Пт, 2024-04-19, 11:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

12:10
Україна чекає, що новий посол ЄС буде до неї не таким в'їдливим
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Європа змінила свого посла в Україні - замість португальця Жозе Мануела Пінту Тейшейри до Києва в червні приїде Ян Томбіньський з Польщі, який працював послом Варшави в Брюсселі. Польща стала членом ЄС і увійшла до єврозони за його безпосередньої участі, пише "Комсомольська Правда в Україні".

Рішення про заміну дипломата ухвалила верховний представник ЄС із закордонних справ Кетрін Ештон. Разом з Тейшейрою вона замінила ще 15 дипломатів у представництвах Євросоюзу по всьому світу. Проте, пише видання, експерти зазначають, що саме заміна в Києві стане найрезонанснішим з рішень Брюсселя.

Тейшейра запам'ятався Україні інколи дуже різкими заявами. Натомість, на думку експертів, Томбіньський буде працювати іншим чином.

"Я гадаю, Ян Томбіньський у своїй риториці буде використовувати куди менше жорсткості і уїдливості. Це випливає хоча б з того, що Польща вважається нашим другом. А ось кардинальних змін у відносинах з ЄС поки що не буде. Посол - чиновник, а не політик, і його завданням буде просте донесення до Києва позиції Брюсселя", - сказав завідувач відділення проблем європейської інтеграції Національного інституту стратегічних досліджень Павло Рудяков.

У Верховній Раді також вважають, що новий посол внесе невелику розрядку у відносинах з Європою, пише видання.

Голова правління Інституту української політики Кость Бондаренко пов'язав заміну "яструба" Тейшейри на "голуба" Томбіньського з тим, що Європа намагається почати відносини з Україною заново.

"Томбіньський давно вже лобіював інтереси нашої країни. Це розумний, талановитий дипломат, і з його приходом роль Польщі як нашого адвоката в ЄС тільки посилиться", - зазначив Бондаренко.

Хоча, за словами політологів, очікувати особливих звершень та проривів у зовнішній політиці найближчим часом не варто. ЄС уже заявив свою позицію - ніяких угод про асоціацію або зону вільної торгівлі до парламентських виборів. Офіційну позицію висловив директор департаменту інформаційної політики МЗС Олег Волошин.

"Ми, безумовно, пов'язуємо найбільш позитивні очікування з новим представником ЄС в Україні, який представляє Польщу - країну, яка робить надзвичайно багато для євроінтеграції Україні. Що ж стосується пана Тейшейри, то ми маємо намір з ним конструктивно взаємодіяти до самого моменту його від'їзду з України, а також бажаємо йому успіхів у роботі на інших пріоритетних напрямках європейської зовнішньої політики", - зазначив український дипломат.

Раніше Тейшейра заявляв, що наразі зарано говорити про успіх на шляху до підписання Угоди про асоціацію з Україною.

Тейшейра також повідомив, що президент Віктор Янукович не виправдав покладених на нього Європою надій.

Крім того, Тейшейра стверджував, що українська влада відчуває "певний ступінь ізоляції" - надто коли йдеться про візити до Києва європейських політиків.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 928 | Додав: admin | Теги: Польща, ЄС, Ян Томбіньський, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]