Пт, 2024-04-19, 01:25
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

15:05
Україна і Словаччина вимагають заблокувати Nord Stream-2
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Проект будівництва газопроводу "Північний потік-2" (Nord Stream-2) суперечить заявленим принципам європейського газового ринку, завдає значної шкоди Україні та Словаччині і зберігає енергетичну залежність ЄС від Росії, тому Київ сподівається на блокування цього проекту Єврокомісією, заявив прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Я сподіваюся, що Європейська комісія не просто зверне увагу на це, а що буде прийнято правильне рішення, яке відповідає не ціною, а європейським цінностям", - сказав він спільному брифінгу з прем'єр-міністром Словаччини Робертом Фіцо в Братиславі в четвер. Про це повідомляє "Інтерфакс-Україна".

Фіцо виступив категорично проти будівництва газопроводу "Північний потік-2" і має намір висловити свою позицію на Європейській раді.

"У межах Європейської ради довгі роки йшлося про необхідність допомогти Україні, щоб вона залишилася країною-транзитером, щоб допомогти їй у важкі зимові місяці. І в цей же час ми зіткнулися з тим, що "Газпром" підписав з представниками європейських держав угоди про те, що буде будуватися нова лінія Nord stream. Я хотів би скористатися якимись нормальними виразами, але хочу висловитися експресивно: вони просто роблять з нас ідіотів", - заявив Фіцо журналістам після переговорів з українським прем'єром у Братиславі у четвер, 10 вересня.

За його словами, таке рішення ставить Україну і Словаччину "в незавидну ситуацію". "Адже йдеться про питання, що стосується транзиту газу у великих обсягах через територію України та Словаччини. І в тому випадку, коли цей транзит б зупинився, то Україна не дорахується мільярдів, а Словаччина - сотень мільйонів євро", - підкреслив словацький прем'єр.

Він відкинув тезу про те, що таке рішення має економічне підґрунтя. "Я хочу відхилити аргумент щодо того, що це угода між "Газпромом" і газовими компаніями Західної Європи є тільки питанням бізнесу. Я відкидаю це, тому що ми дуже довго говоримо про геополітичні відносини і зв'язки. Я переконаний, що західноєвропейські газові фірми, які проводять свою роботу на території країн-членів ЄС, вони зрадили інші європейські держави, включаючи і Словаччину", - сказав Фіцо, додавши, що порушить це питання перед Європейською радою.

Фіцо розповів про передумови для збільшення обсягу реверсу газу зі Словаччини в Україну

Прем'єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо зазначає, що є можливість збільшення реверсних поставок газу з його країни в Україні.

"Я хочу підкреслити, що проект так званого малого реверсу увінчався успіхом. Я також констатував, що обсяги реверсу становлять 14,5 млрд куб. м газу щорічно, і що є певні передумови для збільшення обсягу газу, який постачатиметься в Україну", - сказав він.

Фіцо також зазначив, що цей реверс може йти в двох напрямках.

"Ми розуміємо потреби України, що стосується газу, і у нас була також майже технічна дискусія, коли ми говорили про віртуальний чи фізичний реверс", - додав він.

Крім того, прем'єр Словаччини вказав, що домовився з Яценюком про необхідність того, щоб у таких переговорах брали участь представники Європейської комісії.

Яценюк у свою чергу заявив, що Україна збільшує до 100% використання потужностей газопроводу Вояни-Ужгород, через який країна отримує газ зі Словаччини.

"За останні кілька тижнів ми суттєво збільшили обсяги купівлі газу і практично вийшли на 100%-ву потужність (газопроводу "Вояни-Ужгород" - ред.)... Обсяги купівлі газу залежать від кількох причин. Перше питання - внутрішнє споживання (природно, що в літній період воно набагато менше), друге питання - це ціна газу. Різниця в ціні між початком року і нинішнім сезоном вже становить 30 доларів за 1 тис. куб.м. З урахуванням цих двох причин ми зараз прийняли рішення максимально збільшити і на 100% використовувати обсяги реверсного потоку зі Словаччини", - сказав він.

Нагадаємо, у червні поточного року "Газпром", E. On, Shell і OMV підписали меморандум про наміри, що передбачає спільне будівництво двох ниток газопроводу "Північний потік-2" сумарною потужністю 55 млрд куб м газу на рік від узбережжя Росії через Балтійське море до узбережжя Німеччини.

Запуск Nord Stream 2 є частиною проекту "Газпрому" в намірі відмовитися від українського транзиту.

У 2013 році "Газпром" заявляв про плани розширення "Північного потоку" двома гілками та продовження його до Великобританії.

Зараз газ перекачується в Європу двома гілками сукупною плановою потужністю 55 млрд кубометрів, проте балтійський газопровід використовується приблизно наполовину через обмеження доступу "Газпрому" до європейської газової магістралі OPAL за умовами третього енергопакету ЄС.

Москва на початку грудня 2014 року відмовилася від будівництва трансчорноморського газопроводу "Південний потік" в обхід України, звинувативши Євросоюз в "неконструктивній" позиції, й тепер має намір пустити маршрут через Туреччину, вже пообіцявши їй пільгові ціни на російський газ.

У січні 2015 року "Газпром" відмовився від планів розширення балтійського газопроводу "Північний потік" і продовження його до Великої Британії.

Довідка

8 жовтня 2012 року, через 30 місяців після старту будівництва, газопровід "Північний потік" (Nord Stream) почав постачати газ по двох нитках.

"Північний потік" - новий маршрут експорту російського газу до Європи. Він проходить через акваторію Балтійського моря від бухти Портова (район Виборга) до узбережжя Німеччини (район Грайфсвальда). Газопровід складається з двох ниток завдовжки 1224 км і загальною проектною продуктивністю 55 млрд куб. м газу на рік.

Проект "Північний потік" реалізує спільне підприємство Nord Stream AG. Частки в компанії розподілені таким чином: ВАТ "Газпром" - 51%, Wintershall Holding і E.ON Ruhrgas - по 15,5%, Gasunie і GDF Suez - по 9%.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 819 | Додав: adminA | Теги: Україна і Словаччина, блокування Nord Stream-2 | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]