Пт, 2024-03-29, 07:04
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:23
У Криму окупанти судять лідера кримських татар. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

У п'ятницю, 15 січня, в окупованому Криму відбудеться судове засідання, на якому мають оголосити вирок заступнику голови Меджлісу кримських татар Ахтему Чийгозу та двом іншим обвинуваченим у "справі 26 лютого". Про це пишуть "Крим.Реалії".

"На засіданні 15 січня повинні оголосити вирок стосовно Чийгоза, а також активістів Мустафи Дегерменджі та Алі Асанова. Дану справу адвокат Полозов назвав "ще однією справою українських політв'язнів, яких переслідує російська влада", - йдеться у повідомленні.

За інформацією видання, початок засідання затягся, тому що представники окупаційної "влади" Сергій Аксьонов і "прокурор" Наталія Поклонська вчасно не з'явилися.

Одними з перших в суд прибули кримський і російський адвокати Чийгоза Еміль Курбединов і Микола Полозов.

У списку запрошених до Верховного суду Криму 15 січня у "справі 26 лютого" налічується більш як 80 осіб, які проходять у справі потерпілими, але прийшли не всі. Їх пропускають до зали суду першими. Таку інформацію озвучив судовий пристав на вході до будівлі суду в Сімферополі.

У зв'язку з цим, а також великою кількістю інших охочих бути присутніми на засіданні, пускають до зали не всіх, навіть із числа представників російських федеральних ЗМІ.

Микола Полозов відзначає маленьке приміщення зали суду. Він також повідомив, що на засідання вже прибула головний обвинувач – російський "прокурор" Криму Наталія Поклонська, а також ще двоє прокурорів.

Навколо будівлі суду - поліцейське оточення і металеві огорожі, прохід до самої будівлі обмежений. Перед судом зібралися рідні і близькі підсудних, представники Меджлісу кримських татар.

"Були також помічені кілька "самооборонівців", прийшли козаки, які проходять у справі як постраждалі", - повідомляє видання.

Нагадаємо, Дегерменджі, Асанова й Чийгоза російські слідчі звинувачують в участі у"масових заворушеннях" 26 лютого 2014 року, коли проходив мітинг біля кримського парламенту на підтримку територіальної цілісності України. Нагадаємо, на мітингу кримськотатарські та українські активісти виступали проти закликів проросійських сил до відокремлення Криму від України. У свою чергу, їм протистояли прихильники партії "Русское единство" на чолі з нинішнім самопроголошеним "главою Криму" Сергієм Аксьоновим, які організували свій мітинг біля Верховної ради автономії. В ході акції між протиборчими силами сталася бійка, проте згодом організаторам обох мітингів вдалося розборонити людей.

29 січня 2015 року в Криму представники Слідчого комітету РФ затримали заступника голови Меджлісу Чийгоза за підозрою в організації та участі "в масових заворушеннях".

17 листопада Київський районний суд Сімферополя продовжив до 19 лютого 2016-го термін утримання під вартою кримськотатарським активістам Алі Асанову і Мустафі Дегермеджі.

1 грудня суд відхилив апеляцію захисту і залишив фігурантів "справи 26 лютого" під вартою.

Журналіста, затриманого в Криму на суді у "справі 26 лютого", відпустили після допиту

Співробітники поліції в Сімферополі допитали журналіста Заїра Акадирова, який прийшов на суд у "справі 26 лютого", про його професійну діяльность і після майже годинного допиту відпустили. Про це Акадиров розповів у коментарі Крим.Реалії.

"У райвідділі мене питали, чим я займаюся, де живу, що й куди пишу, для чого я це роблю. Це назвали "пояснювальною". Попросили вивернути кишені, забрали речі, що були там, щоправда, потім повернули. Зробили копію паспорта й відпустили", – розповів він.

При цьому, за словами журналіста, його силою хотіли із залу суду вивезти до Центру з протидії екстремізму, загрожували життю.

"Мене затримали в будівлі суду, почали говорити, що я нібито незаконно знімав, робив позначки у своєму телефоні, попросили пройти до центру з протидії екстремізму. Я був проти затримання. У мене хотіли вихопити паспорт, я його не став віддавати в руки. Після цього капітан поліції підкликав "Беркут", мене схопили за руки й повели до машини. Попередили, щоб не пручався, інакше надінуть наручники й відправлять у підвал", – сказав Акадиров.

Офіційні коментарі правоохоронців Криму щодо того, що сталося, відсутні.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 685 | Додав: adminA | Теги: окупанти, лідер кримських татар, Суд, Крим | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]