Сб, 2024-04-20, 09:49
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:03
Україна готує документи для екстрадиції Януковича і Азарова. ВІДЕО
Інші останні Кримінальні новини

Генеральна прокуратура України готує пакет документів для початку процедури екстрадиції з РФ екс-президента Віктора Януковича та екс-прем`єр-міністра Миколу Азарова й інших українських високопосадовців, яких Інтерпол оголосив у міжнародний розшук. Про це сьогодні, 16 січня, на прес-конференції в Києві повідомив генеральний прокурор України Віталій Ярема, передає УНІАН.

"Три дні тому Інтерпол оголосив у міжнародний розшук Януковича і Азарова. Це дає нам можливість звертатися до Російської Федерації для того, щоб вони були екстрадовані з РФ до України і притягнуті до кримінальної відповідальності", - сказав Ярема.

Він пояснив, що раніше українська сторона не зверталася з приводу вказаних осіб до своїх російських колег щодо екстрадиції, оскільки Кримінальний процесуальний кодекс України передбачає або обрання запобіжного заходу підозрюваним особам, або оголошення їх у міжнародний розшук.

"Відповідно до угод, які є з РФ щодо екстрадиції осіб, є відповідний пакет документів, вимоги, які треба скласти, щоб підготувати екстрадицію... Тому як тільки три дні тому їх оголосили в міжнародний розшук, зараз готується пакет документів на Януковича, Азарова і всіх інших осіб, щоб їх екстрадувати", - зазначив Ярема.

Він додав, що, крім Януковича і Азарова, у міжнародний розшук оголошено сина екс-президента Олександра Януковича, бізнесмена Сергія Курченка, екс-міністра охорони здоров’я Раїсу Богатирьову, екс-голову НБУ, колишнього першого віце-прем’єра Сергія Арбузова, екс-міністра енергетики Едуарда Ставицького, колишнього міністра фінансів Юрія Колобова.

Кажучи про розшук та притягнення до відповідальності інших осіб, які були причетні до злочинів, в тому числі проти учасників Революції Гідності, Ярема висловив сподівання, що Інтерпол докладе зусиль для встановлення їхнього місця перебування та затримання. "Я сподіваюсь, що працівники Інтерполу будуть проводити роботу, й інші особи, які вчинили злочини під час Революції Гідності, будуть оголошені в розшук", - сказав він.

Нагадаємо, 21 лютого 2014 року колишній президент Янукович самоусунувся від виконання своїх конституційних повноважень і втік до Росії, де отримав громадянство. Це відбулося після кількох місяців протестів в Україні, що закінчилися кровопролиттям.

Разом з Януковичем з України втекли і його "соратники".

Проти Януковича, екс-генпрокурора Віктора Пшонки і ряду інших колишніх чиновників відкрито кримінальне провадження про масові вбивства мирних громадян. Їх оголошено в розшук.

Також проти низки високопосадовців часів Януковича відкрито кримінальні провадження за фактами відмивання коштів та виведення капіталів.

Навесні Генеральна прокуратура України відкрила 4 кримінальних провадження проти екс-президента Януковича.

15 листопада Ярема повідомив, що Генпрокуратура відкрила більш як 30 кримінальних проваджень стосовно Януковича і його спільників. Їм всім також повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень та оголошено розшук.

18 листопада голова СБУ Валентин Наливайченко заявив, що Служба безпеки завершила розслідування і передала до Генпрокуратури матеріали щодо рахунків, майна екс-президента Януковича та ще понад 80 колишніх високопосадовців, які працювали при ньому.

"Стосовно 82 колишніх високопосадовців (прізвище Януковича перше у списку), які працювали в уряді колишнього президента в 2010-2013 роках, щодо їхніх рахунків, майна, СБУ розслідування завершила і передала до Генпрокуратури", - сказав Наливайченко.

12 січня 2015 р. міністр внутрішніх справ Арсен Аваков заявив, що Інтерпол оголосив у розшук екс-президента Януковича, Миколу Азарова і ще кількох осіб.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Кримінальні новини | Переглядів: 912 | Додав: adminA | Теги: україна, екстрадиції Януковича і Азарова. ВІ, документи | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]