Пт, 2024-03-29, 07:14
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:20
Україна може відсудити у "Газпрома" 50 мільярдів доларів. ВІДЕО
Інші останні Економічні новини

Україна може отримати 50 мільярдів доларів від російського "Газпрому" після задоволення позову "Нафтогазу" у Стокгольмському арбітражі. Про це заявив Юрій Вітренко, директор з розвитку бізнесу НАК "Нафтогаз України", передає "Громадське".

"Загальна ціна питання по Стокгольмському арбітражу - 50 млрд доларів, з яких 30 мільярдів - питання компенсації, які ми вимагаємо отримати за те, що ми раніше від "Газпрому" недоотримали або переплатили. Принаймні 20 мільярдів - це додаткові грошові потоки, які ми отримаємо після прийняття рішення у Стокгольмі. Крім того, ми змушуємо їх у Стокгольмі почати працювати в Україні за європейськими правилами", - зазначив Вітренко.

За його словами, російська сторона всілякими методами затягує процес.

"Слухання почнуться восени цього року. Ми укріплюємо свої позиції. На будь-які питання, які ставлять росіяни, надаються грунтовані відповіді з іноземними експертами. Якщо не буде політичних ризиків, ми впевнені у тому, що доведемо у суді обгрунтованість своєї позиції", - зазначив Вітренко.

Нагадаємо, в червні 2014 року компанія "Нафтогаз України" подала позов до російського газового монополіста "Газпром" в Арбітражний інститут торговельної палати Стокгольма. Окрім перегляду ціни на російське паливо, що різко зросла з другого кварталу 2014 року більш ніж на третину - до 485 доларів за тисячу кубометрів, у позовній заяві "Нафтогазу" є вимога до "Газпрому" повернути 6 млрд доларів, які українська компанія переплатила з 2010 року.

Україна хоче переглянути в цілому умови газового контракту з "Газпромом" від 2009 року.

Своєю чергою "Газпром" направив до Стокгольму "уточнені вимоги" до НАК "Нафтогаз України" за контрактом купівлі-продажу газу від 19 січня 2009 року. Загальна сума позовних вимог "Газпрому", з урахуванням включення "додаткового вимоги" - оплати 2,549 млрд доларів за невибрані в III кварталі 2015 року обсяги газу за умовою "бери або плати", у березні цього року становила 31,759 млрд доларів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 721 | Додав: adminA | Теги: україна, газпром, Суд, 50 мільярдів доларів | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]