Пт, 2024-03-29, 08:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:47
"УДАР" поза грою: Кличко відмовився увійти в коаліцію до виборів - преса
Інші останні Політичні новини
Сьогодні, 19 жовтня, представники партій "Батьківщина" та "Свобода" підпишуть політичну угоду "Про створення коаліції демократичних сил у Верховній раді VII скликання". Як і очікувалося, від підписання документа відмовився лідер партії "УДАР" Віталій Кличко, який запропонував опозиціонерам зробити це після виборів. Позиція "УДАР" стала приводом для різкої заяви представників "Батьківщини", які звинуватили пана Кличка у відстоюванні "власних меркантильних інтересів".

Текст політичної угоди про створення коаліції демократичних сил у Верховній раді VII скликання було узгоджено і оприлюднено на з'їздах партій "Свобода" та "Батьківщина", що відбулися, відповідно, 14 і 15 жовтня.

"Враховуючи, що режим Віктора Януковича створює реальні загрози існуванню незалежної демократичної України, партія "Свобода", об'єднана опозиція "Батьківщина" і партія "УДАР" Віталія Кличка домовилися з метою повернення України на демократичний європейський шлях розвитку і відсторонення президента Януковича від влади сформувати за результатами виборів 28 жовтня коаліцію демократичних сил", - йдеться в тексті документа.

В угоді перераховані й інші цілі майбутнього об'єднання. Серед них звільнення з ув'язнення лідерів опозиції Юлії Тимошенко і Юрія Луценка, денонсація "харківських угод" та відміна закону "Про основи державної мовної політики". Слід зазначити, що після оприлюднення тексту угоди лідери об'єднаної опозиції неодноразово закликали представників "УДАР" підписати його до виборів, а ті відмовлялися це зробити.

Вчора, 18 жовтня, відносини між представниками опозиційних сил загострилися до межі. Приводом для ескалації конфлікту стала заява лідера партії "УДАР" Віталія Кличка, який в черговий раз повторив, що будь-які угоди потрібно підписувати після виборів.

"Ми пропонуємо створити парламентську демократичну коаліцію відразу після виборів - це логічно", - сказав він на прес-конференції в Харкові і додав, що подібне рішення продиктоване "європейськими традиціями".

"Ми поважаємо пропозицію наших партнерів по опозиції, але вважаємо, що основне завдання опозиції в ці дні - перемога на виборах і захист результатів голосування, а не підписання чергових заяв, декларацій і угод", - підкреслив лідер партії "УДАР".

Пан Кличко ще раз підтвердив, що його політична сила в майбутньому парламенті не збирається співпрацювати з Партією регіонів.

"Партія "УДАР" сьогодні - це основна альтернатива партії влади, яка здатна сформувати коаліцію демократичних сил у новообраному парламенті заради змін в Україні та відсторонення Партії регіонів від влади", - резюмував пан Кличко.

Відповідь "Батьківщини" не змусила себе чекати.

"Відмова Віталія Кличка підписати угоду про створення коаліції демократичних сил у майбутньому парламенті - це крок, який грає на користь Партії регіонів, це крок, який перетворює його на союзника "регіоналів"", - йдеться в поширеній вчора заяві об'єднаної опозиції.

Характеризуючи діяльність голови "УДАР", керівники "Батьківщини" не пошкодували невтішних епітетів.

"На жаль, ми повинні констатувати, що в такий відповідальний час Віталій Кличко прийняв рішення, виходячи з власних меркантильних інтересів, а не з інтересів України, її народу, - йдеться в документі. - Сьогодні наша по-дружньому простягнута рука зависла в повітрі, проте ми переконані, що рано чи пізно, в повному складі або в складі лише тих, хто встояв під тиском влади, фракція Віталія Кличка приєднається до демократичних сил в парламенті!"

В "УДАР" не стали коментувати заяву-відповідь "Батьківщини".

"Все, що могли, ми сказали - нас на підписанні угоди не буде", - заявив високопоставлений представник виборчого штабу партії, що побажав залишитися неназваним, пише Валерій Кучерук у статті "УДАР" на таке не підписувався" в газеті "Коммерсантъ-Украина".

Можливо, Віталія Кличка та його команду бентежать деякі пункти угоди - наприклад про імпічмент президента. Адже, як свідчать експерти, у пана Кличка останнім часом настало запаморочення від успіхів, і він вже спить і бачить себе майбутнім президентом, якому повноваження не потрібні.

А може, "УДАР" вже визначився з партнерами в наступному парламенті. І це - не опозиція, а Партія регіонів. Тим більше від провладного табору вже прозвучало підтвердження, що вони бачать в "УДАРі" потенційних партнерів.

На думку регіонала Григорія Смітюха, у Партії регіонів і "УДАРу" багато спільного в передвиборних програмах, отже, це може стати спільною платформою для створення більшості за участю їхніх політичних сил і Компартії, пише Вікторія Шульженко у статті "УДАР" по домовленостям" у газеті "Україна молода".

Партнери забувають про угоди, як тільки засохне чорнило, - Кличко

Кличко запевняє, що однозначно не буде створювати альянсів з Партією регіонів і "її сателітами - комуністами, які синхронно голосують всі лобістські закони, підтримують нинішній уряд".

"Закликаю виборців уважно проаналізувати всі голосування КПУ, яка жодного разу не підтримала закон про повернення грошей з офшорів, зате голосувала за збільшення вмісту Генпрокуратури і Держуправління справами. Вони й не приховують, що продовжать голосувати з регіоналами. Ми ж хочемо в новому парламенті зосередитися на ухваленні серйозних законів по боротьбі з корупцією, на створення антикорупційного бюро та реалізації нашої соціально-економічної програми. Своїми союзниками в цьому бачимо ті демократичні партії, які пройдуть у парламент і підтримають наші ініціативи і програму".

"Знаєте, як показує українська політична історія, підписати документ не проблема. Проблема в його виконанні. Скільки документів - красивих і правильних - підписувалося з пафосом, а потім про них забували. Я такий досвід переймати не хочу і не збираюся! Для мене важливо і принципово тримати слово, дане мною чи моєю політсилою. І мене турбують дії партнерів, коли вони з легкістю забувають про угоди, як тільки на них висохне чорнило. До прикладу, ми підписали договір про взаємоповагу і ненапад в День соборності. І ви не знайдете жодного мого некоректного слова по відношенню до партнерів по опозиції. Зате на свою адресу під час кампанії я стільки всього наслухався! Заради майбутнього співробітництва ми не вплутувалися в цю боротьбу на самознищення. Навпаки, запропонували партнерам схему: "один округ - один кандидат від опозиції", щоб не дати шансу на перемогу претендентам від влади. Провели спільну соціологію, за результатами якої в тих округах, де перевага у висуванців "Батьківщини", наші партійці зняли свої кандидатури заради спільної перемоги. У відповідь наші партнери "забули" про соціологію на своєму з'їзді, в більшості випадків знявши просто непрохідних кандидатів і, по суті, подарувавши округу, де був шанс на перемогу в опозиції, ставленикам влади. Особливо складною є ситуація в ключовому для опозиції місті - у Києві", пише Сергій Медведь у статті "Віталій Кличко: Після перемоги на рингу ти - герой, в політиці ж все тільки починається" в газеті "Комсомольская правда в Украине".


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Політичні новини | Переглядів: 901 | Додав: adminA | Теги: коаліцію, УДАР поза грою, виборів, кличко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]