Чт, 2024-03-28, 19:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:51
У взаєминах із Києвом ЄС ладен йти далі Асоціації та допоможе грошима новому уряду
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
Євросоюз дає зрозуміти, що у відносинах з Україною готовий йди далі, ніж політична асоціація та економічна інтеграція.

Це випливає з висновків Ради ЄС щодо України, ухвалених в рамках засідання, що відбулося у понеділок 10 лютого в Брюсселі, зазначає "Інтерфакс-Україна".

"Рада висловлює свою переконаність у тому, що дана Угода про асоціацію не є кінцевою метою у відносинах України та ЄС", - сказано в документі.

При цьому в інтерв'ю журналістам міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічюс висловив упевненість, що під цим він розуміє "європейську перспективу".

Крім того, Рада ЄС підтвердила свої зобов'язання підписати Угоду про асоціацію, включаючи глибоку і всеосяжну зону вільної торгівлі так скоро, як Україна буде готова.

"Рада підкреслює право суверенної держави приймати свої власні рішення щодо зовнішньої політики без зовнішнього тиску", - йдеться у висновках.

Україні нададуть фіндопомогу у разі проведення реформ новим урядом

Також йдеться, що фінансова допомога Україні з боку ЄС та міжнародних фінансових інституцій (МФІ) буде надана у разі проведення реформ новим урядом.

Це випливає з висновків Ради ЄС щодо України, прийнятих у понеділок 10 лютого в Брюсселі в рамках засідання Ради ЄС.

"Євросоюз як і раніше прихильний підтримці курсу реформ в Україні. На підставі досягнень нового українського уряду у сфері економічних і політичних реформ, ЄС буде готовий продовжити свої зусилля з міжнародним співтовариством і міжнародними фінансовими інституціями для надання Україні допомоги у відповідності з чітко встановленими умовами, щоб знайти вихід з цієї складної економічної ситуації", - сказано у висновках.

У цьому зв'язку Рада ЄС закликала Верховного представника ЄС Кетрін Ештон та Європейську комісію продовжити зусилля в цьому напрямку.

Раніше Ештон вже говорила про можливість надання фінансової допомоги Україні, однак її прес-секретар Майя Кочьянчич своєю заявою припинила всі політичні спекуляції на цю тему.

"У ЄС розглядають можливість підтримки України під час кризи, коли мова йде як про економічну, так і про політичну ситуацію. Якщо йдеться про реформи і кредити МВФ, умови, необхідні для отримання фінансової допомоги, залишаються в силі. ЄС говорить про те, як ми можемо допомогти в ситуації з дуже конкретними правилами і дуже конкретними кроками, які мають бути зроблені", - повідомила Кочьянчич.

Нагадаємо, США також заявили про готовність фінансово підтримувати Україну в тому випадку, якщо в країні будуть проводитися необхідні реформи.

Раніше заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд заявила, що США очікують створення в Україні уряду єднання для виходу з кризи. При цьому вона зазначила, що Вашингтон виключає надання економічної допомоги Україні у разі відсутності реформ.

Брюссель хоче активно допомагати Києву у пошуку виходу з кризи

Також Євросоюз заявляє про свій намір продовжувати активно співпрацювати з Україною з метою надання допомоги у виході з нинішньої кризи.

У своїх висновках щодо України, схвалених за результатами засідання Ради ЄС у понеділок у Брюсселі, ЄС високо оцінив зусилля Верховного представника ЄС Кетрін Ештон та Європейської комісії у сфері надання допомоги сторонам у пошуку політичного рішення поточної кризи.

"ЄС продовжуватиме активно співпрацювати з Україною і підтримувати високий рівень присутності з метою надання допомоги зацікавленим сторонам в їх зусиллях по стабілізації ситуації і виходу країни з нинішньої кризи", - позначив Брюссель свою позицію.

Крім того, ЄС знову закликає всі сторони конфлікту в Україні до пошуку демократичного вирішення ситуації, і пропонує Україні свою експертну допомогу у всіх необхідних сферах.

У своїх висновках щодо України, схвалених у понеділок в Брюсселі, Рада ЄС привітала нещодавні кроки, зокрема, рішення Верховної Ради України від 28 січня скасувати закони, які "необґрунтовано обмежували (громадян) в здійсненні основних свобод".

"Необхідні подальші зусилля, щоб знайти довгострокове рішення політичної кризи. ЄС закликає всі сторони допомогою всебічного діалогу шукати демократичне рішення, яке відповідатиме сподіванням українського народу", - такий заклик до України міститься у висновках.

У цьому зв'язку ЄС запропонував Україні для вирішення кризи використовувати міжнародні механізми.

"Новий уряд, конституційна реформа, повернення до балансу сил і підготовка вільних і справедливих президентських виборів сприятиме поверненню України на стійкий шлях реформ", - йдеться в документі.

ЄС також заявив про свою готовність надати Україні експертну підтримку у всіх областях, яка "буде вважатися корисною", і заохочує Україну також спиратися на досвід міжнародних організацій, таких як Рада Європи, ОБСЄ та ООН.

"ЄС високо оцінює зусилля діючого голови ОБСЄ та його пропозицію про допомогу і підтримку", - сказано у висновках.

У ЄС знову закликали сторони конфлікту в Україні утриматися від насильства

Відносно України ЄС обіцяє швидко реагувати, якщо ситуація погіршиться і знову закликає всі сторони утриматися від насильства.

Мова про це йде у висновках Ради ЄС з Україною, ухвалених в понеділок 10 лютого у Брюсселі.

"ЄС з глибокою стурбованістю стежить за ситуацією і політичною кризою в Україні, і як і раніше готовий швидко реагувати на будь-яке погіршення ситуації. Рада стурбована ситуацією з правами людини, включаючи насильство, випадки зникнення людей, тортури і залякування, і висловлює жаль в зв'язку зі смертями та травмами, отриманими представниками обох сторін", - сказано у висновках.

У цьому зв'язку Рада ЄС закликала всі сторони утриматися від насильства і відмежувати себе від радикальних дій.

"Влада повинна вжити всі необхідні заходи для забезпечення поваги та захисту фундаментальних прав українців", - йдеться у висновках.

Крім того, Рада ЄС визнала за необхідне нагадати, що будь-яка демонстрація повинна "здійснюватися мирними засобами".

"Тривалі випадки навмисних дій щодо організаторів та учасників мирних демонстрацій, а також журналістів повинні бути негайно зупинені. Рада як і раніше закликає владу належним чином розслідувати прозоро і неупереджено всі випадки насильства і притягнути винних до відповідальності", - знову закликає ЄС.

У висновках також міститься заклик вирішити ситуацію з "нинішньою атмосферою безкарності, яка допускає такі дії".

ЄС також закликав уряд України без зволікання призначити свого члена в консультативну групу з розслідування Ради Європи.

ЄС може швидко відреагувати санкціями, якщо конфлікт в Україні загостриться

Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ не ухвалила рішення про запровадження адресних санкцій проти українських можновладців, але ЄС буде "швидко готовий" до такого кроку в разі погіршення ситуації в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус, коментуючи засідання Ради ЄС за участю 28-ми міністрів закордонних справ, додавши, що ЄС вимагає створення в Україні широкого за політичною ознакою нового уряду з більшими повноваженнями за рахунок президентських повноважень, передає УНІАН. "Ми погодили, що реакція Європейського Союзу - якщо ситуація на місці погіршиться, - то ЄС прореагує швидко. Це означає, що ми не плануємо щось робити зараз, поки ми бачимо певні аспекти діалогу. Діалог - це єдиний шлях виходу з цієї ситуації. І ми заохочуємо діалог (між владою та опозицією)", - сказав Лінкявічус.

"Були вже гарні ознаки - скасування антидемократичних законів 16 січня, наприклад. У ЄС є певні вимоги - це новий широкий уряд, конституційна реформа, перерозподіл влади між Президентом та урядом на користь уряду та прозорі демократичні вибори - все це будуть позитивні ознаки для виходу з кризи", - сказав литовський міністр.

"Якщо ці вимоги будуть виконані - особливо, що стосується нового уряду, який буде готовий до реформ - ми будемо й далі тісно працювати з Україною, а також залучимо міжнародні фінансові інституції - МВФ, ЄБРР для можливого фінансового пакета допомоги. Рано ще говорити про цифри, але важливо пам'ятати, що ця допомога матиме умови. Якщо всі ці кроки будуть виконані, то не буде потреби вживати тих заходів (санкцій)", - додав литовський міністр.

Раніше повідомлялося, що Рада Європейського Союзу на рівні міністрів закордонних справ 28-ми країн-членів не прийняла рішення про санкції проти українських можновладців, замість цього було обговорення можливості надання європейської перспективи Києву.

"Рішення про санкції не прийнято. Було питання піднято, зокрема, торкнувся його польський міністр закордонних справ (Радослав) Сікорський, але рішення щодо санкцій не приймалося ", - сказав дипломат.

Конституційна реформа – це ключ до вирішення політичної кризи в Україні, вважає Ештон

Верховний представник ЄС із зовнішньої та безпекової політики Кетрін Ештон заявляє, що конституційна реформа в Україні, яка передбачає перерозподіл частини повноважень між Президентом та урядом і парламентом, - це ключ до вирішення політичної кризи.

Про це вона сказала на прес-конференції після засідання Ради ЄС на рівні міністрів закордонних справ.

"Ми всі зосереджені на потребі продовжувати закликати до діалогу між президентом Януковичем та опозиційними лідерами. Важливо зупинити будь-які форми насильства і притягнути до відповідальності винуватців насильства. І також важливою є робота парламенту щодо конституційної реформи, яка є ключем до намагань вирішити цю кризу", - сказала Ештон.

"І також важливим є рух вперед до вільних та справедливих виборів", - додала вона.

Ештон також наголосила на готовності Євросоюзу підтримувати реформи в Україні, але не конкретизувала ні суму допомоги, ні джерела її надходження.

Нагадаємо, опозиція вела активні переговори з депутатами Партії регіонів щодо підтримки конституційного акту про повернення до Конституції в редакції 2004 року. Нардепи підготували проект конституційного акту про повернення до Конституції 2004 року і були готові вже голосувати за нього в сесійній залі.

Однак справа "зависла". Так, 10 лютого засідання робочої групи представників депутатських фракцій з напрацювання узгодженого законопроекту про внесення змін до Конституції України не відбулося зважаючи на розбіжності позицій фракцій "УДАР" і "Батьківщини" щодо внесення змін до Основного закону.

У "Батьківщині" повідомили, що текст змін до Конституції, напрацьований їх фракцією, був розданий представникам усіх фракцій, і зараз йде робота з його узгодження на рівні експертних груп.

"Партнери "Батьківщини" з фракції "УДАР" мають цілий ряд зауважень щодо повноважень президента, наполягаючи на їх розширенні, з чим ми категорично не можемо погодитися, враховуючи позицію Майдану і негативний досвід сучасної історії України", - сказано в повідомленні "Батьківщини".

У свою чергу у фракції Партії регіонів заявили, що мають намір прийняти за основу напрацювання Конституційної асамблеї, якщо опозиція не запропонує свого варіанту змін до Конституції.



Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 845 | Додав: adminA | Теги: грошима новому уряду, Києвом, взаєминах, далі Асоціації, ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]