Вт, 2024-04-23, 15:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:24
У Європі заявили про новий план і розкрили деталі - війна на Донбасі
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Війна на Донбасі: у Європі заявили про новий план і розкрили деталі

На зміну Мінським домовленостям має прийти новий мирний план

За словами спецпредставника діючого голови ОБСЄ в Україні та у Тристоронній контактній групі у Мінську Мартіна Сайдіка, він розробив новий план мирного врегулювання конфлікту на Донбасі, який має прийти на зміну Мінським домовленостям.

Як повідомляє НАРОДНА ПРАВДА, про це він повідомив у інтерв’ю австрійській газеті Kleine Zeitung.

“Протягом останніх років ми побачили, що Мінські домовленості не є зовсім чіткими. Важливим моментом є те, що для реалізації центрального елементу – проведення місцевих виборів – потребується допомога ззовні. Ми дійшли висновку, що це може бути лише ООН”, – розповів він.

Дипломат зазначив, що план був представлений у грудні у Мілані, під час засідання Ради міністрів закордонних справ ОБСЄ у присутності представників України, Росії, Німеччини та Франції.

Мартін Сайдік наголосив, що новий план передбачає, що ООН та ОБСЄ діятимуть не паралельно, а разом під спільним керівництвом на чолі з так званим спеціальним представником: це стосується як військового та поліцейського компонентів з боку ООН, так і спостережної місії ОБСЄ, яка вже діє на місцях.

Крім цього має бути створене агентство з реконструкції, яке б діяло на Донбасі, на зразок того, яке раніше існувало на Балканах. До його задач має входити співпраця із спільним керівництвом місії ООН та ОБСЄ, проте агенство не підпорядковуватися йому.

Новий план по врегулюванню ситуації на Донбасі мають узгодити очільники країн “нормандської четвірки” – України, Росії, Франції та Німеччини. Крім цього, його мають затвердити парламенти цих країн.

Разом із тим, за словами дипломата, план передбачає створення перехідної адміністрації ООН в окремих районах Донецької та Луганської областей, яка має слідкувати за втіленням мирного плану та реінтеграції цих регіонів.

Нагадаємо, історик Кирило Галушко, говорячи про те, як Росія буде залишати окупований Донбас, підкреслив, що «як тільки Путін виведе звідти свої війська, проблема деокупації буде вирішена за тиждень».

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 935 | Додав: adminA | Теги: деталі, новий план, Донбас, війна, Європа | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]