Пт, 2024-03-29, 08:26
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

17:03
Україна мститься іншим країнам за "шенген" - не видає своїх віз
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Іноземці, яким доводиться отримувати візу для в'їзду в Україну, через некомпетентність вітчизняних консульських працівників і позиції МЗС опиняються в шкурі українців, які намагаються отримати шенген, пише "Корреспондент".

Видання пише, що громадянам 106 країн світу, крім держав Євросоюзу, СНД, США, Канади і деяких інших, потрібна віза навіть для короткого візиту в Україну.

Статистики, перед скількома іноземцями Україна щороку закриває свій кордон, не видаючи віз, в українському МЗС, як запевнили у прес-службі відомства, не ведуть. Хоча лише за тиждень редакція знайшла більш як два десятки іноземців, які мали труднощі при в'їзді в країну.

Причина, через яку Україна виявилася для них негостинною, подвійна. З одного боку, вплинуло посилення візової політики, на яке Київ пішов у відповідь на заходи, що застосовуються до українців у країнах Євросоюзу. "Візова політика України щодо громадян африканських і низки інших держав симетрична візовій політиці країн ЄС стосовно українців", - заявив екс-заступник міністра закордонних справ Валерій Чалий.

Інший бік цієї ж медалі - некомпетентність консульських працівників, які, наприклад, не знають, які документи потрібні для оформлення візи і в якому вигляді їх подавати. Про це розповідали не тільки іноземці, а й український міграційний адвокат Ігор Геллер, який консультує іноземців, що в'їжджають в Україну.

Чалий впевнений, що українське візове законодавство ліберальне, надто до країн ЄС та Північної Америки. Адже їм з часів президентства Віктора Ющенка, який проводив політику відкритості, потрібні візи, тільки якщо вони прибувають в Україну надовго, наприклад для роботи. Однак якщо вже європейцям доводиться отримувати українську візу, вони на своїй шкурі можуть відчути всі тонкощі дипвідносин своєї країни з Києвом.

Прикладом можуть стати британці. Девід Пейн, маркетинг-директор з комунікацій компанії Pulse, який вже 19 років працює в Києві, тепер точно знає, скільки коштує британська річна віза для українця, - 10,4 тисячі грн. Причина такого розширення кругозору криється в тому, що для мешканців Британії, охочих отримати право на 12 місяців життя в Україні, дозвіл коштує тих же грошей, якщо оформляти його протягом більш ніж п'яти тижнів. Або 22,2 тисячі грн. - Якщо хочеться прискорити процес, як це зробив сам Пейн і інші його співвітчизники, які їдуть на схід Європи по роботі і тому не можуть півтора місяця чекати дозволу на в'їзд. Тимчасом ще в минулому році Пейн платив за візу 1,5 тисячі грн.

Підвищення цін стало відповіддю на стандарти Великобританії, коментують підвищення в українському МЗС, нібито там все прискіпливіше ставляться до гостей з України, і ми адекватно на це реагуємо. "Підвищення цін на візи для британців, що працюють в Україні, - гідна відповідь візовій політиці Британії", - упевнений і Чалий. Він згадує, що Київ багато разів намагався домовитися з Лондоном про спрощення процедури оформлення документів на британську візу, але отримав відмову.

"Корреспондент" пише, що пригоди європейців в Україні ніщо в порівнянні з тими труднощами, які постають на шляху іноземців, кому навіть для короткого візиту в Україну потрібна віза. Це данець, організатор Міжнародної конференції журналістів-розслідувачів Хенрік Каупхольц зрозумів у той момент, коли звалив на свої плечі організацію приїзду до Києва 520 журналістів з 89 держав світу.

Приклад 20 його колег з Африки та Азії, яким Україна так і не дала візи, довів данцю, що українські консульські працівники оберігають країну не гірше за прикордонників. Причому Каупхольц стверджує, що отримати візу нескладно. Куди складніше зрозуміти, що необхідно для її видачі. "Працівники українських дипустанов не знали, які документи потрібні, - розповідає данець. - Визначившись з набором паперів, спочатку просили копії, потім оригінали".

Як повідомлялося, раніше в ЗМІ була поширена інформація, що високопоставленим чиновникам Генпрокуратури, в тому числі і першому заступнику генпрокурора Ренату Кузьміну, посольство США в Україні відмовило у видачі віз з формулюванням "ваше перебування в нашій країні небажане". Пізніше Кузьмін заявив, що жодних обмежень на поїздки в США для нього не вводили. Генпрокуратура теж заперечує інформацію про заборону її співробітникам на в'їзд до США.

Раніше повідомлялось, що Україна і Євросоюз на переговорах у Києві узгодили низку положень Угоди про асоціацію, серед яких, зокрема, вилучення посилання на "довгострокову перспективу" запровадження безвізового режиму для громадян України.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 1160 | Додав: nowyny | Теги: Шенген | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]