Чт, 2024-04-25, 14:31
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:29
Учасники енергоблокади Криму очікують рішення Ради
Інші останні Новини з регіонів України

Оперативний штаб учасників акції з блокади Криму дозволив бригаді "Укренерго" остаточно підготувати ЛЕП "Каховська-Титан" до пуску електричного струму на Крим, проте учасники акції заявляють, що залишаться на адмінкордоні з Кримом "охороняти решту ЛЕП без напруги від мародерства", передають "Крим.Реалії".

Як повідомив керівник оперативного штабу акції Ленур Іслямов, 8 грудня у Верховній Раді України буде розглядатися законопроект про припинення електропостачання Криму. За його словами, відкривши доступ енергетикам до ЛЕП "Каховська-Титан", учасники акції "показують, що вони не терористи", і чекають від нардепів певних рішень.

"Ми як стояли, так і стоїмо. Ми не вмикаємо решту ЛЕП. Ми показали світовій спільноті, що ми не терористи, ми у власній країні, що не диверсанти, ми можемо увімкнути світло. Покажіть законодавчо, що зараз може зробити парламент України. Ось ми подивимося завтра, хто у нас у парламенті на якому боці. Тому що дуже добре нас критикувати, звинувачувати. Хай покажуть свою позицію", – сказав Іслямов.

Він додав, що 31 грудня закінчується контракт на постачання електрики в "російський федеральний округ Крим", і він сподівається, що цей контракт продовжений не буде.

"Звісно, ми розуміли, що рано чи пізно якісь поступки нам теж доведеться робити для офіційного Києва. Тому що ми розуміємо, що є ті речі, якісь договори, які між владою України, окупаційною владою або московською владою, боюся зараз навіть припускати. Тому ми себе не сильно тішили тим, що ми будемо довго тримати енергоблокаду", - зазначив він.

За його словами, енергоблокада Криму показала місцевим жителям залежність півострова від материкової частини України.

"Ми її протримали. Ми показали, що ми її можемо зробити", - підкреслив Іслямов.

Натомість представники "Правого сектору" заявляють, що не схвалюють розблокування ЛЕП "Каховська-Титан".

"Правий сектор" виступає проти цього. Але як представник "Правого сектору" залишаюся в штабі блокади Криму. Ми залишаємо за собою право політичного тиску на владу для того, щоб були почуті наші вимоги, щоб на політичному, законодавчому рівні була завершена наша громадська ініціатива. І ми залишаємо за собою право вводити сюди бойові підрозділи для захисту суверенітету і територіальної цілісності української держави", – заявив чоловік, який представився начальником оперативного штабу військово-політичної операції "Блокада Криму" Хорват.

Нагадаємо, 6 грудня після зустрічі з президентом активісти блокади анексованого Росією Криму дозволили розпочати експлуатацію відновленої лінії електропередачі 220 кВ "Каховська-Титан".

Уповноважений президента у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв заявив, що півострів може розраховувати не більше, ніж на 200-250 МВт, тоді як загальна потреба Криму в електроенергії становить 1050-1100 МВт.

7 грудня ДП НЕК "Укренерго" завершило роботи на ЛЕП "Каховська-Титан" і заявило, що очікує рішення про її ввімкнення.

Довідка

20 вересня з ініціативи кримських татар розпочалася "товарна блокада" Криму.

20 листопада, близько 9-ї ранку "невідомі" пошкодили дві опори ЛЕП, що ведуть в Крим, у Генічеському та Чаплинському районі Херсонської області.

Зранку 21 листопада бійці Добровольчого українського корпусу "Правий сектор" (ДУК ПС), представники Меджлісу кримськотатарського народу і громадянські активісти взяли "під охорону" пошкоджені опори лінії електропередач з метою не допустити їх ремонту.

Після протистояння з правоохоронцями, що супроводжували прибулих для заземлення опор, які все ще залишалися під напругою, енергетиків, активісти відступили і дозволили ремонтній бригаді провести роботи.

Однак увечері того ж дня пошкоджені опори ЛЕП повторно підірвали. Практично весь окупований Крим до півночі за київським часом залишився без електропостачання.

На півострові запровадили режим надзвичайної ситуації. В цілому Крим може забезпечити себе електроенергією максимум на 50 відсотків, і цієї енергії кримській окупаційній "владі" могло б вистачити, щоб покрити побутові потреби населення.

23 листопада Кабінет міністрів України тимчасово заборонив переміщення вантажних потоків в окупований Крим.

24 листопада Державна прикордонна служба України повністю перекрили вантажне сполучення з Кримом.

2 грудня президент РФ Володимир Путін прибув на півострів і заявив про запуск першої нитки так званого "енергомосту" з РФ в окупований Крим. Але проблему зі світлом це не вирішило, що й визнав очільник російської окупаційної влади Криму Сергій Аксьонов.
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 768 | Додав: adminA | Теги: рішення Ради, учасники енергоблокади Криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]