Ср, 2024-04-24, 22:01
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

18:51
Україна однією ногою в Європі, а другою... в економічній прірві - Forbes
Інші останні Іноземна преса про Україну
Україні вдалося уникнути впливу Кремля після краху Радянського Союзу близько 20 років тому, стверджує Катя Солдак, автор статті у Forbes, проте в останнє десятиліття вона розривалася між проросійським контингентом та європейською сферою.

"Нині український уряд взявся за розум і вирішив зблизитися із Заходом. Але Росія не дасть їй легко зірватися з гачка", - пише Солдак.

"Ми повинні рухатися до європейської інтеграції", - сказав президент України Віктор Янукович під час міжнародної економічної конференції в Ялті, підтвердивши в минулі вихідні прихильність підписання Угоди про асоціацію з ЄС у листопаді. І хоча Янукович стверджує, що вступ до ЄС - на користь країни, уряд продовжує діалог з Росією.

Росія, яка вже давно тримає Україну на своїй орбіті, здається, почала залякувати і пригнічувати свого дрібнішого, але зухвалого сусіда. Кремль став показувати пазурі відтоді, як європейська інтеграція зробила неможливим вступ України до Митного союзу, очолюваний Росією, йдеться в статті. Російські офіційні особи виступають з агресивними зауваженнями, а коментатори прокремлівських ЗМІ називають рух України у бік ЄС політичним самогубством, пророкуючи крах її економіки.

Радник російського президента Сергій Глазьєв прогнозує дефолт України і оцінює сумарні втрати на подолання його наслідків щонайменше в 25 млрд євро. "Чи готові країни Європейського Союзу взяти на себе такий тягар фінансової відповідальності?" - запитує він. Росія, якщо вона буде проігнорована Україною, не дасть їй жодних привілеїв у вигляді знижок на газ або з митних зборів, погрожує Глазьєв.

Росія нещодавно підвищила контроль якості імпортних товарів і створила перешкоди на митниці, заподіявши істотних фінансових збитків українським підприємствам, нагадує автор. Гнівне послання таке: якщо Україна хоче мати вільну торгівлю з Європою, у неї не буде торгівлі з Росією.

"Втім, у міркувань Росії є здорове зерно, - визнає журналістка. - Економіка України - уразлива і в жахливому стані - може впасти, якщо Росія вирішить розірвати зв'язки з цим сусідом і найбільшим діловим партнером. Але агресивний підхід Росії з очевидністю демонструє, що вибір України правильний. Перетворення в доважок до євразійської імперії Росії не дасть Україні великих шансів політичної та економічної свободи, тоді як зближення з ЄС дасть їй змогу шукати нові ринки по всьому світу, зберігаючи незалежність", - підсумовує Катя Солдак.

Переклад InoPressa

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Іноземна преса про Україну | Переглядів: 946 | Додав: adminA | Теги: ногою в Європі, економічній прірві, україна, Forbes | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]