Пт, 2024-03-29, 07:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:22
У звіті британської поліції фігурує "лігатура" - смерть Березовського інтригує далі
Інші останні Новини світу
Що більше інформації надходить від англійської поліції з приводу смерті Бориса Березовського, то все загадковішими здаються її обставини. Як показав розтин, російський бізнесмен помер унаслідок "повішення" - саме таке формулювання (hanging) використовує поліція регіону Долина Темзи (Темз-Веллі), не кажучи про "задушення" (strangling). При цьому на сайті правоохоронців повідомляється, що на шиї Березовського була "лігатура" (ligature), і "шматок того ж матеріалу було прив'язано до душової перекладини над ним".

Зрозуміти, що саме мається на увазі, неможливо без додаткових роз'яснень, а їх наразі немає. У першому усному звіті у справі інспектор Марк Бісселл, який був у будинку Березовського в день його смерті, сказав те ж саме, що пізніше з'явилося на поліцейському сайті, повідомляє NEWSru.com.

Можна припустити, що лігатура у медичному сенсі - тобто нитяна або гумова перев'язка для кровоносних судин - тут ні до чого. Було б правильніше перекласти це слово як "зашморг", "петля", "вузол", причому матеріал міг бути яким завгодно. До прикладу, від одного з друзів Березовського британська преса почула, нібито поряд з тілом лежав шарф - так, за його словами, стверджувала одна з колишніх дружин бізнесмена Галина Бешарова. Саме їй належить маєток, у якому все сталося, тож вона прибула на місце слідом за бригадою медиків.

Втім, поліція про жодний шарф не згадує. Разом з тим в англійській мові є термін "ligature strangulation" - странгуляція (механічне удушення) без повішення, з використанням шнуроподібного чи іншого предмету, що призводить до задушення. Слідство ж, підкреслимо, говорить саме про "повішення".

Власний кореспондент "Комерсанта FM" у Великобританії Андрій Остальський каже: "Виявляється, цей термін (лігатура ) на юридичному, поліцейському жаргоні може означати що завгодно: дріт, навіть мотузку, будь-який матеріал щільний. Загалом щось, що нагадує, мабуть, зашморг".

Варто також зазначити, що у медицині є таке явище, як відстрочена асфіксія. "У тривіальних ситуаціях це буває, якщо порвалася мотузка або людина вислизнула із зашморгу. Тоді причиною смерті можуть стати наслідки удушення, до прикладу, пошкодження судин. Людина ще може деякий час залишатися живою, навіть рухатися і здійснювати якісь дії. При цьому при огляді тіла буде странгуляційний слід. Не виключено, що у випадку з Березовським міг мати місце подібний сценарій", - пише "Фонтанка.ру", посилаючись на свідчення судових медиків.

Термін "відстрочена асфіксія" можна зустріти і на судово-медичних інтернет-форумах Forens або Sudmed.ru.

Є ще один поки що неясний момент. Поліція підкреслює, що зараз у неї немає жодних причин підозрювати причетність до смерті Березовського "третьої сторони". Проте цю версію не відкинуто. Розслідування триває, і треба ще дочекатися результатів кількох досліджень, підкреслюють детективи Темз-Веллі.

З повідомлення на сайті поліції також можна дізнатися, що у слідчих документах використовується ім'я Платон Єленін, на яке Березовському було видано британський документ у 2003 році, коли він отримав статус політичного біженця. Формальне упізнання тіла відбулося за допомогою Єлизавети Березовської - доньки олігарха від першої дружини.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини світу | Переглядів: 1118 | Додав: adminA | Теги: смерть Березовського інтригує | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]