Чт, 2024-03-28, 21:07
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:43
У справі про крадіжку картин з будівлі Кабміну ГПУ підбирається до Табачника
Інші останні Кримінальні новини

Генпрокуратура з'ясовує роль екс-віце-прем'єра Дмитра Табачника у справі про зникнення картин з будівлі Кабінету міністрів. Про це стало відомо з ухвали Печерського суду Києва від 5 серпня 2015 року, розміщеного в Єдиному реєстрі судових рішень, повідомляє Перша інстанція.

Чотири роки тому директор Національного художнього музею Анатолій Мельник повідомив журналістів, що в Кабміні зникли шедеври українського імпресіоніста Миколи Глущенка.

18 творів мистецтва з колекції Нацмузею були передані в будинок уряду для експозиції ще в серпні 2001 року. У тому числі - чотири картини Глущенка: "Вітрила на морі" 1951 року, "Дніпровські далі" 1937 року, "Село біля річки" 1951-го і "В риболовецькому колгоспі" 1952 року.

Як випливає зі свіжих судових матеріалів, пропажа останньої була виявлена співробітниками музею в лютому 2004 року, а на початку 2005-го вони переконалися в крадіжці ще однієї роботи - "Вітрила на морі".

Інформація про зникнення робіт імпресіоніста потрапила в ЗМІ, які з'ясували й інші скандальні подробиці: "вцілілі" полотна - "Дніпровські далі" і "Село біля річки" - неавтентичні, їх підробили. Хімічний аналіз показав: у Кабміні висять копії, створені в 2000-х роках.

У 2012 році факт підробки визнав тодішній міністр культури Михайло Кулиняк. Було порушено кримінальну справу, хоча донедавна зрушень у розслідуванні не було.

Однак в 2015 році робота з розкриття злочину активізувалася. Згідно з даними з Єдиного реєстру судових рішень, слідчі зараз з'ясовують роль у зникненні картин колишнього керівника патронатної служби віце-прем'єр-міністра України з гуманітарних питань Дмитра Табачника (обіймав посаду з листопада 2002 року по лютий 2005 рр.). У слідчих є підозри, що підлеглі Табачника в 2007 році використали зв'язку в уряді Віктора Януковича, щоб змусити співробітників Національного художнього музею підписати акти про "повернення" викрадених картин. Мовляв, музей отримав картини імпресіоніста назад ще в 2004 році.

Зазначимо, Нацмузей традиційно надає уряду художні твори для експонування в кабінетах чи коридорах керівництва країни.

Нагадаємо, екс-віце-прем'єр і представник Партії регіонів Борис Колесніков в кінці нульових назвав Дмитра Табачника "казнокрадом і дешевим клоуном".

"Що він взагалі робити вміє, крім того, як книжки і картини з і так небагатих українських музеїв тирити?" - таким словами Борис Колесніков таврував свого однопартійця.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 829 | Додав: adminA | Теги: Табачник, Кабмін, крадіжка картин, ГПУ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]