Ср, 2024-04-24, 10:11
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:13
Україна майже домовилася про альтернативи російському газу
Інші останні Економічні новини

Україна досягла успіхів у переговорах щодо диверсифікації постачань газу до країни, заявив перший віце-прем'єр Валерій Хорошковський. "Я лише можу підтвердити, що ці переговори тривають. Частково вони є вже успішними, тобто, ми матимемо інші джерела постачання газу", - сказав він в інтерв'ю українській службі Бі-Бі-Сі.

Водночас, пославшись на комерційну таємницю, він відмовився повідомити, з якими компаніями та країнами обговорюються питання постачання газу в Україну, а також можливі маршрути його доставки. "Це комерційна таємниця, це процес, який потребує тихої роботи", - сказав перший віце-прем'єр.

Хорошковський також підтвердив готовність керівництва країни створити тристоронній газотранспортний консорціум з управління українською газотранспортною системою (ГТС), що дасть змогу зберегти Україні статус транзитної держави.

"Цей план розроблено, і він насамперед передбачає консорціум, в якому братимуть участь три сторони - російська, західна, яка споживає, й Україна як транзитер. Це дуже важливе питання - зацікавити всі три сторони в тому, щоб наш трубопровід існував, щоб він був затребуваний, щоб через нього перекачувався максимальний обсяг газу", - сказав він.

Перший віце-прем'єр також запевнив, що залучення НАК "Нафтогаз України" довгострокового кредиту розміром 2 млрд доларів у російського "Газпромбанку" не призведе до якихось гіпотетичних поступок з українського боку.

"Я не бачу жодних проблем, в якому банку брати - в "Дойчебанку" чи в "Газпромбанку". Якщо компанія потребує додаткових обігових коштів, то це її позиція, де брати ці кошти. Питання несплати за кредитом взагалі не стоїть", - наголосив Хорошковський.

Наприкінці березня поточного року "Нафтогаз України" досяг угоди з "Газпромбанком" про відкриття довгострокової кредитної лінії на суму 2 млрд дол під ставку близько 10-11% річних. Вартість обслуговування залученої на сім років (2012-2019 роки) кредитної лінії становитиме 1 млрд 539 млн 501,011 тис дол. Кошти залучають для закупівлі природного газу і його закачування до підземних сховищ.

Як повідомлялося, в середині березня голова НАК "Нафтогаз України" Євген Бакулін заявив, що Україна веде переговори щодо закупівлі природного газу в Європі в обсягах до 10 млрд куб м. Про намір розпочати закупівлі газу на європейських спотових ринках вже влітку 2012 року також повідомляв міністр енергетики і вугільної промисловості Юрій Бойко.

Українські експерти та фахівці вважають можливим імпорт закуповуваного на споті природного газу і його постачання в Україну через західні кордони, зокрема Словаччину. При цьому диверсифікації постачання газу в Україну сприяє Москва, оскільки скорочення транзиту російського газу до Європи через українську ГТС вивільняє трубопровідні потужності для їхнього використання й отримання газу в реверсному напрямку.

Крім того, Україна будуватиме термінал із регазифікації зрідженого природного газу (ЗПГ) у районі міста Южного на Чорноморському узбережжі України. Вартість ЗПГ-терміналу оцінюється в 846 млн євро. Будівництво першої черги об'єкта потужністю 5 млрд куб м триватиме 49 місяців. Україна також розглядає можливість своєї участі в іноземних проектах ЗПГ-терміналів.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1024 | Додав: adminA | Теги: альтернативи російському газу, україна, домовилася | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]