Ср, 2024-04-24, 11:19
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:03
Україна допомогла США запустити в космос ракету Antares. ВІДЕО
Інші останні Офіційні новини
Нову ракету-носiй (РН) середнього класу Antares, для доправлення вантажiв на мiжнародну космiчну станцiю (МКС), побудовано на потужностях американської Orbital Science Corp у рамках мiжнародної кооперацiї за участю України. Ракету успiшно запущено у США, передає "Інтерфакс-Україна".

Як повiдомили у центрi iнформацiйних зв'язкiв ДКБ "Пiвденне" (Днiпропетровськ), успiшний демонстрацiйний запуск РН Antares здiйснено в понедiлок, 22 квітня, о 00.00. за київським часом з Центру космiчних польотiв на островi Уоллопс (Вiрджинiя, США).

Нова РН Antares складається з двох ступенiв i космiчного вантажного корабля Cygnus (третiй ступiнь).

Основну конструкцiю першого ступеня РН Antares розробило ДКБ "Пiвденне" (КБП) у кооперацiї з ВО "Пiвденмаш" (ПМЗ, Днiпропетровськ), ЗАТ "Хартрон-Аркос" (Харкiв), ПАТ "Київприлад" (Київ), ПАТ "Хартрон-ЮКОМ "(Запорiжжя), ПАТ "Чезара", ПАТ "Рапід"(обидва Чернiгiв).

"Пiдготовка РН Antares до пуску, її випробування i запуск виконанi за участю фахiвцiв КБП, ПМЗ i "Хартрон-Аркос". Українськi фахiвцi у повному обсязi забезпечили виконання всiх операцiй у своєму секторi вiдповiдальностi. Завдання запуску виконано повнiстю", - наголошується в повiдомленнi.

"Програма кооперацiї учасникiв програми Antares є унiкальною, тому що в рамках цiєї програми українська сторона вперше виконує весь комплекс робiт з проектування, вiдпрацювання та виготовлення матерiальної частини основної конструкцiї першого ступеня РН, замовленої Нацiональним агентством США (NASA)", - зазначають у КБП.

Згiдно з ранiше озвученими даними американської компанiї, в рамках угоди мiж Commercial Orbital Transportation Services (COTS) i NASA, в 2013 роцi заплановано забезпечити ще два запуски нової РН. Другий запуск РН заплановано на лiто: у рамках запуску заплановано виконати випробувальний полiт вантажного модуля. На кiнець року запланований запуск, у рамках якого планують доправити на МКС корисний вантаж.

За даними КБП, програма доправлення вантажiв на МКС передбачає запуск 10 РН Antares.

В 2008 роцi українськi ДКБ "Пiвденне" i ВО "Пiвденмаш" пiдписали довгостроковий, термiном до 2019 року, контракт з американською Orbital Science Corp. на розробку i виготовлення першого ступеня РН Antares для доправлення вантажiв на МКС. За даними з вiдкритих джерел, нова РН буде виводити вантажi до 7 тонн на низькi орбiти.

Вiдповiдно до контракту, українська сторона забезпечила розробку i виготовлення першого ступеня РН, американська сторона вiдповiдальна за другий ступінь, наземний комплекс i маркетинг проекту. Фiнансування програми здiйснюється за участю NASA.

РН Antares оснащена ракетним двигуном НК-33, розробленим для надважкої ракети Н-1, проект якої було закрито у 70-тi роки разом iз радянською Мiсячною програмою. На сьогоднi американська сторона закупила у РФ близько 40 двигунiв.

За даними українських учасникiв проекту, в перспективi заплановано модернiзацiю РН Antares з метою пiдвищення її енергетичних характеристик.

Раніше повідомлялось, що український ракетоносій "Зеніт-3SL" виведе на орбіту новий відеосупутник.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 998 | Додав: adminA | Теги: космос, США, ракета Antares, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]