Ср, 2024-04-24, 06:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:30
У Києві вшановують пам`ять загиблих під Іловайськом. ВІДЕО
Інші останні Столичні новини - новини Києва

У Києві на Софійській площі сьогодні 28 серпня вшановують пам`ять загиблих під Іловайськом у серпні 2014 року.

Як передає УНІАН, там зібралися бійці АТО та родичі загиблих бійців.

Загалом близько 100 осіб вшанували пам`ять загиблих під пісню "Пливе кача", яка стала символом скорботи за загиблими на Майдані Незалежності та під час війни на Донбасі.

Зі сцени виступають родичі загиблих, наголошуючи на подвигах бійців на війні. Зокрема, мати одного із загиблих наголосила, що вона не може вибачити ті злочини, які вчинив "братський" народ. "Я сина війні віддавати не повинна", - сказала вона і додала, що проклинає війну.

Також виступив колишній командир батальйону "Донбас", народний депутат Семен Семенченко.

Дехто з родичів тримає білі кульки з написами "Пам`ятаємо" та іменами бійців.

Відзначимо, начальник Генерального штабу ЗСУ Віктор Муженко 26 серпня заявив, що причина Іловайської трагедії - вторгнення російських військ та неузгодженість, хаотичність і недостатня компетентність при плануванні операції виходу з оточення.

Довідка. Події під Іловайськом

18 серпня бійці батальйонів "Донбас", "Дніпро" та інші учасники АТО в результаті повторного штурму Іловайська прорвалися до центру міста та встановили там державний прапор України.

Після розгрому загонів найманців з районів Донецька та Моспиного по місту невпинно стали стріляти дивізіони російських "Градів". У ближньому бою і в результаті артилерійського вогню противника українські війська зазнали втрат.

Повідомлялося, що одержав поранення командир добровольчого батальйону "Донбас" Семен Семенченко.

21 серпня радник голови МВС Антон Геращенко повідомив, що втрати під Іловайськом становили 25% загальних втрат добровольців за час АТО.

У той же день на українські позиції прибуло потужне підкріплення.

24 серпня відбувся заздалегідь підготований рейд російських військ в тил українського угруповання на Південному фронті. Російська бронегрупа численністю до батальйону, з танками та бронемашинами з району Амвросіївки завдала удару по трасі Старобешеве - Кутейникове.

25 серпня українське силове угруповання (батальйони "Донбас", "Дніпро", "Азов", "Херсон" та "Доброволець") опинилося в оперативному оточенні.

27 серпня Семен Семенченко з посиланням на комбата "Дніпра" і заступника комбата "Донбасу", повідомив, що підкріплення так і не прийшло. Крім того, до міста увійшли два танки під прапорами "ДНР", які вели вогонь по українських військових, а сам населений пункт подвійним кільцем оточила російська бронетехніка.

28 серпня під будівлею Міністерства оборони України відбулася акція протесту проти бездіяльності керівництва міністерства і Генерального штабу ЗСУ з деблокування українських силовиків.

Після чого начальник Генштабу Збройних сил України Віктор Муженко заявив, що розробляється операція для допомоги оточеним силам АТО.

29 серпня війська РФ вимагали від сил антитерористичної операції під Іловайськом здатися до ранку 30 серпня, інакше погрожували всіх знищити.

Сили АТО відмовилися здавати зброю бойовикам заради надання їм коридору для відступу. Представник Інформаційного центру РНБО Андрій Лисенко заявив, що ніяких гуманітарних коридорів для військових не існує.

30 серпня міністр внутрішніх справ України Арсен Аваков повідомив, що всього близько 100 бійців покинули "котел" біля прикордонного Іловайська.

31 серпня зі зброєю в руках з оточення вирвалося ще кілька груп бійців. Серед них: командувач військами сектора "Б" і оперативним командуванням "Південь" генерал-лейтенант Руслан Хомчак, командир батальйону "Дніпро" Юрій Береза, командир батальйону "Миротворець" Андрій Тетерук, а також командир четвертої роти батальйону "Дніпро" Володимир Парасюк.

В ті дня повідомлялося, що головною метою противника є повернення контролю над Іловайськом із подальшим недопущенням звільнення Донецька.

Іловайськ - стратегічний райцентр на міжнародній автотрасі Донецьк - Ростов, через яку владою РФ здійснюється ресурсозабезпечення бойовиків.

Під час боїв за місто загинули: боєць спецбатальйону "Азов" Микола Березовий, чоловік відомої журналістки та громадського діяча, урядового уповноваженого з питань антикорупційної політики Тетяни Чорновол, чоловік відомої волонтерки Тетяни Ричкової Вадим, чоловік журналістки Михайлини Скорик Сергій, американець українського походження "Франко", який воював у лавах добровольчого батальйону "Донбас", командир спецбатальйону "Херсон" Руслан Сторчеус.

5 серпня 2015 року головний військовий прокурор України Анатолій Матіос заявив, що під час подій в Іловайську загинули 366 бійців антитерористичної операції, 429 отримали поранення.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Столичні новини - новини Києва | Переглядів: 766 | Додав: adminA | Теги: память загиблих під Іловайськом, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]