Вт, 2024-04-23, 19:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:29
У Раді назріває конфлікт через проект судових реформ
Інші останні Політичні новини

У парламенті назріває новий конфлікт через законопроекти щодо реформування судової системи.

Про це заявив народний депутат Сергій Лещенко у Фейсбуці.

"28 грудня ВР внесла до порядку денного законопроект президента П.Порошенка "Про забезпечення права на справедливий суд, №1656. Законопроект пройшов схвалення профільного комітету, для чого екстрено зібрали засідання комітету, анонсувавши його за дві години до початку", - повідомив він.

"Водночас Реанімаційний проект реформ (РПР) вважає цей законопроект таким, що "суттєво підвищує вплив президента на суддів та має корупційні ризики" - додав Лещенко.

За його словами, у понеділок, 12 січня об 11:30 РПР пікетуватимуть адміністрацію президента.

Також він зауважив, що Оксана Сироїд разом з колегами та РПР "раніше за президента подавала зміни до закону "Про судоустрій і статус суддів".

"Його розгляд затягували і навіть не винесли на розгляд комітету Князевича. У порядку денному Ради на вівторок саме президентський проект стоїть найпершим - відповідно, поставлять на голосування першим і схвалять саме його, а інші проекти, в тому числі Сироїд, вважатимуться відхиленими", - висловив переконання нардеп.

При цьому він додав, що ВР - "політичний орган, і кожен депутат має право, щоб його ініціатива була розглянута – а не лише ті, які написані на Банковій або Грушевського".
 Раніше Порошенко анонсував законопроект про обмеження недоторканності суддів в Україні.

У жовтні прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк заявив, що країна потребує нової редакції закону "Про судоустрій і статус суддів", який би повернув довіру населення до судової влади і повернув Верховному суду статус вищої судової інстанції.

10 квітня виконуючий обов'язки президента України Олександр Турчинов підписав закон № 1188-VII "Про відновлення довіри до судової системи влади в Україні".

На заседании ВР 13 января нардепы обсудят отмену неприкосновенности высших должностных лиц и заслушают Демчишина и Гонтареву

На первое после каникул пленарное заседание Верховная Рада соберется во вторник, 13 января.

С окончательной повесткой народные избранники должны определиться совсем скоро на согласительном совете, но среди основных вопросов, которые парламентарии могут поднять на ближайшем заседании – отмена неприкосновенности высших должностных лиц. Ее необходимость прописана в коалиционном соглашении, и на скорейшем рассмотрении данных поправок настоивают сразу несколько входящих в парламентское большинство фракций.

Еще один "больной" вопрос – судьба главы Нацбанка Валерии Гонтаревой. До праздников нардепы неоднократно требовали ее визита в Верховную Раду с отчетом о судьбе национальной экономики и причинах резкого падения курса гривны, однако она так и не пришла. Сама Гонтарева, впрочем, заявила, что и приглашения официального не получала.

Кроме руководителя Нацбанка вызвать "на ковер" (причем, вплоть до требования отставки) парламентарии хотят министра энергетики и угольной промышленности Владимира Демчишина. На минувшей неделе он не явился на заседание комитета по противодействию коррупции, чем вызвал негодование депутатов.

"Очередное правительственное хамство. Министр энергетики Демчишин не явился на заседание парламентского комитета по противодействию коррупции. Мы должны были выслушать его по поводу поставок угля из ЮАР, России; поставок электроэнергии в террористические "республики", в Крым; по субсидиям угольным шахтам на захваченных россиянами территориях; по "веерным" отключениям. Министр не пришел. Это стало, наверное, наиболее красноречивым ответом на наши вопросы", – написал депутат от партии "Батькивщина" Игорь Луценко на своей странице в Facebook.

"Прощать не будем. Если такое будет повторяться – будем ставить вопрос об отставке", – резюмировал Луценко. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 795 | Додав: adminA | Теги: проект судових реформ, раді, Конфлікт | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]