Ср, 2024-04-24, 13:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:28
Україна будує ядерне сховище, позбуваючись залежності від Росії
Інші останні Офіційні новини

В Україні 5 жовтня в Чорнобильській зоні відчуження відбудеться церемонія початку будівництва Централізованого сховища радіоактивних відходів. Об'єкт планується пустити в дію в 2012-2013 році. За планом, після цього туди звозитимуть всі "джерела іонізуючого випромінювання" (ядерні установки для виробництва енергії, які відпрацювали своє, ядерні реактори, рентгенівські апарати, деталі різної техніки), яких у країні налічується понад 400 тисяч, повідомляє газета "Сегодня". Небезпечний непотріб буде зберігатися мінімум 50 років. Споруджуючи сховище, Київ прагне знизити залежність від Росії в стратегічно важливій галузі, цитує думку експертів "Независимая газета".

Участь у церемонії початку будівництва візьмуть глава українського МНС Віктор Балога, посол Великобританії Лі Тернер і голова представництва Євросоюзу в Україні Жозе Мануель Пінту Тейшейра.

"Сховище для відпрацьованого палива Україна має намір будувати повністю своїм коштом. Партнером залишиться американська компанія", - повідомила журналістам експерт Інституту стратегічних досліджень Ольга Кошарна. "Це зовсім інше сховище, - підкреслила вона. - На сайті МНС чітко зазначено, що цей об'єкт призначений для зберігання відпрацьованих джерел іонізуючого випромінювання".

За словами експерта, мова йде не про відпрацьоване паливо АЕС, а про матеріали й устаткування, що використовуються багатьма українськими підприємствами. Небезпечний мотлох необхідно здавати в централізоване сховище, щоб уникнути екологічних катастроф і запобігти передачі його в руки, наприклад, терористів.

Саме тому фінансуванням проекту займаються частково ЄС і переважно уряд Великобританії, який виступає учасником проекту країн "великої вісімки" під назвою "Глобальне партнерство проти розповсюдження зброї і матеріалів масового знищення".

Про необхідність будівництва власних сховищ у Києві задумалися ще в 2003 році: по-перше, послуги російської сторони, яка досі приймає у себе відпрацьоване ядерне паливо українських АЕС, подорожчали (фахівці стверджують, що зараз вони можуть сягати кілька мільярдів доларів на рік); по-друге, відпрацьоване паливо на 95% складається з ядерних матеріалів, які можуть бути перероблені і використані в майбутньому.

У 2005 році був підписаний контракт на будівництво сховища на території Чорнобильської зони з американською компанією Holtec International. Російські державні компанії також виявляли зацікавленість в участі у проекті, але не були допущені навіть до участі в конкурсі.

У перші місяці роботи Віктора Януковича на посту президента фахівці припускали інтеграцію українських та російських активів в атомній сфері. Але, як і в питанні заявленої інтеграції в газовій сфері, далі слів справа не просунулася.

Зараз настає переломний момент: або в Києві приймуть широкі інтеграційні пропозиції росіян, озвучені торік Володимиром Путіним, або не знайдуть спільної мови і стануть орієнтуватися на співпрацю із Заходом, заявив експерт, що попросив не називати його імені.

При цьому, на його думку, і в тому і в іншому випадку команда Януковича спробує зберегти максимальну незалежність від Москви, а тому українсько-російські проекти в будь-якій галузі будуть врівноважуватися співпрацею із західними структурами.

Нагадаємо, Міністерство з питань надзвичайних ситуацій 23 липня повідомило, що Асамблея донорів рахунку ядерної безпеки ЄБРР схвалила проект договору України з американською компанією Holtec International на завершення будівництва сухого сховища відпрацьованого ядерного палива-2 (ССВЯП-2) для Чорнобильської АЕС.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 1358 | Додав: nowyny | Теги: Чорнобильської АЕС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]