Чт, 2024-03-28, 14:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:47
Україна може взагалі відмовитися від російського газу
Інші останні Економічні новини
Через високу ціну на російський газ Україна буде змушена практично відмовитися від його закупівель. Про це прем'єр- міністр Микола Азаров сказав в інтерв'ю російському телеканалу "Росія 24", передає УНІАН.

"Ми вважаємо, що рано чи пізно російське керівництво піде нам назустріч. Що відбувається? Ми скорочуємо закупівлі російського газу - ми змушені займатися диверсифікацією, закуповувати на інших ринках цей газ, ми змушені скорочувати споживання газу, десь котельні переводити з газу на вугілля. У результаті, якщо так справа піде - ми вже майже вдвічі скоротили закупівлі газу, ми практично відмовимося від російського газу", - сказав Азаров.

За його словами, виникає питання, чи піде відмова України від закупівель газу на користь "Газпрому", який втратить найбільший ринок.

"Якщо на ринку продавець встановлює ціну і відлякує всіх покупців, він усе ще стоїть з такою ціною і його товар ніхто не купує, або він дивиться на покупців і гнучко реагує", - сказав прем'єр.

За словами Азарова, Україна не приховує, що проводить колосальну роботу, яка приведе до того, що країна відмовиться від закупівель російського газу.

"Це буде великий мінус і для "Газпрому", і для нас. Ми змушені відволікати ресурси і витрачати їх хоч і на потрібну справу в перспективі, але зараз для нас першочергові інші завдання", - сказав прем'єр-міністр.

При цьому він додав, що зараз закуповуються вишки, проводиться буріння на шельфі, укладаються угоди про видобуток сланцевого газу, планується почати видобуток газу на виснажених родовищах з використанням нових технологій.

При цьому Азаров нагадав, що раніше Україна видобувала 70 млрд кубометрів газу. За його словами, через 2-3 роки Україна зможе сама себе повністю забезпечувати газом.

Тепер Україна в рамках обраної лінії економічної політики, спрямованої на зниження енергозалежності від Росії та її дорогого газу, намагається реалізувати різні енергетичні проекти.

Ведуться переговори про закупівлі газу в Європі, Азербайджані, Туркменістані.

Україна з листопада 2012 року почала імпорт природного газу з Німеччини через територію Польщі за домовленостями з підприємством RWE Supply & Trading GmbH (Німеччина). З квітня 2013 року почалися постачання природного газу з боку Угорщини. Крім того, ведуться переговори з газотранспортними операторами Словаччини та Румунії про можливість подачі природного газу в ГТС України.

Згідно з контрактом, підписаним НАК "Нафтогаз України" з "Газпромом" 19 січня 2009 року, ціна газу для України (з урахуванням знижки в 100 доларів за 1 тис. кубометрів за Харківською угодою 2010 року) становила в першому кварталі 2013 року близько 406 доларів за тисячу кубометрів і була найвищою в Європі.

21 квітня 2010 року президенти України і Росії Віктор Янукович і Дмитро Медведєв підписали у Харкові додаткову угоду до договору 2009 року щодо знижки у розмірі 100 доларів на газ в обмін на пролонгацію перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі до 2042 року.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 898 | Додав: adminA | Теги: україна, відмовитися від російського газу | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]