Чт, 2024-03-28, 21:10
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:55
У Криму проходить вирішальне судилище над Меджлісом. ВІДЕО
Інші останні Новини з регіонів України

   У Сімферополі в окупаційному верховному суді Криму 25 квітня заплановане на 9:30 засідання за позовом про заборону діяльності Меджлісу почалося з півгодинним запізненням.

Як повідомляє Крим.Реаліі, перед судовим залом утворилася черга бажаючих потрапити всередину.

Ініціатора процесу - підконтрольного Росії прокурора анексованого Криму Наталі Поклонської - в залі суду немає, повідомив виданню один з учасників процесу.

Підконтрольний Росії "Верховний Суд" Криму привернув перекладача з української мови. Відповідне клопотання було подано призначеної Москвою прокуратурою півострова і досить судом після короткої наради.

Адвокат Джеміль Темиш звернувся з клопотанням про видаляння з процесу матеріалів кримінальної справи щодо екс-оператора ATR Ескендера Небіеву, умовно засудженого "справі 26 лютого", оскільки він не є членом Меджлісу .

Також на засіданні 25 квітня суд долучив до справи рішення російського прокурора Криму Наталії Поклонский про припинення роботи Меджлісу.

У свою чергу голова ЦВК Курултаю кримських татар Заїр Смедляєв в ефірі телеканалу "112 Україна" заявив, що рішення по визнанню Меджлісу кримськотатарського народу екстремістського організацією хочуть прийняти до 5 травня, коли почнеться засідання по "справі 26 лютого".

"Є така тенденція, що сьогоднішнє засідання може бути останнім, тому що є бажання до 5 травня, коли вже почнеться судовий процес по так званому справі 26 лютого, щоб там вже говорити, що Меджліс - це екстремістська організація, тобто офіційно використовуючи цю термінологію. Тому я не виключаю, що сьогодні буде затяжний судовий процес, і можливо, буде винесення вироку. Якщо не сьогодні, то я думаю, що ударними темпами, до 5 травня вони повинні це завершити", - зазначив він.

За його словами, під судом не проводяться акції на підтримку Меджлісу. "Якісь акції зараз проводити загрожує деякими наслідками, а ми не хочемо підставляти наших співвітчизників і нікого не запрошуємо на якісь акції. Але, незважаючи на те, яке буде рішення про заборону або ще щось, я думаю, Меджліс буде продовжувати свою діяльність, просто форма зміниться", - зазначив він.

18 квітня Мін’юст Росії вніс Меджліс кримськотатарського народу в перелік громадських і релігійних об’єднань, діяльність яких у цій країні зупинена "у зв’язку зі здійсненнями ними екстремістської діяльності". Цей крок засудила Україна і низка міжнародних організацій та правозахисників.

13 квітня призначена Кремлем "прокурор" Криму Наталія Поклонська повідомила, що ухвалила рішення про зупинення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу на території півострова до рішення суду.

15 квітня в Криму пройшло чергове засідання суду за позовом про заборону Меджлісу, наступне засідання вирішили провести 25 квітня.

У свою чергу президент України звернувся до світового співтовариства у зв'язку з забороною Меджлісу, зазначивши, що єдиний шлях зупинити це свавілля - припинити анексію півострова і повністю вивести звідти російські окупаційні війська.

У світі також засуджують рішення окупантів Криму заборонити Меджліс.

Верховна Рада України офіційно оголосила 20 лютого 2014 року початком тимчасової окупації Криму і Севастополя Росією. 7 жовтня 2015 року президент України Петро Порошенко підписав закон про це. Міжнародні організації визнали окупацію та анексію Криму незаконними і засудили дії Росії. Країни Заходу запровадили низку економічних санкцій. Росія заперечує окупацію півострова і називає це "відновленням історичної справедливості".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 749 | Додав: adminA | Теги: д Меджліс, криму, вирішальне судилище | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]