Вт, 2024-04-16, 12:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:16
У Європі не вірять у демократичність українських виборів
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
У Європарламенті вже виникають сумніви з приводу демократичності майбутніх парламентських виборів в Україні через ув'язнення лідерів опозиції, повідомила член ЄП Ребекка Хармс, передає Інтерфакс-Україна.

"На мій погляд, найбільшою загрозою для тих, хто підтримує підписання Угоди про асоціацію з Україною, є те, що ми не можемо визнати існування верховенства права в Україні. Ми будемо стежити за виборчим процесом, однак я вже заявляла, що я не бачу можливості говорити про справедливі вибори", - сказала Хармс під час відеоконференції в Інституті світової політики в Києві в середу, 10 жовтня.

Вона пояснила, що в Україні не дотримуються основних європейських цінностей, а саме - немає верховенства права і незалежної судової системи.

За словами європарламентаря, деякі лідери опозиції не можуть взяти участь у виборах, оскільки перебувають за ґратами, і це ускладнює питання визнання виборів демократичними.

Також вона зазначила, що від оцінки парламентських виборів залежатиме і майбутнє Угоди про асоціацію Україна-ЄС.

Хармс вважає, що за кримінальними справами проти екс-прем'єра України Юлії Тимошенко стоять не тільки політичні мотиви, а й небажання чоловіків-політиків допустити до влади жінку.

"Якщо взяти справу Тимошенко - це дуже потужний показник взаємин, які насправді існують між чоловіками і жінками. Моє враження, що не тільки політичні мотиви стоять за справою Тимошенко, а й проблема, що стосується того, що чоловіки, які перебувають при владі, не хочуть миритися з тим, щоб жінки здобули таку ж владу і такий же вплив", - сказала Хармс.

За її словами, Тимошенко є справжнім політичним лідером, який має багато якостей, відсутніх у інших політиків.

У цілому, зазначила депутат ЄП, у неї є певна стурбованість з приводу гендерної політики в Україні. За її словами, жінці в Україні значно важче пробити собі шлях у політичну, економічну та інші сфери діяльності.

Крім того, в Європейському парламенті здивовані нинішнім складом Верховної Ради України - через велику кількість багатих депутатів.

"Склад Верховної Ради, в будь-якому випадку, виглядає дивним, цей парламент дуже далекий від справжнього представництва звичайних громадян, реального українського суспільства", - сказала Ребекка Хармс.

За її словами, в українському парламенті дуже багато багатих людей "і кланів", і дуже важко знайти середньостатистичного громадянина.

"Потрібно подумати про процедуру відбору кандидатів від партій, ситуацію необхідно міняти", - додала вона.

Нагадаємо, що Печерський районний суд Києва 11 жовтня 2011 засудив Юлію Тимошенко до 7 років позбавлення волі за перевищення повноважень під час підписання газових контрактів з Росією в 2009-му році. Екс-прем'єр відбуває покарання у Качанівській виправній колонії в Харкові.

Юрія Луценка затримали 26 грудня 2010 року. 27 лютого 2012 Печерський районний суд Києва визнав Луценка винним в скоєнні низки посадових злочинів і засудив його до 4 років позбавлення волі. Крім того, 17 серпня 2012 Печерський райсуд визнав екс-міністра також винним у недбалості при продовження оперативно-розшукових заходів відносно водія колишнього заступника голови СБУ Володимира Сацюка Валентина Давиденка та засудив до 2 років обмеження волі.

Раніше Ребекка Хармс закликала Євросоюз заморозити міжнародні угоди з Україною і наполягала на незалежній перевірці Євросоюзом матеріалів кримінальної справи щодо Юлії Тимошенко.

"Я буду наполягати, щоб Євросоюз видав наказ перевірити всі документи, що стосуються справи Тимошенко", - підкреслила Хармс.

Янукович пообіцяв, що на будь-які порушення під час виборів буде миттєве реагування

Президент України Віктор Янукович зазначив, що під час виборів будуть створені наглядові центри, в яких будуть працювати і міжнародні спостерігачі, а також МЗС України, передає УНН.

"Будь-які порушення чи закону про вибори, чи адміністративні порушення, пов'язані з цими виборами, на них буде миттєве реагування. На сьогоднішній день ведеться передвиборчий процес, який не відрізняється від минулих виборів у нашій країні. Багато емоцій, є чисто людські фактори, на це система реагує миттєво", - підкреслив голова держави.

Він зазначив, що при фіксуванні будь-яких порушень адміністративним шляхом виписуються штрафи або розглядаються у ЦВК, а в разі необхідності розглядаються в судах.

"Під час виборів буде створено кілька таких центрів, які будуть спостерігати, в тому числі і міжнародними наглядачами. В цьому братиме участь і МЗС України", - сказав президент, додавши, що крім цього буде вестися документування виборчого процесу за допомогою встановлених веб- камер на дільницях.

"Ця система вже показала, що якщо влада хоче провести прозорі демократичні вибори, вона може своєчасно реагувати і виправляти навіть свої власні помилки. Коли ухвалювали закони, ми бачили, що були зроблені деякі помилки. Там, де можна було виправити, ми їх виправили. Дуже важливо, щоб ми зберегли такий підхід до виборів і коли вони завершаться", - сказав Янукович.

Раніше Янукович назвав корупціонерів брудом і захотів зробити вибори на закордонних дільницях зразковими. А також він вірить у чесність і неупередженість спостерігачів на виборах, і сподівається, що після парламентських виборів до України не буде претензій в плані дотримання демократичних стандартів.

Зазначимо, що вчора, 9 жовтня, в ЦВК запевнили ЄП, що чинні закони дозволяють провести прозорі та демократичні вибори.

Раніше глава представництва Європейського Союзу в Україні Ян Томбіньський заявляв, що рівень довіри до українських політиків в Європейському Союзі дуже низький, тому вся увага Європи зараз зосереджена на виборах до Верховної Ради України.

Міжнародний фонд виборчих систем (IFES) знайшов хиби в українському виборчому законодавстві, механізмах формування комісій і контролі за фінансуванням передвиборчої агітації. Перші оцінки передвиборчої ситуації учора, 9 жовтня, на прес-конференції оприлюднив заступник директора з питань Європи та Азії IFES Ґевін Вайзе.

Заступник голови Центрвиборчкому Андрій Магера вважає, що виборчий процес в Україні цього разу як ніколи важкий.

Парламентські вибори в Україні відбудуться 28 жовтня 2012 року.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1136 | Додав: adminA | Теги: Європі не вірять, демократичність українських виборів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]