Вт, 2024-04-23, 14:56
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

16:55
Україна на межі банкрутства. Уряд має антикризовий план
Інші останні Економічні новини

Верховна Рада з третьої спроби внесла до порядку денного законопроект щодо запобігання фінансовій катастрофі. За відповідне рішення проголосували 239 депутатів, повідомляє "Українська правда".

До цього Рада двічі провалила внесення законопроектів Кабміну прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, які передбачають заходи для стабілізації фінансової та економічної ситуації в країні. Комуністи та "регіонали" не дали за внесення жодного голосу.

Депутати від більшості та нової опозиції скаржились, що депутатам не роздали текстів законопроекту і вони не знають, що саме пропонує Яценюк.

Спікер Ради Олександр Турчинов запропонував вислухати виступ прем'єра і оголосити перерву, щоб Яценюк і міністри розповіли усім фракціям суть пропонованих кроків.

У свою чергу прем'єр Арсеній Яценюк заявив, що Україна перебуває на межі економічного і фінансового банкрутства, а обсяг фіскального розриву становить 289 млрд гривень.

"Загалом в 2014 році в країні не вистачає 289 мільярдів гривень, що практично тотожні сумі державного бюджету на поточний рік. Не вистачає такої ж суми як і всі доходи і збори, які будуть відбуватися в 2014 році. Якщо таке відбувається з будь-якою компанією, з будь-якою юридичною особою, то це означає, що така юридична особа повинна оголошувати про своє банкрутство", - пояснив прем'єр-міністр.

За словами Яценюка, цифра складається з кількох показників. Першим показником він назвав загальну цифру дефіциту держбюджету 2014 року – 71,6 млрд гривень.

Другий – "роздуті доходи державного бюджету України, які пропонувалися урядом Азарова, які неможливо виконати, бо були неадекватні макроекономічні показники. Країна падала, а вони показували, що в економіці було зростання. Загальна сума таких коштів - 34 млрд гривень".

Третім показником Яценюк назвав втрати соціальних фондів через неправильно пораховану макроекономічну базу у 2,9 млрд гривень.

Четверте, на думку прем'єра, "це те, що ми зустрічалися з мерами міст, і вони поставили питання, де гроші територіальних громад. Вони в 2014 році - фактично на нульовому показнику, бо в минулому році вони були вкрадені урядом Азарова і Януковича, це 79,8 млрд гривень".

"Проблеми з адміністрування податків. Перша цифра – це переплачені податки і збори, а саме податок на прибуток. Щоб ви знали, українські компанії заплатили на 2 роки наперед податок на прибуток в сумі 37 млрд гривень", - повідомив Яценюк.

"Другий блок – невідшкодований податок на додану вартість. У компаній відібрали оборотні кошти і не відшкодували податок на додану вартість на 21,6 млрд гривень. Окремо хочу зазначити, що в судах знаходяться судові справи на додаткові стягнення з держбюджету ще близько 30 млрд ПДВ", - зазначив прем’єр.

Прогноз на 2014-й: зниження ВВП на 3%, рівень інфляції від 12 до 14%

Яценюк заявив, що уряд України прогнозує зниження ВВП в 2014 році на 3% і рівень інфляції від 12 до 14%.

"Перше: ми прогнозуємо падіння ВВП на 3%, і це буде тільки в тому випадку, якщо ми приймемо пакет, запропонований урядом... Друге: ми реально оцінюємо ситуацію з інфляції, в поточному році рівень інфляції складатиме від 12 до 14%", - сказав він.

Яценюк сказав, що якщо Верховна Рада не схвалить антикризових заходів, запропонованих урядом, то Україні загрожує дефолт.

"Якщо дані закони прийняті не будуть, ми прогнозуємо дефолт і ми прогнозуємо мінус 10% ВВП", - сказав він.

Однак він підкреслив, що уряд не допустить банкрутства країни.

Уряд заклав у перегляд держбюджету на поточний рік підвищення Росією ціни газу до 480 доларів за 1000 куб. м з 1 квітня.

"Ми розрахували проблеми НАК "Нафтогаз України" з точки зору того, що з 1 квітня ціна на газ Російською Федерацією буде встановлена 480 доларів за 1000 куб. м. Фактично буде подвоєна ціна на природний газ, який постачається з РФ", - сказав Яценюк.

За його словами, загальний обсяг поточного дефіциту НАК "Нафтогаз України" в 2014 році сягне 33,4 млрд.

Говорячи про квазіфіскальні зобов'язання, прем'єр виділив борги Укравтодору - 37 млрд грн, Укрзалізниці - 24 млрд грн.

Кабмін заморозить зарплати і запровадить прогресивну шкалу податку на прибуток. Депозити не чіпатимуть

Уряд пропонує в 2014 році заморозити розмір мінімальної зарплати і прожиткового мінімуму, заявляє прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк.

"Уряд мав би вчинити так, як вчинив уряд Греції та Італії, а саме - зменшити розміри мінімальної зарплати і розмір прожиткового мінімуму. Але ми усвідомлюємо, що цей розмір настільки малий, що зменшення таких розмірів у поточній ситуації, як би ми цього не хотіли, є неприпустимим", - сказав він, виступаючи в парламенті в четвер.

"Але ми офіційно заявляємо, що протягом 2014 року мінімальні прожиткові стандарти, це мінімальна зарплата і прожитковий мінімум, не будуть змінюватися. Ми його не будемо ні опускати, ні міняти. Тобто, він буде на одному і тому ж рівні, який встановлено станом на 1 число поточного року", - додав прем'єр.

Крім цього, Яценюк запропонував парламенту нараховувати пенсії прокурорам і суддям на загальних підставах.

Також Яценюк повідомив, що Кабінет міністрів України вирішив відмовитися від оподаткування відсотків за депозитами в 2014 році і пропонує парламенту розширити прогресивну шкалу оподаткування з нинішніх ставок 15-17% до 15-25%.

За його словами, пропонується обкладати податком доходи обсягом понад 300 тис. грн на рік за ставкою 20%, а понад 500 тис. грн - 25%.

Яценюк уточнив, що таких людей в Україні налічується 300 тис., але на них припадає 60% усіх доходів.

"1,7 % багатих українців мають заплатити податки, щоб 98 % українців відчули, що в країні є соціальна справедливість", - сказав він.

В даний час доходи населення оподатковуються за ставкою 15%, а понад 10 мінімальних зарплат (12,18 тис. грн на місяць) - за ставкою 17%.

Раніше повідомлялося: щоб не допустити дефолту, витрати бюджету можуть бути скорочені на 17%, а інвесторам запропонують взяти участь у масштабній приватизації і отримати відшкодування ПДВ держпаперами.

У свою чергу голова Національного банку України Степан Кубів відкинув можливість дефолту України.

"Ви знаєте, дефолту не буде. Тому що на сьогоднішній день ми говоримо про ризики дефолту. Але завдяки такій швидкій реакції МВФ, ЄБРР, інтенсивній роботі, яку ми розпочали сьогодні, ми бачимо чіткий шлях реалізації швидкого плану виходу України з економічної кризи", - зазначив він.

Допомогу сім'ям з дітьми переформатують

"Є низка речей, які стосуються переформатування програми по допомозі сім'ям з дітьми. Ми, з одного боку, змінюємо суми за першу, другу і третю дитину, але з іншого боку - збільшуємо разову виплату і продовжуємо її з 3 до 4 років", - сказав Яценюк.

Він додав, що розуміє, що такі речі населенню не сподобаються.

"Там є маса речей, які не викличуть аплодисментів, але нам будуть аплодувати наші діти, тому що ми врятуємо країну і українську економіку і в 2015 р. і далі Україна вийде з падіння і продемонструє економічний ріст, зайнятість, збільшення соціальних стандартів і високі економічні стандарти", - сказав Яценюк.

Великий бізнес обкладуть податками

У рамках заходів по оздоровленню української економіки уряд збільшить оподаткування великого бізнесу.

"На першому етапі нам потрібно скоротити фіскальний розрив на 48,5 млрд гривень. Ми розділили цю суму: перше – це ріст доходів державного бюджету на 24,7 мільярда, друге- це зменшення витрат бюджету, в тому числі й скорочення соціальних програм, на 23,8 млрд", - заявив Яценюк.

"Ми збільшуємо оподаткування великого монопольного бізнесу", - підкреслив Яценюк.

Зокрема, за його словами, в 2 рази буде підвищена рента за користування корисними копалинами. "Це не вплине на конкурентоспроможність українського гірничовидобувного комплексу", - запевнив голова уряду.

"Ми піднімаємо плату за нафту і за газовий конденсат. Державні монополії або компанії, де держави володіла 50 плюс 1 відсоток повинні також поділитися з Україною. Я підкреслюю, цього ресурсу у них вистачає і це впливає на їх фінансові показники", - сказав він.

Яценюк також анонсував майбутні розслідування корупційних схем в уряді. "Я окремо доповім парламенту про те, що відбувалося у Міндоходів, що відбувалося на митниці", - пообіцяв прем'єр.

Електронна система міністерства, за його словами, використовувалась для того, щоб знати, "хто скільки на які "площадці" заробляє і слідкувати, чи занесли цю суму міністру, чи не занесли".

Яценюк також виступає за збереження пільг в агрокомплексі, але анонсує введення ПДВ на операції з експорту ("болючий удар" для аграріїв - ред.).

"Ми прийняли рішення в поточному році не переводити весь АПК на загальну систему оподаткування ПДВ. Також пропонуємо введення ПДВ на операції з експорту зерна і технічних культур, нема чого обманювати селян", - заявив Яценюк.

Як повідомлялося, аграрні асоціації неодноразово зверталися до уряду зберегти пільгове оподаткування у сфері АПК.

НБУ працює над програмою зниження кредитних ставок до 17-18%

Програма рефінансування комерційних банків під 14% річних дасть змогу знизити ставки кредитування на ринку до 17-18% річних, що за прогнозованої інфляції 12% річних відповідає реальній ставці близько 4% річних, вважає Яценюк.

"Ми закликаємо Нацбанк розпочати широку програму рефінансування комерційних банків під 14% річних, що дасть можливість кредитувати економіку під 17-18% річних".

Прем'єр наголосив, що нинішні депозитні ставки в 25% річних і кредитні в 35% річних неприйнятні.

"Ми працюємо над цією програмою з Нацбанком", - повідомив Яценюк.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 1065 | Додав: adminA | Теги: антикризовий план, уряд, межі банкрутства, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]