Чт, 2024-03-28, 22:00
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:34
Україна і ЄС готують спільну енергетичну стратегію
Інші останні Економічні новини

  Прем'єр-міністр Володимир Гройсман вважає, що за 3-4 роки Україна буде енергонезалежною. Про це він сказав на спільному брифінгу після переговорів із заступником голови Європейської Комісії з Енергетичного союзу Марошем Шефчовичем у п'ятницю, 2 вересня, в Києві, пише Українська правда.

"За 3-4 роки ми можемо бути достатньо енергонезалежними, можемо бути державою високої енергоефективності", – запевняє прем'єр.

"Ми завершуємо роботу над стратегією енергетики, енергетичної стратегії України і я думаю, що у вересні ми її презентуємо", – сказав Гройсман.

Він наголосив також, що до 2017 року Україна і Європейський Союз мають намір підписати меморандум про взаємодію в сфері енергетики.

Також прем'єр вкотре пообіцяв "захистити всіх, хто потребує захисту від встановлення ринкових цін на газ.

"Наші кроки, вони можливо болісні на перший погляд, але я вважаю, що вони правильні з точки зору того, що Україна відбудеться як енергетично незалежна країна", – сказав Гройсман.

Україна готова втретє підписати зимовий пакет щодо постачання газу у форматі Україна-Росія-ЄС та почати закуповувати російське блакитне паливо за кошти Світового банку, заявив Володимир Гройсман, повідомляє Укрінформ.

"Що стосується зимового пакету. Ми підписували його вже двічі, зараз стоїть питання зробити це третій раз. Закуповувати газ по контракту 2009 року, де газ коштує 450 дол. за 1000 кубометрів та діє принцип "бери-або-плати" – це просто злочин щодо України та українських громадян", - сказав він.

За словами Гройсмана, на закупівлю газу використовуватиметься кредитна лінія Світового банку: "Що стосується джерел, то у нас є кредитна лінія на 500 млн дол. від Світового банку. Ми об’єднуємо зусилля Україна - Європейська комісія - "Нафтогаз", для того щоб до кінця вересня пройти усі юридичні процедури та отримати кошти на закупівлю газу".

На його переконання, рішення уряду про підвищення стратегічного запасу газу до 17 млрд кубометрів є правильним кроком.

"У нас немає жодних суперечок з "Нафтогазом". Ми шукаємо оптимальну цифру між 14,5 та 17, щоб ми спокійно пройшли опалювальний сезон. Для мене важливо, щоб осінньо-зимовий опалювальний період пройшов нормально. Тут важливо не помилитися у розрахунках", - зазначив прем'єр.

Єврокомісія готова брати участь у модернізації ГТС, незважаючи на всі сумніви про її майбутнє, - Шефчович

Європейська комісія готова брати участь у модернізації української ГТС, незважаючи на всі сумніви про її майбутнє. Як передає УНІАН, про це сказав віце-президент Європейської комісії з питань енергетичного співробітництва Марош Шефчович на спільному брифінгу з прем`єр-міністром України Володимиром Гройсманом.

"Це наші спільні інтереси модернізувати українську ГТС. Таке співробітництво буде найкращим сигналом для тих, хто сумнівається в майбутньому ГТС", - сказав Шефчович.

Європейська комісія готова сприяти Україні у справі наповнення бюджету Фонду енергоефективності, створеного урядом як інструменту залучення енергоефективних технологій та фінансування проектів щодо їх використання, сказав Шефчович.

"Я пообіцяв прем`єр-міністру (Гройсману – ред.), що я працюватиму з міжнародними фінансовими організаціями, включаючи Європейський інвестиційний банк, МВФ, Світовий банк, з тим, щоб об`єднати зусилля і забезпечити належне фінансування Фонду енергоефективності", - сказав Шефчович.

Київ і Брюссель готові найближчим часом підписати двосторонній Меморандум про співробітництво в енергетичній сфері, оскільки сторони "максимально близькі" до узгодження всіх положень документа. Про це сказав Марош Шефчович.

"Дуже важливо розуміти чіткі напрями розвитку енергетичного ринку України. І я хочу запевнити, що за Меморандумом (про співпрацю – ред.) ми дуже близькі до узгодження позицій. Ми зробимо все можливе, щоб швидко підписати цей документ, - сказав Шефчович. - У цьому контексті я хотів би відзначити вже зроблені кроки уряду в частині розподілу функцій НАК "Нафтогаз України" і встановлення ринкових цін на газ".

Збільшення запасів газу в підземних сховищах НАК "Нафтогаз України" до 17 млрд куб. м спільно із залученням 500 млн дол. кредиту від Світового банку і відновленням тристороннього співробітництва з РФ підвищують гарантії надійного проходження майбутнього опалювального сезону, заявив Марош Шефчович, пише Інтерфакс-Україна

"Ми в Єврокомісії вважаємо, що (збільшення запасів у ПСГ до) 17 млрд куб. м - це безпечне рішення", - сказав він.

"Незважаючи на те, що обсяги споживання газу в Україні скорочуються, краще мати певні гарантії, щоб ми почали осінньо-зимовий період, маючи впевненість у тому, що ми пройдемо зиму без серйозних проблем", - додав він.

За його словами, для фінансування закупівлі додаткових обсягів газу ЄК і Україна повинні об'єднати зусилля для виділення на ці цілі кредиту Світового банку на 500 млн дол.

Шефчович також відзначив користь раніше проведених тристоронніх переговорів ЄК-Україна-РФ в частині гарантій щодо поставок і фінансування закупівлі Україною російського газу. Він також підтвердив готовність окремо обговорити це питання з російською стороною.

13 липня Кабінет міністрів України затвердив концепцію функціонування в Україні Фонду енергоефективності, що дає змогу реалізовувати проекти ефективного використання енергоресурсів у країні.

За інформацією Міністерства регіонального розвитку, будівництва і ЖКГ, Україна планує запустити в роботу цей фонд після закінчення опалювального сезону 2016/2017 років. Однією з цілей його створення стане зниження споживання природного газу населенням. За розрахунками уряду, вже в 2017 році фонд може залучити близько 20 млрд грн від міжнародних донорів, державного бюджету та приватних інвесторів.

Крім того, проекти фонду дадуть змогу створити близько 75 тис. нових робочих місць, особливо в малому та середньому бізнесі, а також заощадити до 5 млрд грн на виплату субсидій.

20 липня 2016 року прес-служба Кабінету міністрів повідомила, що ЄС розгляне можливість виділення на підтримку Фонду енергоефективності 100 млн євро як внесків країн-членів союзу.

Довідка

У своїй енергетичній політиці Україна дотримується принципів так званого Третього енергетичного пакету Європейського енергетичного співтовариства, до якого Київ приєднався в 2010 році. Ключовим зобов`язанням за Третім енергопакетом є розподіл функцій роботи НАК "Нафтогаз України", яка на поточний момент об`єднує і видобуток газу, і потужності з його транспортування і доставки споживачам. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 856 | Додав: adminA | Теги: спільна енергетична стратегія, Україна і ЄС | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]