Чт, 2024-04-25, 16:55
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:46
У Кабміні посварилися через Укрзалізницю. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Міністр інфраструктури Володимир Омелян розкритикував політику уряду і керівництва Укрзалізниці і передав прем’єр-міністру документи щодо корупційної діяльності на залізниці. Про це він заявив на засіданні уряду 25 січня, пише Українська правда.

"Нерозбериха в судово-позовній роботі призвела до того, що за останні кілька місяців Укрзалізниця програла судів на близько 2 мільярда гривень", - повідомив Омелян.

"У мене питання до пана Бальчуна також. Як працюється з паном Михальчуком? Наскільки добре підтримує пан Дубневич? Втрата від корупційних дій на 1 мільярд гривень у 2016 році. Це звідки? Хто ці особи? Чим займаються заступники регіональних залізниць з питань реформи, з питань корупції?" - зазначив Омелян.

"Щодо кадрових призначень – вони божевільні. Така компанія може собі дозволити кращих фахівців ринку, не з Заходу, з України, але найкращих", - заявив він.

"Бо це не іграшки. Це не компанія з виробництва велосипедів", - сказав Омелян.

Омелян передав Гройсману факти, зібрані Міністерством інфраструктури, і зазначив, що сподівається на подальшу фахову дискусію за участю прем’єр-міністра.

У свою чергу Гройсман зазначив: "Я би попросив. Може, передайте в НАБУ краще. Щось Ви так довго приховували цю інформацію".

Глава Укрзалізниці Войцех Бальчун також відреагував на закиди міністра Омеляна.

"Я чесно некомфортно себе відчуваю у такому щоденному діалозі з міністром, який не сприяє ані реформам, ані Україні. Я не відповідаю за всі судові справи, які залишилися нам у спадок, на 360 млн доларів. Ці справи вже програні у всіх інстанціях. Ми можемо врятувати ситуацію там, де це можливо", - сказав Войцех Бальчун.

"Мої радники постійно мені кажуть, що треба більше піару, бо в цій країні це найважливіше. Ми цим не займаємось. Порівнюючи із масштабами того, що ми застали, це найкраще, що ми зробили", - сказав Бальчун.

Також очільник Укрзалізниці Бальчун визнав, що спілкується з нардепом Ярославом Дубневичем, оскільки той очолює парламентський комітет з транспорту.

Як відомо, Укрзалізниця закуповує запчастини, які виробляють компанії братів Дубневичів.

Богдан та Ярослав Дубневичі є народними депутатами від "Блоку Петра Порошенка".

Нинішній член правління Укрзалізниці Сергій Михальчук у 2009-2011 роках був заступником гендиректора Укрзалізниці Михайла Костюка. Останній відомий тим, що запатентував разом із Дубневичами рейкові скріплення, за які УЗ щороку сплачувала мільйони гривень.

Гройсман заступився за Бальчуна, порівнявши його досвід і Омеляна

Володимир Гройсман висловив підтримку Войцеху Бальчуну в суперечці із міністром інфраструктури Володимиром Омеляном. Гройсман запитав у Бальчуна, де той працював останні 5-7 років, на що той відповів, що був головою наглядової ради польської авіакомпанії LOT і шефом вантажної польської залізниці.

Після цього Гройсман запитав у Омеляна, де той працював останні 5 років.

"Я працював в уряді України після завершення свого університету, але коли у мене немає компетенції, я залучаю незалежних експертів, які дають мені об'єктивну картинку того, що відбувається", - сказав він.

Гройсман уточнив: "На яких посадах ви працювали?".

"У Міністерстві інфраструктури з грудня 2014 року заступником міністра, далі міністром. До цього я працював в секретаріаті Кабінету міністрів, до цього я працював в Міністерстві фінансів, в Міністерстві економічного розвитку на посадах керівника департаменту", - сказав Омелян.

Після цього Гройсман сказав, що, "на превеликий жаль, зараз у вас немає експертних знань у залізниці".

"Міністр – це серйозна особистість, яка має підтримати і привести до успіху. Міністр не може дозволяти собі особистих відносин по відношенню до підлеглих. Я не хотів би, щоб особисті відносини були заручники успіху української залізниці", - сказав він.

Гройсман додав, звертаючись до Омеляна: "Може, чварами можна займатися в апараті міністра, а в уряді цим займатися не потрібно, треба достойно себе вести". Він заявив, що повністю підтримує рішення передати Укрзалізницю під керівництво Кабміну.

Як відомо, Кабінет міністрів на позачерговому засіданні затвердив новий статут ПАТ "Укрзалізниця", згідно з яким Міністерство інфраструктури втрачає право бути органом управління компанії.

Голова ПАТ "Укрзалізниця" Войцех Бальчун привітав рішення про передачу компанії під управління Кабінету міністрів.

В Омеляна знову заговорили про підвищення тарифів на пасажирські перевезення

Мінінфраструктури пропонує поетапне підвищення тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу у внутрішньому сполученні в 2017 році з 1 квітня на 10% і з 1 жовтня на 10% у всіх категоріях поїздів і вагонів (крім вагонів 1-го класу поїздів "Інтерсіті+"). Про це йдеться в проекті наказу міністерства "Про затвердження тарифів на перевезення пасажирів, багажу і вантажобагажу залізничним транспортом у внутрішньому сполученні", пише Інтерфакс-Україна.

Згідно з пояснювальною запискою до документа, передбачається приведення нинішніх тарифів на перевезення пасажирів залізничним транспортом у відповідність до основних прогнозних макропоказників економічного і соціального розвитку на 2017 рік, затверджених в установленому порядку Кабміном.

Індексація тарифів у грудні 2017 року до грудня попереднього року, згідно з ним, становитиме 21%.

Автори документа зазначають, що рівень тарифів на перевезення пасажирів у внутрішньому сполученні залишається незмінним з жовтня 2014 року в усіх типах вагонів, крім вагонів СВ і "Інтерсіті+", а в вагонах СВ - з 2009 року.

"В умовах прогнозу на 2017 рік без індексації тарифів задля приведення пасажирських перевезень до рівня беззбитковості (нульової рентабельності) тарифи на перевезення необхідно було б підвищити втричі", - наголошується в записці.

Крім того, залізничний транспорт несе значне соціальне навантаження через здійснення приміських і внутрішніх пасажирських перевезень за тарифами, які нижчі за економічно обґрунтований рівень, а також перевезень пільгових категорій громадян, визначених чинним законодавством України.

Перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних у 2016 році очікується на рівні 9,9 млрд грн, а в 2017 році, за прогнозом, - понад 11 млрд грн.

"Індексація тарифів дозволить частково зменшити перехресне субсидування пасажирських перевезень за рахунок вантажних і в деякій мірі компенсувати витрати на утримання парку пасажирських і багажних вагонів", - зазначають автори проекту наказу.

Крім того, наголошується, що тільки за підсумками 2016 року обсяг перевезень багажу та вантажобагажу очікується на рівні 12,4 млн тонно-км, за здійснення таких перевезень отримано 10,1 млн грн доходів.

При цьому витрати становили 54,7 млн грн. Отримані доходи покривають витрати на 18,4%, що вдвічі менше, ніж в цілому по пасажирських перевезеннях у внутрішньому (далекому) сполученні (37,4%).

Як раніше повідомлялося, ПАТ "Укрзалізниця" наприкінці 2016 року виносила на розгляд відповідних центральних органів виконавчої влади питання індексації тарифів на пасажирські перевезення на 35% - індексувати тарифи пропонувалося в два етапи: в першому кварталі і в четвертому по 16%.

20 грудня Бальчун заявив, що ціни на квитки для проїзду в залізничному транспорті зростуть в 2017 році.

"У нас немає іншого виходу, оскільки не живемо у вакуумі. Останній перегляд цін стався в 2014 році", - заявив Бальчун.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 693 | Додав: adminA | Теги: сварка через Укрзалізницю, Кабмін | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]