Вт, 2024-04-16, 09:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:45
Україна ініціює міжнародне розслідування поставок газу "Газпромом" терористам - Коболєв
Інші останні Економічні новини

Україна зацікавлена в міжнародному розслідуванні постачань російським ВАТ "Газпром" природного газу організаціям, що мають ознаки терористичних, на неконтрольовані території Донецької та Луганської області, заявив глава правління НАК "Нафтогаз України" Андрій Коболєв.

"Думаю, ця ситуація вимагатиме певного вивчення, можливо, певних слідчих дій: наскільки це законно, наскільки коректно поставляти газ організаціям, які мають ознаки тероризму", - сказав він в інтерв'ю "5 каналу" в минулу п'ятницю, 3 липня, ввечері.

"Я думаю, що це питання буде вирішуватися найближчим часом. Я думаю, що це буде міжнародний рівень. Ми зацікавлені в тому, щоб ця ситуація розглядалася на міжнародному рівні, нам нема чого приховувати", - зазначив голова "Нафтогазу".

Він нагадав, що НАК постачав газ на ці території, проте потім "з того боку перекрили газ".

"Ми вважаємо, що це спланована терористична акція, і ми б хотіли максимальну міжнародну увагу до цього процесу з висновками юридичними і, швидше за все, і фінансовими", - сказав Коболєв.

За його словами, це питання піднімалося на минулих 30 червня у Відні тристоронніх газових переговорах.

Глава "Нафтогаз" повідомив, що в даний час обговорюється, як правильно рухатися в цьому питанні. Він додав, що найближчим часом ця ситуація з цифрами буде представлена Єврокомісії.

"Поки (це) формат переговорів", - уточнив Коболєв.

Глава "Нафтогазу" зазначив, що з українського боку існує можливість поставки природного газу на неконтрольовані території Донецької та Луганської області.

"Є чіткі вимоги, що треба зробити, щоб це було можливим: в першу чергу це припинення вогню, підтримка газопроводів, що перетинають так звану лінію розмежування, в нормальному стані і оплата цього газу", - сказав Коболєв.

Він нагадав, що "Газпром" заявляє, що поставляє на ці території газ, проте "Нафтогаз" цього не може підтвердити, так як у нього немає можливості через військові дії перевірити вузли обліку газу.

"Ми очікували, що "Газпром", можливо, підніме це питання в Стокгольмському арбітражі, але вони цього не зробили", - додав Коболєв.

На його думку, російська сторона потрапила в пастку.

Міністр енергетики Росії Олександр Новак після переговорів 30 червня повідомив, що на них не обговорювали питання про постачання газу на південний схід України.

Декількома днями раніше глава "Газпрому" Олексій Міллер заявив, що поставки в окуповані райони Донбасу з 19 лютого складають 704 млн куб. м газу на 212 млн дол.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 795 | Додав: adminA | Теги: україна, міжнародне розслідування поставок г | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]