Пт, 2024-04-19, 18:18
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

07:54
У Криму за рік можуть згорнути громадянські свободи
Інші останні Новини з регіонів України

У Криму необхідно посилювати громадські організації, бо за рік громадянські свободи будуть згорнуті, як у Росії за 15 років. Так вважає голова Кримської польової місії з прав людини Андрій Юров. Про це він сказав сьогодні під час прес-конференції в УНІАН Кримської польової місії з прав людини.

"Якщо порівнювати законодавство у сфері прав і свобод України і Російської Федерації, і різноманітні тренди, то ми маємо чудово розуміти, що за останні 15 років Росія пройшла багатий шлях згортання прав і свобод, зменшення ролі свободи слова, свободи зібрань, свободи асоціацій і так далі. І зараз Крим буде проходити те саме, але не за 15 років, а у прискореному порядку - за рік", - сказав він.

Зокрема, правозахисник, говорячи про громадянські права та свободи, навів приклад, що у Росії застава чи домашній арешт - це велика рідкість, а "звичайну людину обов`язково закривають відразу", тоді як в Україні взяття під варту для підозрюваних - це крайній захід. "Це той приклад, який дуже добре зрозумілий. І це стосується абсолютно усього іншого", - сказав він.

Водночас, зауважив експерт, "для пересічної бабусі, яка все життя кричала "хочу в Росію!" і яка зараз отримає пенсію на 3 долари більшу, в перерахунку, для неї все прекрасно, вона не буде говорити про порушення прав і свобод".

Юров також підкреслив, що у Криму багато соціальних груп, мовних меншин, які відчувають безліч проблем. "Цікаво, скільки 1 вересня запрацює не шкіл, а класів – з кримськотатарською мовою, і скільки класів хоча б запрацює українською мовою?" - сказав правозахисник.

Водночас експерт висловив переконання, що якщо у Криму залишаться або виникнуть сильні громадські організації, "то хоч якийсь шанс організувати для них систему самозахисту, підтримку з боку міжнародних організацій, з боку українського громадянського суспільства, російського громадянського суспільства, громадянського суспільства інших солідарних країн, - то це якось можна буде зробити".

"Але якщо там нікого не буде, ми не зможемо через кордон щось робити. Ми зможемо лише кричати, лише говорити про жахи, розповідати, як там погано людям", - сказав Юров.

У свою чергу заступник голови місії, керівник центру громадянської просвіти "Альменда" Ольга Скрипник (Україна) зазначила, що "кримська влада і органи Російської Федерації створюють всі умови для того, щоб змушувати отримувати російське громадянство". "Ті громадяни України, які хочуть залишатися громадянами України, на жаль, з багатьох пунктів вимушені брати російські паспорти. Банальне медичне обслуговування на сьогоднішній день неможливе без російського паспорта. Це права власності - теж усе веде до того, що доведеться людям отримувати російські паспорти", - сказала вона.

Скрипник зазначила, що українським парламентом було ухвалено закон про окуповану територію і правовий режим на цій території. "На жаль, цей закон багатьох проблем для кримчан, громадян України, не вирішив. Одна з причин - це те, що до цього закону про тимчасово окуповану територію мало бути ухвалено понад 10 постанов Кабінету міністрів. В тому числі, щодо в`їзду-виїзду в Крим. Досі, через чотири місяці, цих постанов немає", - зауважила експерт.

Крім того, у місії нагадують, зокрема, що досі не розслідувані випадки катувань та вбивств, скоєних з березня по квітень: кримського татарина Решата Аметова, майора українських ВМС Станіслава Карачевського та уродженця Рівненської області, 16-річного Марка Іванюка.

Також у правозахисників виникають сумніви щодо ефективності розслідування викрадень активістів наприкінці травня. Так, зникли учасники ініціативної групи "Українських народний дім": 22 травня - Леонід Корж, 26 травня - Тимур Шаймарданов, а 30 травня було викрадено Сейрана Зинедінова.

КМП, серед іншого, також звертає увагу на системні порушення прав наркозалежних та в`язнів.

Правозахисники скаржаться на утиски свободи слова і тиск на УПЦ КП у Криму

Правозахисники констатують, що в Криму вбивається свобода слова і чиниться тиск на Українську православну церкву Київського патріархату.

На прес-конференції в УНІАН представників Кримської польової місії з прав людини заступник голови місії, керівник центру громадянської просвіти "Альменда" Ольга Скрипник (Україна) нагадала, що на півострові склалась непроста ситуація зі свободою слова. "Ситуація, яка зараз відбулася з "Чорноморською телерадіокомпанією", підтверджує те, що у Криму на сьогодні вживаються всі необхідні дії для того, щоб усунути свободу слова і створити лише підконтрольні ЗМІ", - сказала вона.

Експерт підкреслила, що у Центру журналістських розслідувань у Криму було вилучено майно, відповідно, роботу центру заблоковано.

За словами голови Кримської польової місії з прав людини Андрія Юрова (Росія), УПЦ КП в Криму відчуває постійний тиск. Правозахисник навів приклади морального тиску, проведення пікетів та мітингів біля штаб-квартири архієпископа УПЦ Київського патріархату Климента, а також повідомив про проблеми з переукладанням договорів оренди для більшості церков. "Кілька священиків з різних причин, у тому числі через моральний тиск, вимушені були залишити територію Криму", - сказав Юров.

Нагадаємо, секретар Священного синоду УПЦ КП Євстратій Зоря на початку червня говорив, що в Криму є певні ознаки систематичного наступу на парафії Київського патріархату.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 844 | Додав: adminA | Теги: Криму рік . згорнути громадянські с | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]