Пт, 2024-04-19, 10:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:32
У Луганську сепаратисти захопили ОДА
Інші останні Новини з регіонів України

 Проросійські активісти захопили будівлю Луганської обласної державної адміністрації.

Вони вибили скло та проникли до будівлі. Використовували димові шашки, петарди, повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Протестувальники проникли на всі поверхи будівлі обладміністрації і зірвали табличку з дверей голови Луганської обласної державної адміністрації Михайла Болотських.

На даху захопленої будівлі встановили прапор Російської Федерації, з вікон видно прапори "Луганської народної республіки".

Під час штурму міліції біля будівлі обладміністрації не було, вони перебували на другому поверсі. Правоохоронці використовували сльозогінний газ.

Пізніше підрозділ Національної гвардії, що обороняв деякі приміщення, залишив будівлю під крики присутніх "Молодці".

З будівлі добровільно вийшли близько 150 правоохоронців. Наразі вони стоять на задньому дворі обладміністрації і нічого не роблять. Протестувальники їх не чіпають, водночас частина мітингувальників пропонує їх роззброїти, а інша - перейти "на сторону народу".

Як стало відомо згодом, правоохоронці перейшли на бік мітингувальників і начепили георгіївські стрічки. Люди закривають двері ОДА зсередини, збираються забарикадуватися.

Раніше, о 12-й годині усіх співробітників ОГА евакуювали з будівлі.

Зараз біля будівлі Луганської обладміністрації залишається принаймні 2 тисячі мітингувальників. Вони стоять із прапорами РФ, так званої Донецької народної республіки, серед них багато жінок. Присутні скандують "Ганьба!", "Росія!", "Беркуту слава".

У приміщеннях ОДА перебуває частина протестувальників. Багато з них у балаклавах, шахтарських касках, деякі - в медичних масках.

Люди вільно ходять усередині будівлі. Видимих сутичок немає.

За даними місцевих ЗМІ, одна людина постраждала - їй розбили голову.

У сквері біля облдержадміністрації проросійськи налаштовані протестувальники спалили прапор України.

Водночас у штабі "Народного фронту" Луганська стверджують, що будівля Луганської облдержадміністрації зайняли прихильники "народного губернатора" Валерія Болотова.

"Ця група людей - прихильники Валерія Болотова, вони без зброї увійшли до будівлі облдержадміністрації, міліція сама їм відчинила двері. На наш погляд, це все зроблено напоказ, утримувати адміністрацію вони не збираються", - сказав лідер "Народного фронту" Луганська Олексій Чміленко.

"Прихильники Валерія Болотова відкололися від нашого спільного руху на підтримку федералізації і відстоюють свої інтереси. За нашими даними, вони готові вести діалог і з київською владою. Ми ж хочемо проведення референдуму, і на нас, у тому числі, на мене, і на всіх, з ким я спілкувався, вже в СБУ виписані ордери на арешт", - сказав Чміленко.

При цьому, за його словами, місцева влада в Луганську перешкоджає проведенню "Народним фронтом" акціям на підтримку референдуму. "Нам збиратися не дають, в той час як самі організовують, за нашими даними, мітинги на підтримку всеукраїнських виборів", - сказав він.

В Луганську під ОДА полковник міліції вийшов до сепаратистів та заявив, що правоохоронці зброю не здаватимуть

На переговори до сепаратистів у дворі захопленої штурмом Луганської ОДА вийшов командир правоохоронців, передає ТСН, посилаючись на онлайн-трансляцію подій.

Він представився полковником Сергієм Осиповим та повідомив. що його полк знаходився у будівлі ОДА для охорони порядку. Полковник частково погодився на вимоги сепаратистів.

"У мене прохання - випустіть особовий склад. Ми зброю не здамо. Хочете стріляти - стріляйте першим в мене. Хочете - ми виходимо, ви йдете за нами, ми доходимо до нашої частини і там здаємо зброю в частину", - запропонував Осипов.

Сепаратисти не пішли на компроміс та зажадали, щоб правоохоронці негайно здали зброю, яку вони начебто збираються опечатати. Проте полковник вчергове наголосив: "Ми зброю не здамо!"

Як повідомляють очевидці, переговори тривають.

Нагадаємо, 6 квітня сепаратисти захопили будівлю СБУ в Луганську, і продовжують утримувати її.

21 квітня у Луганську "народним губернатором" проголосили командира так званої армії Південного Сходу Валерія Болотова.

28 квітня у Луганську проросійськи налаштовані активісти в ході мітингу проголосили створення "Луганської народної республіки".

Бійці Нацгвардії в Луганську погодилися здати зброю

Бійці Нацгвардії України, які були заблоковані в будівлі Луганської облради агресивно налаштованими особами з проросійською символікою, погодилися повернути зброю в збройову кімнату.

Так, проросійськи налаштовані активісти погодилися деблокувати близько 150 бійців Нацгвардії, які знаходяться у внутрішньому дворі будівлі, у відповідь на обіцянку останніх не застосовувати проти них зброю і повернути його в розташовані в частині збройові кімнати.

З колоною бійців Нацгвардії вирушили також декілька представників проросійськи налаштованих осіб, які мають намір "простежити" за тим, щоб зброя знаходилася в збройовій кімнаті.

Крім цього, в натовпі, що зібрався на площі перед захопленою будівлею облради, звучать заклики штурмувати будівлю Луганської прокуратури.

Незважаючи на заяви ведучого, що "поки не прийшла команда штурмувати зі штабу", більше 100 агресивно налаштованих осіб вже вирушили до прокуратури та висловлюють намір, що штурмувати будівлю потрібно.

У Луганську сепаратисти захопили обласне телебачення і прокуратуру. Штурмують будівлю обласної міліції

У Луганську озброєні автоматами люди захопили обласне телебачення і обласну прокуратуру, передає УНІАН.

Про це повідомляють луганський правозахисник Костянтин Реуцький і активіст Громадського сектора Луганська Олексій Біда.

"ЛОТ здався, міліційна охорона пішла. Штурмують обласну прокуратуру. Планують брати обласну міліцію.

Озброєні повстанці роз'їжджають по місту в міліційних машинах.

Багато місцевих міліціонерів красуються з георгіївськими стрічками.

Атмосфера свята...", - пише на своїй сторінці у Facebook Реуцький.

"Захоплено ОДА, ЛОТ, обласну прокуратуру. Розгромили офіс адвоката Чудовського, його самого побили під час штурму ЛОТ - відвезли на швидкій. Можливий злив домашніх адрес активістів з міліції", - повідомляє Біда в закритій групі "Європейський Луганськ - Громадський сектор" у Facebook. На даний момент близько 1 тисячі проросійськи налаштованих мітингувальників штурмують будівлю Головного управління МВС України в Луганській області.

Також у мережі з'явилася інформація, що озброєні автоматами люди знаходяться також біля будівлі обласної ДАІ.

Журналісти повідомляють, що начальник ГУ МВС у Луганській області Володимир Гуславський подав у відставку.

Нагадаємо, сьогодні, 29 квітня, о 14.00 закінчився термін ультиматуму, який висунули організатори захоплення будівлі Управління СБУ. У списку вимог амністія всіх учасників протестного руху на сході України, визнання російської мови державною, а також проведення референдуму з питання самовизначення регіону.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 889 | Додав: admin | Теги: сепаратисти, захопили ода, Луганськ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]