Сб, 2024-04-20, 03:36
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:23
Україна через анексію Криму втратила в ПЕК 300 млрд доларів - глава Міненерговугілля
Інші останні Економічні новини

Унаслідок анексії Росією Криму розмір шкоди, завданої Україні від втрат енергетичних об'єктів, включаючи шельфові запаси, оцінюється в 300 млрд доларів, повідомив міністр енергетики та вугільної промисловості України Юрій Продан.

"З урахуванням всіх енергетичних об'єктів в Криму ми можемо говорити про сотні мільярдів доларів, які втратила Україна в енергетичній сфері. Ми вважали - це близько 300 млрд доларів", - сказав він в інтерв'ю українському інтернет-виданню "Главком".

За словами міністра, потенційні запаси на шельфі Чорного моря сягають близько 2,3 млрд тонн умовного палива. "Якщо перевести в газ, то це приблизно 2 трлн куб. м газу. Коли була захоплена наша компанія "Чорноморнафтогаз", ми відразу ж втратили 2 млрд куб. м газу в сховищах компанії", - додав міністр.

Водночас Продан підкреслив, що Крим є територією України, хоч і тимчасово окупованою. "Це серйозна втрата для енергетики України. Але це наша земля, і настане час - ми її повернемо", - підкреслив він.

Глава Міненерговугілля також повідомив, що в разі дефіциту електроенергії на континентальній частині країни в осінньо-зимовий опалювальний період через вихід з ладу генеруючих потужностей унаслідок бойових дій на Донбасі - Крим також будуть обмежувати в електропостачанні.

"Якщо суб'єкти, що перебувають там, не платитимуть за електроенергію, просто відключимо. Якщо Україна в умовах осінньо-зимового періоду буде відчувати дефіцит електроенергії, то, звичайно, і Крим теж буде обмежений у поставках. Якщо Україна буде страждати від ситуації, що склалася на Донбасі, Донецькій, Луганській області, якщо там будуть виходити з ладу генеруючі потужності, то обмеження будуть ставитися і до Криму", - сказав Продан.

Як повідомлялося, міністр юстиції України Павло Петренко станом на середину травня цього року оцінював збитки України внаслідок анексії Росією АРК на суму понад 1 трлн грн.

"Державна Рада" Республіки Крим, зокрема, оголосила власністю Криму континентальний шельф півострова, а також майно державного акціонерного товариства "Чорноморнафтогаз" і держпідприємства "Феодосійське підприємство із забезпечення нафтопродуктами".

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 888 | Додав: adminA | Теги: 300 млрд доларів, анексію Криму, Міненерговугілля, україна, пек | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]