Вт, 2024-04-16, 07:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:33
У МЗС розповіли, чому європейці зволікали з "безвізом"
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Міністр закордонних справ Павло Клімкін запевняє про зняття всіх політичних перешкод для скасування візового режиму для України. Про це він заявив у спілкуванні з журналістами під час міністерської зустрічі ОБСЄ, передає "Європейська правда".

"Це питання відсьогодні абсолютно поза політикою, це – питання технічне і організації голосування. Чи встигнуть вони на наступному тижні – це лише питання того, щоб пройти всі голосування, а їх п’ять, якщо не помиляюся. Якщо не встигнуть протягом тижня – то точно завершать процедуру на першому (пленарному – ЄП) тижні січня", - розповів Клімкін.

Перший пленарний тиждень ЄП у новому році заплановано на 15-19 січня.

Як відомо, для скасування візового режиму Європарламент має схвалити два рішення – про запровадження нового механізму призупинення безвізу та про перенесення України до "безвізового списку". Після ЄП такі самі рішення має схвалити Рада ЄС.

Павло Клімкін вважає, що Україна в питанні безвізового режиму стала заручницею боротьби за владу між Європейським парламентом і Радою ЄС, передає Укрінформ.

"Проблема на одному рівні полягає в тому, що Європарламент і Європейська Рада, так би мовити, боролися за владу, щоб показати, хто більше або не менше, принаймні, робить для європейських громадян", - сказав Клімкін.

Другий момент, за його словами, пов'язаний з національним рівнем, з ситуацією з міграцією, терактами і майбутніми виборами. А також те, що у багатьох у головах залишається пов'язування безвізового режиму не тільки для України і для Грузії, а й для Туреччини.

"Це питання теж закрите", - уточнив міністр.

Тепер залишається низка технічних голосувань, яких, за словами Клімкіна, п'ять.

"Якщо не встигнуть на наступному тижні, то обов'язково встигнуть в перший тиждень січня", - вважає він і додає, що "на сьогодні це вже питання абсолютно не політики, це питання технічне і організації голосувань".

Дипломат сподівається, що вдасться швидко вийти на голосування в Європарламенті і почати так званий тріалог – дискусію між Єврокомісією, Радою ЄС і Європарламентом.

Павло Клімкін зауважив, що настрій у зв'язку з новинами з Брюсселя був дуже піднесеним у четвер і в Гамбурзі.

"І ЄС радіє цьому не менше, ніж ми", - зазначив міністр.

Як повідомлялося, 7 грудня Комітет постійних представників (COREPER) від імені Ради ЄС підтримав погоджений з Європейським парламентом компромісний текст про норму щодо перегляду механізму призупинення, який може бути застосований до всіх чинних угод з візової лібералізації. Угоди було досягнуто між Радою ЄС, Європейським парламентом і Європейською комісією того самого дня.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 761 | Додав: adminA | Теги: безвіз, європейці, МЗС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]