Чт, 2024-03-28, 15:09
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:11
У людства залишилося тільки 5 років, щоб врятувати свою планету
Інші останні Новини світу науки і технологій

Згідно з дослідженням Міжнародного енергетичного агентства (МЕА), людству залишилося лише п'ять років для того, щоб запобігти глобальній зміні клімату, пов'язаній з екстремальними погодними явищами.

З урахуванням поточних тенденцій підвищеного використання викопного палива за п'ять років настануть незворотні і потенційно катастрофічні зміни клімату, зазначають науковці, повідомляє "Газета.ua".

Нині практично досягнуто найвищої планки глобального потепління в 2С, після якої запобігти некерованим змінам клімату буде неможливо.

За даними кліматологів, без екстрених дій до 2017 року глобальні викиди вуглекислого газу електростанціями, заводами та іншими джерелами легко перетнуть позначку у 2С.

Для задоволення потреб в енергії та запобігання кліматичній катастрофі, влади країн повинні поступово відходити від використання вуглеводневих видів викопного палива. Однак, на жаль, констатують науковці, поки що не видно кардинальних змін у співвідношенні безвуглецевої і вуглецевої енергетики, і це попри те, що використання вуглеводневої сировини що не рік то ускладнюється зростанням його ціни і екологічними вимогами.

У доповіді МЕА викладаються два сценарії майбутнього споживання енергії та викидів парникових газів. Перший містить нинішні обіцянки урядів щодо зниження викидів до 2035 року. Другий відповідає графіку зниження викидів вуглекислого газу до рівня концентрації менш ніж 450 частин на мільйон, що приблизно відповідає потеплінню на 2С. Для порівняння: поточний рівень становить близько 390 частин на мільйон.

Але навіть з урахуванням поточних зобов'язань частка забруднення вуглекислим газом протягом найближчих 25 років сягне три чверті загальної кількості викидів від 1900 року і призведе до підвищення глобальної температури на 3,5C з часів зазначеної вище дати.

Науковці також змоделювали картину потепління на 6 градусів і з'ясували, що це призведе до катастрофічних наслідків для біорізноманіття, сільського господарства та людських поселень: світ буде близький до діагнозу "непридатний для життя" через страшенну посуху, повені, періоди сильної спеки і бурі.

Дослідники зазначають, що темпи зростання глобальної температури лякають: протягом останнього століття вона зросла приблизно на 1C, а до 2100 року може збільшитися ще на 5С. Таким чином за 200 років ми можемо перетворити нашу "космічну оазу" на місце, де доведеться не жити, а виживати серед низки безперервних стихійних лих, констатують науковці.

Крім того, танення льодовиків Антарктиди, викликане глобальним потеплінням, може вивільнити з їхнього складу хімікати, зокрема, ДДТ (дихлордифенілтрихлоетан) - сильну отруту, від використання якої більшість держав відмовилися майже 30 років тому.

Фахівці стурбовані, що танення льодовиків відбувається в світі небувалими темпами, в середньому подвоївшись у 2005-2006 роках порівняно з 2004-2005 роками.
Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу науки і технологій | Переглядів: 1140 | Додав: nowyny | Теги: врятувати свою планету | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]