Сб, 2024-04-20, 06:03
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:53
Учасники КОД підуть на вироби від "Батьківщини"
Інші останні Політичні новини

Перший заступник голови фракції "БЮТ-Батьківщина", голова партії "Реформи і порядок" (ПРП) Сергій Соболєв вчора заявив, що переговори про єдиний список кандидатів, які балотуватимуться по мажоритарних округах від опозиції, практично завершені, повідомляє "КоммерсантЪ-Украина".

Він також повідомив, що члени його партії будуть балотуватися за списком "Батьківщини", і запевнив, що за їхнім прикладом підуть багато політичних сил, які входять до Комітету опору диктатурі. Мова йде і про Народний рух України. За інформацією, лідер цієї партії Борис Тарасюк заради місця в списку "Батьківщини" готовий тимчасово залишити свій пост.

Вчора народний депутат Сергій Соболєв заявив, що опозиційні партії в рамках Комітету опору диктатурі практично завершили роботу над стратегією опозиції на парламентських виборах, а також єдиним списком кандидатів-мажоритарників. За його словами, узгоджено низку документів, зокрема "єдину передвиборну платформу і план невідкладних заходів", а також принципи формування виборчих комісій.

"Залишилися добра воля і розуміння, що перед Україною стоїть загроза з боку Партії регіонів, комуністів та їхніх союзників. Це, на мій погляд, повинно підштовхнути розсудливих людей до об'єднання на виборах, щоб протистояти диктатурі Януковича", - сказав пан Соболєв.

"Буквально днями партія "Реформи і порядок", яку я очолюю, і партія "Батьківщина" підписали угоду про єдиний спільний список, спільну діяльність на виборах і в майбутньому процесі об'єднання, який ми продовжимо в період після виборів, - заявив Сергій Соболєв. - Останнє - принципово, бо, згідно з чинним законодавством, ПРП буде суб'єктом виборчого процесу, що дозволить висувати членів окружних і дільничних виборчкомів".

За інформацією, в ході переговорів між паном Соболєвим і першим заступником голови партії "Батьківщина" Олександром Турчиновим досягнуто попередньої домовленості про внесення у виборчий список партії, очолюваної Юлією Тимошенко, п'яти кандидатів-членів ПРП: самого Сергія Соболєва, Остапа Семерака, Володимира Бондаренка, Ігоря Гриніва і Володимира Філенка.

Офіційно Сергій Соболєв поки що не дає коментарів щодо кількості і конкретних прізвищ своїх однопартійців у майбутньому списку "Батьківщини". "Зараз не обговорюються прізвища, мова йде про принципи об'єднання опозиційних партій, щоб перемогти зло в особі Януковича", - заявив учора лідер ПРП, додавши, що інтеграційні процеси стосуються не тільки його партії, а й "Народної самооборони" та деяких інших.

"Можливо, про це рано говорити, але все-таки скажу: інтеграція в рамках єдиного списку зараз виходить далеко за рамки Блоку Юлії Тимошенко", - уточнив він.

Крім "Народної самооборони", за чиєю квотою, згідно з інформацією, у списку "Батьківщини" виявляться народний депутат Юрій Гримчак ("Наша Україна - Народна самооборона"; НУ-НС) і, можливо, його колега по фракції Олесь Доній, переговори про включення своїх представників у список веде і Народний рух України (НРУ).

Головним учасником переговорів з боку НРУ є лідер партії народний депутат Борис Тарасюк (НУ-НС). "Тарасюк особисто веде переговори з Турчиновим про місця в списку для себе, В'ячеслава Коваля та Олександра Чорноволенка (обидва - НУ-НС), а також члена президії НРУ Василя Куйбіди і лідера "Молодого Руху" Івана Крулька", - повідомило джерело в партії, побажавши залишитися неназваним.

Слід зазначити, що чинний закон "Про вибори народних депутатів" не передбачає можливості балотування членів однієї партії за виборчими списками іншої. "Партія може висунути кандидатом у депутати особу, яка є членом цієї партії, або безпартійною, яка має право відповідно до ст.9 цього закону на обрання депутатом", - йдеться в законі. У зв'язку з цим представники інших політичних сил, які розраховують балотуватися за списком "Батьківщини", повинні будуть вийти зі своїх партій і стати безпартійними.

Офіційних коментарів щодо інформації про переговори НРУ і "Батьківщини" вчора отримати не вдалося. Водночас неофіційно співрозмовники з-поміж членів Народного руху стверджують, що керівництво НРУ готове до тимчасового виходу з партії. "Борис Тарасюк згоден на час передати свої обов'язки та повноваження керівникові апарату НРУ Романові Сушку. Партія не буде ліквідована за жодних умов", - сказав співрозмовник.

Тим часом керівники ПРП готові вийти з партії. "Ми змушені грати за тими правилами, які записані в законі - якщо потрібно, під час виборів будемо безпартійними", - заявив Сергій Соболєв.

Нагадаємо, 22 січня в центрі Києва на Софійській площі з нагоди Дня Соборності і Свободи відбувся об'єднаний мітинг опозиційних сил. За різними оцінками (МВС і прес-служба "Фронту Змін"), кількість учасників заходу коливалася між 3 і 20 тис осіб.

Раніше Турчинов заявляв, що опозиція наразі визначає, в якому форматі вона зможе отримати на виборах народних депутатів найбільшу кількість голосів.

Також Турчинов заявляв, що Тимошенко керує процесом формування списку кандидатів у народні депутати на парламентські вибори. Також він переконаний, що об'єднана опозиція розподілить між собою мажоритарні округи до кінця лютого.

Пізніше в ЗМІ з'явилася інформація, що підписана більшістю опозиції 22 січня угода про спільні дії на виборах Ради восени поки що далека до реалізації.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 996 | Додав: adminA | Теги: Учасники КОД підуть на вироби від Б | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]