Пт, 2024-04-19, 21:22
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:28
У Грузії вперше за 8 років не буде офіційно відзначатися річниця "Революції Троянд"
Інші останні Новини світу
Вперше після 2003 року, коли 23 листопада після відходу з посади президента Грузії Едуарда Шеварднадзе, до влади прийшов новий уряд на чолі з Михайлом Саакашвілі, в країні не буде офіційно відзначатися річниця "Революції троянд". "Грузія 23 листопада буде відзначати свято "Гіоргоба" (день Святого Георгія). Цього дня уряд Грузії не планує відзначати ще якісь події", - повідомляє в четвер, 22 листопада, "Новости-Грузия" з посиланням на прес-службу прем'єр-міністра Грузії.

Про те, що в Грузії 23 листопада не буде офіційно відзначатися річниця "Революції троянд", агентству заявили і в прес-службі президента Грузії.

Натомість у соціальній мережі Facebook ряд грузинських користувачів поширюють заклик зібратися о 16.00 дня на площі "Революції троянд" і відзначити цей день.

"Я пам'ятаю 23 листопада 2003-го, а ти? І якщо пам'ятаєш, не будемо завтра бездіяльними, захистимо велике завоювання "Революції троянд"- суверенну і успішну Грузію, і разом відзначимо це найзнаменніше національне свято", - мовиться в заклику.

Після збору на площі ініціатори акції, які називають себе "рухом SOS", збираються влаштувати ходу з трояндами до президентської резиденції в районі Авлабарі.

"Завтра ми покладемо початок кінця продажного режиму окупаційного уряду. Рух SOS не збирається сидіти склавши руки", - сказано в заклику.

У той же час у прес-службі президента Грузії заявили, що вони не в курсі про плановане проведення зазначеної акції.

Восьма річниця "Революції троянд" торік у країні відзначалася протягом кількох днів різними заходами.

Основним мотивом, який привів до "Революції троянд", була фальсифікація парламентських виборів 2 листопада 2003 року. Почалися багатотисячні акції протесту, які тривали від початку листопада. Виступи опозиції досягли свого апогею 22 листопада, у перший день засідання нового грузинського парламенту, легітимність якого було поставлено ​​під сумнів. У той же день опозиціонери на чолі з Саакашвілі з трояндами в руках (звідки і пішла назва революції) захопили будівлю парламенту, перервали виступ Едуарда Шеварднадзе, змусивши його залишити залу у супроводі охоронців. Потім Шеварднадзе, який обіймав у той час посаду президента, оголосив у країні надзвичайний стан і закликав на допомогу війська і поліцію в районі своєї резиденції у Тбілісі. Проте навіть елітні підрозділи поліції відмовилися підтримати його.

Увечері 23 листопада в день Святого Георгія в Грузії, Шеварднадзе провів переговори з опозиційними лідерами Саакашвілі і Зурабом Жванією (екс-прем'єр-міністр), щоб обговорити ситуацію, що склалася, на зустрічі, влаштованій за участю російського міністра закордонних справ Ігоря Іванова. Після зустрічі Шеварднадзе оголосив про свою відставку.

Грузинська Православна церква відзначає 23 листопада одне з найбільш шанованих у Грузії релігійних свят, яке в країні називають "Гіоргоба" - День Святого Георгія. День Святого Георгія в Грузії має статус державного свята і оголошено неробочим днем.

Довідка

У середовищі аналітиків та істориків немає однозначного ставлення до подій, щодо яких у пострадянській політології побутує термін "кольорові революції". Походження терміна приписують американському політологу Джину Шарпу.

Шарп досліджував Лютневу революцію у Росії в 1917 році, а також праці Махатми Ганді про непротивлення злу насильством в Оксфордському університеті, де захистив ступінь доктора філософії (PhD).

Його робота "Від диктатури до демократії" (1993), написана для бірманської опозиції, сформувала великий попит у сфері суспільствознавства, і була перекладена 44 мовами світу - зокрема є версії китайською, в'єтнамською, курдською, арабською та мовою фарсі.

Шарп характеризує свій метод як "політичне джіу-джитсу", коли сила і жорсткість режиму використовується проти нього самого.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 982 | Додав: adminA | Теги: Грузії, Революції Троянд | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]