Чт, 2024-03-28, 17:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:44
У Європі знають, що за Тимошенко підглядають мужики, а ще її били
Інші останні Політичні новини
Сьогодні, 5 вересня, Комітет із запобігання катувань (КПП) Ради Європи оприлюднив звіт про візит своєї місії в Україну наприкінці 2012 року. Він став першим документальним підтвердженням того факту, що Юлія Тимошенко активно чинила опір своєму транспортуванню в лікарню Укрзалізниці, а влада доклала зусиль, щоб "зам'яти" розслідування її заяв про побиття. Київ у листуванні з КПП не знайшов аргументів, щоб виправдати ці дії, передає "Комерсант-Україна".

Звіт КПП Ради Європи, оприлюднений сьогодні вранці прес-службою Ради Європи, присвячений візиту місії комітету в Україну 1-10 грудня 2012 року. Така затримка публікації документа є стандартною в практиці Ради Європи. До того ж, для оприлюднення звіту необхідно було отримати згоду Києва, це також забрало деякий час.

Тематика роботи КПП - дотримання прав людини в пенітенціарних установах. У ході торішнього візиту місія відвідала 4 колонії в Дніпропетровській, Харківській та Вінницькій областях, але особливий інтерес становлять результати їхнього візиту в Качанівську колонію і Харківську лікарню Укрзалізниці, де на той момент утримувалася прем'єр-міністр Юлія Тимошенко.

Качанівська колонія виявилася найбільш благополучною з відвіданих, зазначили європейські експерти. Місія не отримала серйозних скарг від ув'язнених, крім кількох випадків "словесних образ і ляпасів з боку чоловічого персоналу колонії".

"Звинувачення про силу, застосовувану до Юлії Тимошенко під час її транспортування до шпиталю 20 квітня 2012 року, видаються цілком винятковими", - зазначає документ.

Досі джерелами відомостей про проблеми, з якими зіткнулася екс-прем'єр в той день, були лише прихильники пані Тимошенко і співробітники офісу омбудсмена, що зустрічалися з ув'язненою кількома днями пізніше. Сьогоднішній звіт КПП наводить нові свідчення на підтвердження позиції Юлії Тимошенко.

"Значне число опитаних (місією) в'язнів досі пам'ятають крики Юлії Тимошенко, коли її переміщали за межі колонії ввечері того дня. Юлія Тимошенко в окремому інтерв'ю заявила, що її бив персонал колонії, переважно в живіт, а її руки були зв'язані, через що вона кричала від болю", - йдеться у звіті.

Необхідно зазначити, що місія КПП має право опитувати ув'язнених без присутності персоналу колонії, що підвищує достовірність отриманих нею свідчень.

Після візиту до Харкова КПП і влада України вступили в листування з приводу виявлених проблем. Київ зазначив, що Юлія Тимошенко подала першу скаргу тільки через три дні після описаних подій, а потім відмовлялася проходити медичний огляд. Прокуратура провела розслідування, опитавши більш як 80 людей, але їхні свідчення нібито не підтвердили звинувачення ув'язненої.

Місія КПП у своєму звіті наводить пояснення цього факту.

"Серйозні побоювання викликають отримані місією заяви про те, що потенційних свідків залякували, примушуючи їх відкликати свої свідчення, що підтверджують версію пані Тимошенко, - зазначає документ. - Дані, отримані делегацією КПП, порушують питання про те, чи справді влада докладала зусиль, щоб розібратися в тому, що трапилося".

Місія КПП вивчала також скарги на некоректну поведінку влади з Юлією Тимошенко в шпиталі. У Страсбурзі вважають, що влада вжила непропорційних заходів безпеки в місцях утримання ув'язненої, а також мала у своєму розпорядженні докази того, що відео з камер спостереження було доступне для перегляду не тільки охоронцями-жінками, а й чоловіками.

Листування Ради Європи з українською владою з приводу відеоспостереження зайняла особливе місце у звіті. Київ наполягає, що встановлення камер відповідає Кримінальному виконавчому кодексу, а його законність підтверджена судом. "На жаль, владі так і не вдалося надати інформацію про будь-які оцінки ризиків, які в даному випадку можуть виправдати цілодобове спостереження як у колонії, так і в шпіталі... Юридичне обґрунтування законності спостереження не знімає цих питань", - наголошується в звіті.

У звіті відзначаються "позитивні моменти", що стосуються ситуації Юлії Тимошенко: те, що до її лікування залучені лікарі німецької клініки "Шаріте", а також те, що "матеріальні умови, побачені в місці її утримання - як у колонії №54, так і в клінічному шпиталі №5 - відповідають високим стандартам".

У червні 2013 року тодішній уповноважений українського уряду зі взаємодії з КПП Назар Кульчицький направив до Страсбурга додатковий коментар з приводу претензій, висунутих Радою Європи. Пан Кульчицький зазначив, що ЄСПЛ виніс рішення за позовом Юлії Тимошенко, в якому вона серед іншого скаржилася на тортури і негідне поводження в колонії, шпиталі і під час перевезення між ними. "Суд не знайшов порушення ст.3 Конвенції про права людини", - зазначив представник України.

Зазначимо, що цей коментар Києва не знімає стурбованості Ради Європи. Згідно з правилами ЄСПЛ, Страсбурзький суд не досліджує, чи був факт побиття або некоректного поводження із заявником, оскільки не має можливості проводити слідство і отримувати показання свідків. Приводом для відмови ЄСПЛ Юлії Тимошенко з низки її претензій стало те, що захист екс-прем'єрки подав скаргу щодо них з порушенням базових правил Страсбурзького суду з прав людини - вони не пройшли процедуру оскарження в національній судовій системі.

Єврокомітет із запобігання тортурам стурбований недотриманням лікарської таємниці Тимошенко

Європейський комітет із запобігання тортурам закликає владу України забезпечити дотримання лікарської таємниці щодо Юлії Тимошенко.

Про це йдеться в доповіді, оприлюдненій за підсумками візиту делегації Комітету в Україну 1-10 грудня 2012 року, повідомили у прес-службі Тимошенко.

"Комітет настійно закликає владу України без зволікання вжити заходів для дотримання лікарської таємниці щодо Тимошенко, а також не створювати заходів безпеки більше, ніж вимагають обставини, щоб вона могла ефективно користуватися правом доступу до відкритого повітря на щоденній основі і на контакти із зовнішнім світом в повному обсязі, які передбачені законом", - йдеться в доповіді.

Експерти Комітету Ради Європи висловили стурбованість щодо порушення принципу лікарської таємниці щодо Тимошенко, а також присутності при її медоглядах представників немедичного персоналу.

"Комітет зазначає, що поширення в Інтернеті відеокліпів про лікування Юлії Тимошенко є порушенням принципу конфіденційності медичної процедури", - наголошується в доповіді.

За оцінками представників Комітету Ради Європи, заходи безпеки щодо Тимошенко, зокрема, встановлення камер цілодобового відеоспостереження та постійна присутність співробітників пенітенціарної служби не були пропорційними ризикам.

"Влада України не надала інформації або будь-якої індивідуальної оцінки реальних ризиків, які можуть виправдати використання відеоспостереження та постійну присутність співробітників, призначених для спостереження за Тимошенко в лікарняній палаті", - повідомили експерти.

Під час свого візиту делегація Комітету Ради Європи "отримала достовірні підтвердження того, що не завжди за екранами, на яких відображалася інформація з камер стеження за Тимошенко, перебували представники персоналу колонії жіночої статі".

У доповіді також констатується, що Тимошенко протягом року (на момент візиту делегації Комітету) не мала доступу до відкритого повітря, а також зазнавала "серйозних труднощів у здійсненні своїх прав на зустрічі і телефонні дзвінки".

Як відомо, в Інтернеті з'явилося відео, на якому показано, як екс-прем'єр займається лікувальними вправами і ходить по палаті. Тимошенко вже підтвердила автентичність цих записів і зажадала повернути її назад у колонію.

При цьому Державна пенітенціарна служба заявила, що відеозапис у палаті Тимошенко не ведеться, а ведеться лише законне відеоспостереження за засудженими.

Нагадаємо, прес-служба Державної пенітенціарної служби опублікувала відео, на якому керівник колонії Ігор Колпащіков вмовляє засуджену Юлію Тимошенко пройти до кімнати короткострокових побачень для зустрічі з народними депутатами. На відео можна побачити, що на екс-прем'єрці взуття на високих підборах.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 944 | Додав: adminA | Теги: тимошенко, Європі, били, підглядають мужики | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]