Сб, 2024-04-20, 09:43
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:27
Україна і МВФ: Київ шукає свіжих грошей - Neue Zürcher Zeitung
Інші останні Іноземна преса про Україну
"Ввічливі слова, але не гроші - такий був підсумок другого в цьому році візиту делегації Міжнародного валютного фонду (МВФ) в Україну", - пише Neue Zürcher Zeitung.

За даними видання, глава місії МВФ Джарвіс заявив, що проведено продуктивні переговори, за результатами яких може бути підписана угода про резервне кредитування. Наріжними каменями нової програми, за його словами, повинні стати заходи щодо зниження бюджетного дефіциту, а також реформи енергетичного та банківського секторів. Однак, за словами автора, "цю платівку МВФ програє представникам уряду в Києві вже кілька місяців поспіль, але поки що її практично не слухають".

"У першу чергу МВФ вимагає підйому субсидованих цін на газ для приватних осіб. Корегування цін дозволило б суттєво розвантажити державний бюджет. Однак це зумовило б високу політичну ціну, платити яку адміністрація президента Януковича, мабуть, поки що не готова. До непопулярних вимог МВФ належить також послаблення прив'язки української валюти до долара. Такий крок неминуче спричинив би її знецінення", - роз'яснює автор.

"Однак без 15 млрд доларів, які Київ міг би отримати за новою програмою МВФ, йому загрожують проблеми з позиками, термін виплати яких настає в поточному році. Згідно з повідомленнями ЗМІ, їхній обсяг становить близько 10 млрд доларів, причому 3 млрд потрібно виплатити самому МВФ. Україна зуміла підвищити обсяг резервів на 3,25 млрд доларів завдяки трьом випускам єврооблігацій в період з листопада 2012-го до квітня 2013 року. Однак вона виплачує за ними відсотки в діапазоні від 7,5% до 7,8%, а це істотно більше, ніж довелося б платити за кредитом МВФ", - пише автор.

"Мабуть, поки міжнародний ринок облігацій ліквідний, Київ воліє високий відсоток умовам, які в обмін на надання дешевших грошей висувають МВФ чи Росія. Москві йдеться про надання їй частки в системі транзитних газогонів", - коментує автор.

Переклад InoPressa


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 992 | Додав: adminA | Теги: Україна і МВФ, Neue Zürcher Zeitung, свіжі гроші, Київ | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]