Вт, 2024-04-23, 10:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

08:57
У Варшаві Мустафа Джемілєв отримав нагороду "Солідарності"
Інші останні Політичні новини

"Захід має зосередитися на тому, аби відновити у Криму статус-кво, повернути Крим Україні".

Лідер кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв сьогодні у Варшаві отримав польську премію "Солідарність" – за правозахисну діяльність та незламну громадянську позицію.

Нагороду "Солідарність" Джемілєву вручив президент Польщі Броніслав Коморовський. За його словами, ця нагорода – вираз польської солідарності для кримських татар та для всієї України, інформує Польське Радіо.

""Вас, татар, скривдив Сталін. Нехай ця нагорода буде, як поет із вірша Мілоша, який пам'ятає і дає надію там, де демократія є подавлена. Поляки знають, скільки крові, поту і сліз слід вкласти у будування демократії. Тому я хочу сказати у бік лауреата і всіх правозахисників у світі слова, які є перифразом перших рядків гімнів в Польщі та Україні: Ще свобода не померла, поки Ви живете", – такими словами до лауреата звернувся міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

Участь в урочистій церемонії взяли також колишні президенти Польщі Лєх Валенса та Алєксандер Кваснєвський.

Перший президент некомуністичної Польщі подякував Джемілєву за "прекрасну, мирну і мудру боротьбу", яка, однак, ще не закінчилася перемогою. На думку Лєха Валенси, перемога татар мусить наступити, якщо вони далі будуть діяти під лідерством самого лауреата Нагороди Солідарності. "Ми Вас просимо, боріться так далі", – заявив екс-президент.

"Я не знаю, як довго триватиме окупація нашої землі і приниження нашого народу, але я твердо переконаний, що значною мірою це залежатиме від рівня солідарності народів світу в боротьбі з національним бандитизмом і розбоєм, проти того, що військова сила ставить себе вище закону і справедливості, хто в XXI столітті поводиться зі своїми сусідами, як конкістадори у XVI столітті", - заявив Мустафа Джемілєв.

"Захід має зосередитися на тому, аби відновити у Криму статус-кво, повернути Крим Україні. Має це зробити не заради Києва, чи кримських татар, має зробити це заради себе, адже Росія своєю поведінкою руйнує міжнародний лад", – сказав Мустафа Джемілєв, приймаючи нагороду.

На церемонію завітав також новообраний президент України Петро Порошенко, який кілька годин до того прибув до Варшави. Він подякував Польщі за нагороду для Джемілєва та сказав, що українці сьогодні як ніхто добре розуміють, чим є свобода, і щоденно платять за неї високу ціну.

"Останні президентські вибори продемонстрували, наскільки солідарними є українці. Солідарності потребує Україна від міжнародної громадськості", – сказав Порошенко.

Зазначимо, нагорода "Солідарність" створена за ініціативою польського МЗС і є єдиною у світі нагородою, яка надається країною, що пройшла через період посткомуністичної трансформації, людям, які мають особливі заслуги для промоції демократії та свободи.

Розмір нагороди складає 1 мільйон євро.

Мустафа Джемілєв повідомив, що більшу її частину він хоче витратити на допомогу родинам загиблих на Майдані.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 857 | Додав: adminA | Теги: нагороду Солідарності, Варшаві, Мустафа Джемілєв | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]