Пт, 2024-04-19, 11:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:16
Указ про святкування Дня соборності в 2016 році підписав президент
Інші останні Офіційні новини

Президент України Петро Порошенко підписав указ "Про відзначення в 2016 році Дня соборності України", повідомляється на офіційному сайті глави держави в середу.

Згідно з указом, Кабміну доручено із залученням громадськості та науковців невідкладно розробити і затвердити відповідний план заходів. У плані має бути, зокрема, передбачено проведення у Києві 22 січня 2016 року урочистостей за участю керівництва держави, представників центральних і місцевих органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування, народних депутатів, учасників АТО, представників української діаспори, громадських об'єднань і релігійних організацій, діячів науки і культури. Також має бути передбачена організація відповідних урочистих заходів в інших населених пунктах України.

"Крім організації та проведення урочистих заходів та церемоній вшанування діячів Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки, видатних творців української держави, борців за незалежність України у XX столітті, загиблих учасників Революції Гідності та антитерористичної операції в Донецькій і Луганській областях, Кабінет Міністрів має вжити заходів щодо донесення до широкої громадськості інформації про національно-визвольні рухи в Україні на початку XX століття, сучасному етапі боротьби за незалежність і територіальну цілісність України", - йдеться в повідомленні.

Обласним та Київській міській державним адміністраціям доручено "максимально сприяти реалізації ініціатив громадськості, зокрема молодіжних організацій, спрямованих на розвиток міжрегіональних культурних обмінів, проведення тематичних просвітницьких, виховних, культурно-мистецьких, спортивних та інших заходів патріотичного змісту".

Міністерству закордонних справ доручено організувати проведення закордонними дипустанов заходів з відзначення Дня Соборності України, зокрема за участю представників української громадськості за кордоном.

В листопаді 2014 року Порошенко підписав указ про щорічне відзначення 22 січня Дня соборності України. У 2011-2013 рр. в Україні в цей день відзначався День соборності та свободи. Вперше День соборності був встановлений у 1999 році указом другого президента Леоніда Кучми, враховуючи політичне й історичне значення об'єднання УНР і ЗУНР у 1919 році для створення єдиної соборної української держави.

22 січня 1919 року на Софійській площі Києва був оголошений Акт злуки (возз'єднання) УНР і ЗУНР, проголошених на населених українцями територіях Російської та Австро-Угорської імперій. На його підставі ЗУНР входила до УНР як західна область УНР. Проте внаслідок складної міжнародної і внутрішньої ситуації возз'єднання українських держав не було втілене у життя, і їхні адміністративні органи продовжували діяти незалежно. В Україні громадськість вперше широко відзначила день возз'єднання УНР і ЗУНР 22 січня 1990 року, коли люди утворили багатокілометрові живі ланцюги між містами.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 766 | Додав: adminA | Теги: 2016 р, святкування Дня Соборності, указ, президент | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]