Чт, 2024-03-28, 15:29
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:45
Указ про додатковий захист учасників АТО Порошенко підписав
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко підписав указ, що передбачає додатковий захист учасників АТО, повідомив перший заступник керівника Адміністрації президента України Віталій Ковальчук, передає "Інтерфакс-Україна".

"Сьогодні президент підписав указ про додатковий захист учасників АТО. Сьогодні починається процес демобілізації. Із зони АТО повертаються ті, хто був призваний навесні та влітку (2014 року - ред.) під час першої хвилі. У людей, які були в зоні бойових дій, ламається сприйняття зовнішнього світу. Ми маємо допомогти їм інтегруватися в життя, тому президент видав низку розпоряджень уряду й обласним адміністраціям", - розповів він на брифінгу в середу в Києві.

Ковальчук пояснив, що указ передбачає насамперед розмежування статусу учасника бойових дій та учасника війни.

"Неприпустимою є ситуація, коли однаковий статус мають воїни, що захищають країну, і чиновники, які їздили у відрядження і кілька годин перебували в глибокому тилу", - зазначив він.

За його словами, необхідно також скоротити терміни розгляду надання статусу учасника бойових дій і створити єдиний державний реєстр учасників бойових дій.

Крім того, указ передбачає розробку урядом низки заходів щодо підтримки учасників АТО, зокрема, підвищення відповідальності керівників підприємств і установ за недотримання законодавства щодо виплати зарплати та збереження робочого місця учасникам АТО, збільшення витрат на харчування та медикаменти в госпіталях для ветеранів війни, забезпечення житлом сімей загиблих військовослужбовців та інвалідів війни.

Кабміну також доручено розглянути надання учасникам АТО пільг на комунальні послуги.

"Гострим питанням, що потребує негайного вирішення, є забезпечення демобілізованих повною медичною та психологічною реабілітацією та відновленням. Для цього Кабмін має розробити окрему державну цільову програму, яка передбачатиме залучення міжнародних організацій, створення регіональних служб із психологічного та соціального відновлення учасників АТО", - наголосив Ковальчук.

Перший заступник глави АП зазначив, що ця програма має передбачати повну інтеграцію демобілізованих в суспільне життя. Зокрема, це забезпечення працевлаштування, підготовки, перепідготовки, надання повної консультативної допомоги місцевими адміністраціями.

Ковальчук наголосив, що до роботи з реабілітації та інтеграції учасників АТО місцеві влади мають залучати волонтерів.

Відповідаючи на запитання журналістів, чи поширюватиметься цей указ президента на добровольців, які беруть участь в АТО, Ковальчук зазначив: "На сьогодні всі добровольці, які свого часу сформували добровольчі батальйони, мали перейти у підпорядкування Нацгвардії або Збройних сил України".

Як відомо, на сьогодні не увійшли до складу ЗСУ і Нацгвардії батальйони ДУК "Правий сектор" і ОУН.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 853 | Додав: adminA | Теги: указ, Порошенко підписав, додатковий захист учасників АТО | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]