Сб, 2024-04-20, 05:30
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:18
Україна не виконала жоден пункт "списку Фюле". Асоціація під загрозою
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС
18 червня консорціум експертів, які фінансуються фондом "Відродження", представив результати моніторингу виконання Україною вимог Євросоюзу, необхідних для підписання Угоди про асоціацію. Згідно зі звітом, Україна не досягла відчутного прогресу по жодному з 11 критеріїв ЄС. Експерти наголошують: якщо до вересня ситуація не зміниться, Угоду про асоціацію цього року підписано не буде, пише "КоммерсантЪ-Украина".

Звіт експертного моніторингу "Асоціація з ЄС: як Україна виконує умови підписання угоди" був представлений під час круглого столу, організованого фондом "Відродження". Йдеться про так званий "список Фюле" з 11 умов, які Україна повинна виконати, щоб забезпечити підписання Угоди про асоціацію (УА) в ході саміту Східного партнерства у листопаді.

"З одного боку, є певний прогрес, але водночас його рівень такий, що, якщо б рішення про підписання Угоди про асоціацію ухвалювали сьогодні, воно було б негативним", - констатував науковий директор Інституту євроатлантичного співробітництва Олександр Сушко.

Експерти підкреслюють, що поряд з поліпшеннями за одними напрямами влада демонструє регрес за іншими. У цілому результати моніторингу засвідчили, що Україна не виконала повністю жодної з 11 умов підписання УА. Зокрема, за чотирма пунктами спостерігається деякий прогрес, за п'ятьма - мінімальний прогрес, за двома - прогрес взагалі відсутній.

Найвищі оцінки отримали такі напрями, як усунення вибіркового правосуддя, впровадження нового Кримінального процесуального кодексу (КПК), боротьба з корупцією, а також розширення повноважень Рахункової палати. Зокрема, експерти високо оцінили ухвалення парламентом в останні місяці чотирьох антикорупційних законопроектів, необхідних за планом дій щодо лібералізації візового режиму з Євросоюзом, зазначивши при цьому, що документи "далекі від досконалості, оскільки прийняті поспішно". "Позитивним моментом є помилування колишніх членів уряду Юрія Луценка та Георгія Філіпчука. Але зрозуміло, що без звільнення Юлії Тимошенко цього недостатньо, щоб поставити під цим пунктом жирний плюс", - пояснив президент аналітичного центру "Відкрита політика" Ігор Жданов.

Мінімальний прогрес відзначено за такими напрямами, як поліпшення інвестиційного клімату, підготовка до впровадження зони вільної торгівлі з ЄС, конституційна реформа, а також реформа судової системи та прокуратури. При цьому експерти констатували повну відсутність прогресу у сфері реформування органів внутрішніх справ, виборчого законодавства, практики виборів та незалежності ЗМІ. Серед іншого стурбованість авторів звіту викликало позбавлення мандатів народних депутатів Олександра Домбровського, Сергія Власенка і Павла Балоги Вищим адміністративним судом.

"Дуже турбує ситуація з виборами мера у Василькові. Там було зафіксовано значне застосування адміністративного ресурсу, що могло вплинути на результати волевиявлення", - стверджує Жданов.

Крім того, згідно зі звітом, розроблений законопроект з реформування виборчого законодавства "вносить деякі неоднозначні і навіть небезпечні новації", зокрема обмеження розміру виборчих фондів і контроль надходжень коштів до фондів кандидатів у народні депутати.

Експерти підкреслили: щоб підписати УА в цьому році, влада повинна до вересня продемонструвати прогрес по декількох напрямах. Зокрема, знайти спосіб звільнити Юлію Тимошенко, провести чесні вибори в п'яти округах, де Центрвиборчком не зміг встановити результати голосування, вирішити конфлікт навколо позбавлення депутатських мандатів Сергія Власенка, Олександра Домбровського і Павла Балоги, призначити вибори мера Києва і Київської міськради, реформувати виборче законодавство, а також скасувати закон "Про всеукраїнський референдум".

Присутній на заході представник МЗС поставився до закликів експертів без ентузіазму. "Підписання угоди важливе, але не варто заганяти себе в цейтнот трьох місяців. Ми вже виконуємо порядок денний асоціації, поки що тільки в односторонньому порядку, але підписання угоди дозволить нам отримувати ще й допомогу Євросоюзу", - заявив директор департаменту ЄС Міністерства закордонних справ Всеволод Ченцов.

У представництві ЄС погодилися з результатами моніторингу, підкресливши, що доля УА - в руках України. "Ви говорите, що Україна навряд чи виконає всі 11 пунктів до листопадового саміту. Але я раджу вам не розглядати цей варіант, а мобілізувати зусилля. Тоді Євросоюз буде довіряти Україні і підтримає угоду", - сказала заступник голови представництва ЄС в Україні Марія Юрикова.

Рада ЄС 10 грудня 2012 року визначила умови для продовження переговорів з владою України щодо перспективи підписання Угоди про асоціацію України з Євросоюзом. "Рада ЄС очікує, що органи влади України усунуть випадки політично вмотивованого переслідування без затримок, а також здійснять наступні кроки з реформування судової системи задля запобігання таких випадків у майбутньому", - наголошувалося в документі.

Зазначимо, європейський комісар з питань розширення та Європейської політики сусідства Штефан Фюле не сумнівається в тому, що Вільнюський саміт Східного партнерства стане місцем підписання Угоди про асоціацію з Україною.


Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 912 | Додав: adminA | Теги: україна, асоціація, жоден пункт списку Фюле | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]