Вт, 2024-04-23, 09:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

21:09
У Радбезі ООН обговорюють "новий розвиток ситуації" на Донбасі
Інші останні Новини світу

 Напад на Мар'їнку був спільною операцією російських військ і сепаратистів, заявила постійний представник США при ООН Саманта Пауер.

"Згідно з СММ (СММ ОБСЄ – ред.), важке озброєння сепаратистів пересувалося до і протягом зіткнень. СММ намагалася зв'язатися з керівництвом "ДНР" протягом півгодини 3 червня, але, цитую, "вони були або зайняті, або не бажали спілкуватися з місією". Очі не можуть приховати правди, а правда тут полягає в тому, що нещодавнє насильство спиралося на спільні удари з боку Росії і сепаратистів", - сказала Пауер під час засідання Ради безпеки ООН з питань України у п'ятницю, 5 червня, у Вашингтоні, передає "Інтерфакс-Україна".

За її інформацією, унаслідок боїв поблизу Мар'їнки 3 червня 5 українських солдатів загинули, 35 поранені, є жертви серед мирного населення, але немає даних про втрати сепаратистів і російських військ. Вона також нагадала, що Володимир Путін (президент РФ – ред.) підписав указ, згідно з яким інформація про втрати ЗС РФ приховується.

Водночас Пауер зауважила, що український уряд робить серйозні зусилля для підтримки зусиль з мирного врегулювання конфлікту на Донбасі відповідно до Мінських домовленостей, навіть незважаючи на їх постійні порушення Росією і сепаратистами.

"Незважаючи на недотримання Мінських домовленостей, (Україна – ред.) готова до діалогу з сепаратистами - це важка пігулка для них (України – ред.), але вони готові її проковтнути заради виконання Мінських домовленостей", - сказала Пауер.

Вона зазначила, що паралельно в Україні проводять значущі реформи, зокрема децентралізація.

У Мар'їнці підтримувані РФ сепаратисти провокували реакцію України - постпред Великобританії при ООН

Постійний представник Великої Британії при ООН Метью Райкрофт назвав останні події в Мар`їнці Донецької області новим витком насильства на сході України.

Про це він сказав, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН у Нью-Йорку.

"У середу (3 червня) зіткнення навколо Мар`їнки та інших населених пунктів стали новим витком насильства на сході України. Цілком зрозуміло з доповіді ОБСЄ, що це був напад сепаратистів на українські військові підрозділи", - заявив Райкрофт.

За його словами, озброєння під контролем "ДНР" було перекинуто на захід на порушення Мінських угод. "Дії такого характеру і такого масштабу є добре спланованими", - сказав постпред.

"Ми бачили, що підтримувані Росією сепаратисти провокували реакцію України, а потім намагалися обернути це, як і зараз роблять російські ЗМІ, на картину, яка говорить про те, що, навпаки, напали українці. Ці заяви абсолютно прозорі, і не мають жодного підтвердження", - додав Райкрофт.

Він також зазначив, що "світ стежить за ситуацією, ми знаємо, хто кого підтримує".

Райкрофт закликав Росію негайно вивести збройні сили з території України, припинити постачати зброю сепаратистам і робити все для політичного врегулювання конфлікту. "Сюди входить і негайне звільнення Надії Савченко, яка незаконно утримується вже понад рік", - підкреслив він.

Крім того, за словами Райкрофта, РФ повинна використовувати весь свій значний вплив на сепаратистів для того, щоб закликати їх до повного виконання Мінських угод.

Китай виступає за політичне врегулювання конфлікту на Донбасі

Китай виступає за політичне врегулювання конфлікту на Донбасі.

Про це сказав представник Китаю в ООН Лю Цзеі, виступаючи на засіданні Ради безпеки ООН в Нью-Йорку.

"Нещодавно становище у східній Україні знову загострилося, Китай закликає зацікавлені сторони дотримуватися спокою і проявляти стриманість, зміцнювати припинення вогню, що важко далося, і наполягати на політичному врегулюванні української кризи для досягнення миру і спокою в Україні якнайшвидше", - сказав він.

За його словами, міжнародне співтовариство має робити спільні зусилля для врегулювання конфлікту.

"Ми переконані, що діалог і консультації - це єдине вирішення українського питання", - додав представник Китаю в ООН.

У Радбезі ООН атаку в Мар'їнці називають новим розвитком ситуації

Бойові зіткнення, які сталися біля населеного пункту Мар’їнка, є не просто спалахом насильства, а новим розвитком ситуації в зоні конфлікту на Донбасі.

Про це заявив під час засідання Радбезу ООН у п'ятницю, 5 червня, заступник керівника Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ в Україні Олександр Хуг, повідомляє Укрінформ.

"Рівень насильства, який спостерігався в Мар’їнці,- це не якийсь там спалах", - заявив Хуг і додав, що "атака в Мар’їнці є новим розвитком ситуації".

Представник ОБСЄ зазначив, що йдеться про свого роду "перефокусування" тактики використання зброї і живої сили. "Раніше насильство було сконцентроване, швидше, на півночі і північному заході Донецька. Економічно і стратегічно важливий пункт Авдіївка на півночі був основною метою цих зусиль. Мар’їнка не може тут означати мету, а може бути просто засобом досягнення іншої мети", - зазначив представник СММ ОБСЄ в Україні.

Він наголосив, що ситуація навколо Мар’їнки є надзвичайно неспокійною.

"Ми пропонуємо відмовитися від воєнного вирішення на користь політичного. Потрібно перервати цей цикл насильства зараз, поки не почнеться новий виток. Ми наполегливо закликаємо всі сторони повернутися до столу переговорів, використати ті рамкові можливості, які з'явилися в контексті роботи тристоронньої контактної групи", - заявив Хаг.

Він наголосив, що СММ ОБСЄ продовжить здійснювати мандат "максимально неупереджено, в тісному співробітництві з усіма сторонами" в контексті територіальної цілісності і суверенітету України.

"Ми готові допомогти в здійсненні мінських угод і, тим самим зробити внесок у відновлення миру", - підсумував Хуг.

Нагадаємо, 3 червня точилися важкі бої в Мар'їнці, бойовики зробили кілька спроб штурму, накривши місто масованими обстрілами із забороненого озброєння.

Через широкомасштабний наступ бойовиків у районі Мар'їнки із застосуванням ними танків і самохідних артилерійських установок "Гвоздика" Збройні Сили України, попередивши всіх міжнародних партнерів, змушені були повернути з тилу відведену згідно з Мінськими угодами артилерію і застосувати її. У Генштабі ЗСУ зазначили, що українські військові прийняли бій і дали ворогові відсіч.

До 80 бойовиків було знищено, і більш як 100 - поранено. Окупанти також втратили до 10 одиниць бронетехніки.

Франція закликає РФ не перешкоджати переговорам контактної групи, а в сепаратистах повноправних партнерів не бачить

Франція закликає Росію не перешкоджати мирним переговорам учасників Тристоронньої контактної групи та її чотирьох робочих підгруп для врегулювання ситуації на Донбасі.

Про це посол Франції при ООН Франсуа Делатр сказав у п'ятницю, 6 червня, під час чергового засідання Ради безпеки ООН у Нью-Йорку, передає УНІАН.

Дипломат зазначив, що в лютому на засіданні Ради безпеки ООН було ухвалено резолюцію №2202 із закликом до всіх сторін конфлікту на сході України повністю імплементувати пакет заходів Мінських домовленостей від 12 лютого.

"У цьому зв’язку ми шкодуємо через кроки російської сторони, яка у вівторок (2 червня) покинула залу переговорів і намагається змусити сприймати сепаратистів як "законних" партнерів", - наголосив Делатр, нагадавши, що всі сторони для врегулювання ситуації на Донбасі повинні дотримуватися резолюції №2202.

"Ми нагадуємо про те, що за угодою про тристоронню групу Росія не може бути посередником між двома сторонами", - зазначив Делатр.

Посол додав, що Росія несе відповідальність за свої дії.

"Можна відзначити, що в небезпеці опинилася діяльність Тристоронньої контактної групи. Ми зараз бачимо, що є бажання повністю нівелювати діяльність Тристоронньої контактної групи, не дивлячись на те, що її діяльність була підтримана у резолюції №2202", - наголосив французький дипломат.

На його переконання, процес реалізації Мінських угод є єдиним шляхом, щоб не допустити посилення нового насилля на Донбасі.

"Ми закликаємо Росію не перешкоджати процесу переговорів, виконати свої зобов’язання, а також вплинути на сепаратистів", - наголосив дипломат.

Окрім того, він відзначив, що важливо наполягати на тому, щоб Україна також дотримувалися виконання Мінських угод, зокрема у питанні, яке стосується проведення децентралізації.

Нагадаємо, 17 лютого Рада безпеки ООН закликала всі сторони на сході України повністю імплементувати пакет заходів Мінських домовленостей від 12 лютого.

Як повідомлялося, 2 червня джерело, близьке до української частини контактної групи, звинуватило російську сторону в зриві засідання в Мінську. "Представник Росії Азамат Кульмухаметов покинув залу засідань. Таким чином Росія фактично зірвала засідання групи і піддала ревізії мінські домовленості", - сказало джерело.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 998 | Додав: admin | Теги: Донбас, радбез ООН, новий розвиток ситуаці | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]