Вт, 2024-04-23, 22:38
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

22:37
У зв'язку з "жахливою трагедією ХХ століття" - Голодомором-прес-секретар президента США висловив Україні співчуття
Інші останні Політичні новини

Прес-секретар президента США зробив спеціальну заяву з нагоди Дня пам'яті жертв голодомору в Україні, передає Інтерфакс в суботу, 19 листопада.

"Тоді як ми відзначаємо 20-ту річницю незалежності України, що стала проявом сили духу і рішучості народу України, ми також згадуємо жертви, понесені 78 років тому під час катастрофічного голоду, який отримав назву Голодомор, - або "смерть з голоду", - мовиться в заяві прес-секретаря Білого дому.

"Це жахлива трагедія, що сталася в результаті навмисного захоплення урожаю і господарств по всій Україні Йосифом Сталіним, була одним з найбільших злочинів комунізму", - наголошується в заяві.

За словами прес-секретаря Білого дому, "сьогодні американці приєднуються до народу України і українців по всьому світу, щоб пригадати всіх, хто постраждав і поніс безглузду смерть в результаті голоду, організованого людьми".

"США цінують дружбу між нашими народами і виражають свої глибокі співчуття по цьому сумному випадку", - заявляє прес-секретар президента США.

Як відомо, жертвами голоду в 30-х і в 40-і роки минулого століття, події з вини сталінського режиму, стали мільйони жителів багатьох районів Радянського Союзу - України, Ставропольського кр, Кубані, областей Поволжя і центру Росії. Серед жертв були люди різних національностей, зокрема росіяни, українці, татари, євреї і ін.

Щороку четвертої суботи листопада в Україні відзначається День пам'яті жертв Голодомору та політичних репресій.

13 січня 2010 року Апеляційний суд Києва визнав керівників більшовицького тоталітарного режиму винними у геноциді в Україні в 1932-1933 роках.

Нагадаємо, відомі громадські діячі, науковці та журналісти звернулися до телеканалів з вимогою зняти усі розважальні програми і фільми в День пам'яті жертв Голодомору 26 листопада.

В результаті голодомору 1932-1933 років, за різними оцінками, загинуло від 3 до 7 млн осіб, або 25-30% всього тодішнього населення України. Крім того, за даними ряду істориків, в Україні були голодомори в 1921-23 і в 1946-47 роках.

У 2007 році ЮНЕСКО вшанувала пам'ять жертв Голодомору, а в 2008 році відповідну заяву також прийняла ПА ОБСЄ. Крім того, Європарламент визнав голодомор злочином проти людяності.

2008 рік був оголошений екс-президентом Віктором Ющенком роком пам'яті жертв Голодомору.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 1094 | Додав: adminA | Теги: Голодоморор | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]