Сб, 2024-04-20, 16:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:58
У МЗС назвали умови, за яких ЄС може заблокувати безвізовий режим
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Країни - члени Європейського союзу можуть тимчасово заблокувати введення безвізового режиму з Україною в разі невиконання зобов`язань в частині боротьби з корупцією, міграційної політики, з питань безпеки. Про це на прес-конференції в Києві 19 грудня заявила заступник міністра закордонних справ України Олена Зеркаль, передає УНІАН.

"Дуже важливо буде показати, що ми не зупиняємося на тому, що ми зараз одержали позитивний звіт, а продовжуємо працювати, ухвалюємо відповідні закони і робимо те, на що ми взяли на себе відповідні зобов`язання", - сказала вона.

За її словами, зараз Єврокомісія має підготувати відповідну законодавчу пропозицію і передати її на розгляд комітету, до якого входять посли всіх країн - членів ЄС.

"Діалог про внесення цієї законодавчої пропозиції ведуть не міністерства закордонних справ, а міністри юстиції та внутрішніх справ. Це люди, які більш сфокусовані на питаннях безпеки, і у них можуть виникати питання як до комісії, що оцінювала результати України, так і до України безпосередньо. Цей діалог триває, вони не висувають нових умов, вони просто уточнюють", - відзначила заступник міністра.

"Вчора єврокомісар Аврамопулос відзначив, що у них є 3-7 місяців, щоб завершити всю цю процедуру. Однак дуже багато залежатиме від того, якою буде реакція країн-членів і чи не буде додаткових питань з їх боку щодо наших дій", - сказала Зеркаль.

"Воно (надання безвізового режиму – ред) може бути заблоковано на рівні країн - членів Європейського союзу тільки до з`ясування обставин, тому що мандат на проведення експертної оцінки був у Європейській комісії. Фактично ЄК була уповноважена країнами на проведення цієї технічної роботи", - відзначила вона.

Заступник міністра нагадала, що звіт Європейської комісії є фінальним і додаткових умов виставлятися Україні більше не буде.

"Звіт є фінальним, жодних додаткових звітів вже не буде. Ми продовжуємо працювати лише в режимі спільних органів, які передбачені угодою про асоціацію. Згідно з угодою про асоціацію, існує підкомітет із юстиції, свободи і безпеки, в рамках якого буде продовжено співпрацю між Україною і ЄС у питанні візової лібералізації", - сказала Зеркаль.

"Всі спекуляції, які зараз відбуваються щодо інтерпретації зобов’язань, взятих на себе президентом та прем’єром (відповідно до шостого звіту Єврокомісії про виконання Україною плану дій щодо візової лібералізації з ЄС – ред ) не мають нічого спільного із тим, що зазначено в звіті", - заявила вона.

Як повідомлялось, 18 грудня, на сайті Єврокомісії був опублікований шостий звіт ЄК щодо виконання Україною Плану дій візової лібералізації.

В звіті ЄК констатує, що Україна виконала всі умови для того, щоб рекомендувати включити її до списку країн, з якими в Євросоюзі функціонує безвізовий режим.

Звіт буде направлений Раді ЄС та Європейському парламенту, і на основі цього документа вони мають затвердити рішення щодо лібералізації візового режиму з Україною.

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін висловив сподівання на те, що безвізовий режим з ЄС почне діяти через 5-7 місяців. "Безвізовий режим буде! Коли саме - через 5 місяців або за рік, - залежить від ефективності реформ в Україні. Я дуже сподіваюся, що безвізовий режим в українців буде через 5-7 місяців", - заявив Клімкін. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 715 | Додав: adminA | Теги: блокування, ЄС, Умови, безвізовий режим, МЗС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]