Ср, 2024-04-24, 02:20
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:35
У всіх законопроектах депутати планують шукати ознаки корупції
Інші останні Економічні новини
У парламентському Комітеті з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією відзначили наявність "величезної кількості законопроектів з корупційною складовою", у зв'язку з чим запропонували Верховній Раді піддавати антикорупційній експертизі всі проекти законодавчих актів.

Відповідний законопроект "Про внесення змін до закону "Про засади запобігання та протидії корупції" та регламент Верховної Ради" підготували і внесли в парламент члени Комітету з питань боротьби з організованою злочинністю і корупцією Віктор Чумак (УДАР), Микола Джига (Партія регіонів), Віталій Ярема ("Батьківщина"), Олег Осуховський ("Свобода") та Юрій Дерев'янко (позафракційний), передає "КоммерсантЪ-Україна".

"Головна ідея законопроекту полягає в тому, щоб надати нашому комітетові повноваження вчиняти антикорупційну експертизу всіх внесених до парламенту проектів законодавчих актів, - пояснив Віктор Чумак. - Є величезна кількість законопроектів з корупційною складовою, що лобіюють приватні інтереси. Треба поставити якийсь бар'єр".

Згідно з чинним законодавством, після реєстрації законопроекти направляються до профільних комітетів, а також у комітети з питань бюджету, регламенту та євроінтеграції. Автори документа пропонують в обов'язковому порядку також направляти всі проекти нормативно-правових актів на експертизу до комітету, "що відає питаннями запобігання та протидії корупції для підготовки експертного висновку щодо їхньої відповідності вимогам антикорупційного законодавства".

Крім того, депутати пропонують уточнити окремі положення закону про протидію корупції, зокрема не піддавати повторній перевірці претендентів на посади в органах держслужби або місцевого самоврядування, якщо вони вже працюють у цій сфері. Законопроект також передбачає забезпечення вільного доступу до єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення.

"Відомості в єдиному держреєстрі, зокрема, дозволяють ідентифікувати притягнуту до відповідальності особа, поширюються без згоди суб'єкта персональних даних і є відкритими для безоплатного цілодобового доступу на офіційному сайті Міністерства юстиції", - йдеться в документі.

Чумак підкреслив, що законопроект отримав підтримку більшості політичних сил у парламенті.

Втім, опитані народні депутати вважають, що шанси на те, що законопроект набере чинності, невеликі. "Якщо законопроект відповідає нормативам, то, безумовно, його підтримають, але треба зрозуміти, яким чином буде відпрацьовано механізм. У нас більш як 10 тис різних законопроектів, а в комітеті невелика кількість консультантів. Це люди з юридичною освітою, а не фахівці з боротьби з корупцією, мені важко сказати, чи компетентні вони, щоб давати свої висновки", - сказав народний депутат Вадим Колесніченко (Партія регіонів).

"При комуністах не було корупції, і, безумовно, ми проти неї. Але, щоб боротися з нею, треба поміняти систему. Пропускати законопроекти можна через що завгодно, але не треба забувати, що в комітетах сидять ті депутати, які платили гроші за включення у виборчі списки. Корупція починається з цього", - заявив голова фракції Компартії Петро Симоненко.

"У багатьох країнах є подібна експертиза. Якщо фахівці доведуть, що цей механізм буде дієвим, то документ може бути прийнятий. Але зараз у Раді таке гостре політичне протистояння, що цей законопроект будуть оцінювати з політичного погляду", - вважає заступник глави парламентської фракції "Батьківщина" В'ячеслав Кириленко.

Зазначимо, станом на грудень 2012 року до Єдиного державного реєстру осіб, які вчинили корупційні правопорушення, внесено 5700 рішень судів першої інстанції щодо притягнення осіб до відповідальності за вчинення корупційних правопорушень.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 924 | Додав: adminA | Теги: ознаки корупції, законопроекти, депутати | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]