Чт, 2024-03-28, 21:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:25
У містах України пройшли ходи з нагоди дня народження Бандери. ВІДЕО
Інші останні Політичні новини

У Києві більше тисячі прихильників політичної партії "Всеукраїнське об'єднання "Свобода", Організації українських націоналістів (ОУН) після смолоскипної ходи центральними вулицями столиці провели народне віче з нагоди 108-ї річниці від дня народження провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Як передає УНІАН, організатори акції закликали учасників ходи згаслі факели віднести до автомобіля, який супроводжував ходу.

"Степан Бандера - це приклад того, як українці повинні боротися за свою націю", - заявив депутат Київської міської ради Ігор Мірошниченко.

"У той час, коли практично безнадійною була боротьба, власним прикладом Степан Бандера надихав мільйони українців і надихає сьогодні на священну боротьбу з нашим одвічним ворогом - москалем", - зазначив Мірошниченко.

Під час віча учасники зібрання вшанували пам'ять всіх своїх побратимів з числа представників партії "Свобода", які загинули на війні на Донбасі. Учасники віча наполягають, що події на Донбасі необхідно називати російсько-української війною. Після оголошення прізвищ полеглих українців, натовп почав скандувати "Герої не вмирають, вмирають вороги!".

Також Мірошниченко звернув увагу, що "немає поки святкування на державному рівні, але крок за кроком ми відвойовуємо свідомість українців, ми вчимо їх поважати українські традиції та українських героїв".

Організатори мітингу переконані, що завдяки вшануванню пам'яті Бандери українським військовим на Донбасі вдасться перемогти ворога.

У свою чергу депутат Київради Юрій Сиротюк заявив, що "вже тисячу років триває наша велика війна проти одвічного ворога - Москви".

Він сказав, що "це війна не між нами і москалями, а між добром і злом, це війна між правдою і брехнею, це війна між світом свободи і світом рабства".

"У цьому році кияни можуть проходити в своєму вільному місті по проспекту Степана Бандери. Я вірю, що і в районах Москви колись буде проспект Степана Бандери, і ми пройдемося так само по цьому місту", - заявив Сиротюк.

На його думку, в Москві дуже сильно бояться Бандеру, бо він є справжнім символом України.

Довідка. Такі заходи вже стали традиційними і проходять щорічно 1 січня, в день народження провідника Організації українських націоналістів. Бандера був одним з лідерів Організації українських націоналістів (ОУН). Під контролем ОУН діяла Українська повстанська армія, в роки Другої світової війни воювала проти радянських і німецьких військ. Бандера, заарештований німецькою владою в 1941 році, після закінчення війни опинився в Західній Німеччині, де в 1959 році був убитий агентом КДБ.

У 2010 році указом президента Віктора Ющенка Бандері було присвоєно звання Героя України. Після зміни влади і приходу Віктора Януковича суди скасували це рішення на підставі того, що Бандера не був громадянином України.

В Одесі під час смолоскипної ходи сталася сутичка

В Одесі близько 200 осіб взяли участь у смолоскипному "Марші честі", приуроченому до 108-ї річниці від дня народження провідника Організації українських націоналістів Степана Бандери.

Активісти партії "Свобода", рухів "Сокіл", "Правий сектор", "Національний Корпус" та інших з факелами в руках пройшли від пам'ятника Шевченку в однойменному московському Центральному парку культури до пам'ятника Дюку на Приморському бульварі, де відбулося віче.

"Ми організували цей марш, щоб вшанувати пам'ять провідника української нації Степана Бандери. Ця людина як політичний, військовий і підпільний діяч, до самого кінця боровся за Україну", - сказав співорганізатор маршу Костянтин Василець.

Організатори акції і лідери одеських патріотичні організацій виступили з промовами, в яких згадали про героїв України та воїнів АТО. Загиблих вшанували хвилиною мовчання, а саме віче закінчили виконанням гімну України.

На шляху проходження центральними вулицями міста активісти викрикували патріотичні гасла і запалювали шашки. Їх супроводжували співробітники поліції.

Під час ходи сталася невелика сутичка, однак правоохоронці вчасно відреагували на провокацію і зупинили бійку.

Як уточнює "Думська", коли колона проходила по Строгановскому мосту і кричала "Бандера - герой", двоє перехожих вигукнули нецензурні слова. До них з криками "Сепари" кинулося кілька учасників маршу, але сутичці запобігли бійці Нацгвардії, які охороняли порядок під час масової акції.

Одесити, які в цей час відпочивали на Приморському бульварі, не очікували проведення такої ходи, однак пропустили учасників акції до пам'ятника Дюку.

В Житомирі відбулися смолоскипна хода та урочисте віче

У Житомирі в рамках заходів з нагоди 108-ї річниці від дня народження Степана Бандери відбулися смолоскипна хода та віче. Близько ста учасників заходу розпочали ходу біля пам'ятника Тарасу Шевченку.

Скандуючи націоналістичні гасла "Слава нації!", вони пройшли по вулиці Великій Бердичівській до Будинку правосуддя на Замковій горі, де провели урочисте віче. Учасники маршу тримали державні прапори України і червоно-чорні прапори. До заходу долучилися житомиряни, які прийшли на майдан Корольова до головної ялинки області. Учасників заходу охороняли правоохоронці.

Під час віча його учасники згадували Бандеру і хвилиною мовчання вшанували його пам'ять.

"Сьогоднішній день святкування 108-ї річниці від дня народження Степана Бандери є святом незалежного, вільного духу українців", - зазначалося на вічі.

Як повідомлялося, святкові заходи з нагоди 108-ї річниці від дня народження одного з головних ідеологів і теоретиків українського націоналістичного руху заплановані в різних містах України.

Головні ж урочистості проходили в селі Старий Угринів Калуського району Івано-Франківської області, де народився відомий український політичний діяч.

Відзначимо, населення України вважає найвидатнішими українцями Тараса Шевченка, Богдана Хмельницького і Степана Бандеру. Про це свідчать дані опитування компанії TNS.

 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 889 | Додав: adminA | Теги: народження Бандери, міста України, хода | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]