Пт, 2024-03-29, 13:12
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

11:10
У Януковича Конституцію планують змінити в два етапи
Інші останні Офіційні новини

На першому етапі будуть проведені реформи правосуддя, місцевого самоврядування та правоохоронної системи. Другий може бути орієнтований на комплексне оновлення Конституції України.

Виходячи з рекомендацій Венеціанської комісії та інших органів Ради Європи, майбутній конституційний процес в Україні може бути організований у два етапи.

Про це у своїй статті для "Дзеркала тижня. Україна" пише Марина Ставнійчук - радник президента України, керівник Головного управління з питань конституційно-правової модернізації Адміністрації президента України.

За її словами, більшість юристів прийшли до висновку, що повернення до Конституції 1996 року не дав відповіді на основні проблеми української демократії, оскільки була тільки реанімовано (з певними змінами) модель влади, що існувала протягом 1996-2006 рр.

"Разом з тим це сприяло вирішенню питання стабільності та керованості в державі. Проте я стою на позиції, що такий варіант розвитку був і залишається ресурсом обмеженого часу. Крім того, певні проблеми порядку внесення змін до Конституції України в 2004 році, а також повернення до Основному Закону в редакції 1996 року шляхом ухвалення рішення Конституційним судом України тільки посилили проблему демократичної легітимності влади в усіх її аспектах ", - пише радник президента.

Як зазначила Ставнійчук, існуюча ситуація потребує зваженого аналізу застосування діючої Конституції і попередніх змін, проведення змістовного обговорення можливих варіантів модернізації Основного Закону України.

"Хоча вже сьогодні, виходячи з рекомендацій Венеціанської комісії та інших органів Ради Європи, очевидно, що майбутній конституційний процес може бути організований у два етапи. Перший пов'язаний з напрацюванням конституційних ініціатив якісного поліпшення реформи правосуддя і реформи правоохоронної сфери, проведенням реформи місцевого самоврядування", - зазначила вона.

Другий етап, на думку Ставнійчук, може бути орієнтований на комплексне оновлення Конституції України, затвердження якісно нової демократичної моделі політичної системи європейського зразка, дотримання стандартів, прав і свобод людини, народовладдя, гарантій їх реалізації, ефективного державного управління.

Як повідомлялося, 25 січня Янукович підписав указ "Питання формування і організації діяльності Конституційної асамблеї". Документом схвалено "підготовлена ​​на основі напрацювань науково-експертної групи з підготовки Конституційної асамблеї і рекомендацій Європейської комісії "За демократію через право"(Венеціанська комісія) Концепція формування та організації діяльності Конституційної асамблеї".

Нагадаємо, що 21 лютого 2011 року президент Україні підтримав ініціативу першого президента України Леоніда Кравчука щодо створення Конституційної асамблеї для підготовки змін до Конституції України.

Екс-спікер Олександр Мороз, який очолював парламент в момент прийняття чинної Конституції, вважає створення Конституційної асамблеї прямим порушенням порядку, передбаченого Основним Законом.

Раніше 1 жовтня 2010 року Конституційний суд визнав неконституційною політреформу 2004 року. Суд доручив органам державної влади невідкладно привести норми законодавства у відповідність з Конституцією в редакції 1996 року.

Відзначимо, що Венеціанська комісія підтримувала зміни, спрямовані на розширення повноважень парламенту, і рекомендувала передбачити більше стримувань і противаг повноваженням президента.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 959 | Додав: adminA | Теги: конституцію, два етапи, змінити, Януковича | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]