Пт, 2024-04-19, 09:23
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

10:00
Україна організує новий дипломатичний формат задля повернення Криму
Інші останні Новини з регіонів України

Україна планує найближчим часом запустити нову дипломатичну ініціативу щодо повернення Криму, анексованого у 2014 році Росією.

Про це у кулуарах саміту в Давосі заявила міністр фінансів України Наталія Яресько, повідомляє Reuters.

"Ми не згодні, що Крим пішов. Це буде роком, коли ми почнемо активізовувати процес з повернення Криму", - заявила Яресько.

За словами Яресько, Україна має намір створити дипломатичний форум на зразок женевського формату, основу якого складали Росія, Україна, Євросоюз і США.

"Ми розраховуємо на створення чогось більшого, ніж женевський формат, для того, щоб почати діалог про те, щоб повернути Крим Україні", - сказала Яресько.

Видання зазначає, що на думку деяких експертів з права, Україна може успішно використовувати анексію Криму в якості важеля тиску на Росію, якщо Москва здійснить свою погрозу направити позов проти Києва до британського суду через несплату боргу в 3 млрд доларів.

Раніше президент України Петро Порошенко підписав указ про створення служби з питань деокупації та реінтеграції півострова.

Указом затверджено оновлену структуру Представництва, в якій передбачені, серед інших, служба по роботі з громадянами, які переселилися з тимчасово окупованої території, служба міжнародних зв'язків та служба з питань реінтеграції і деокупації Автономної Республіки Крим.

Порошенко доручив Представництву сприяти дотриманню конституційних прав і свобод громадян, які проживають на тимчасово окупованому півострові або переселилися на материкову частину України.

Крім того, структура повинна брати активнішу участь у розробці стратегічних програм з повернення тимчасово окупованої території під загальну юрисдикцію України. Представництво президента в АРК, згідно з указом, буде тимчасово розташовуватися в Херсоні.

Професор КНУ розповів, як підготувати повернення Криму

Україна за нормами міжнародного права має всі підстави для повернення Криму.

Про це заявив автор презентованої в Укрінформі монографії "Анексія Криму - міжнародний злочин" професор, доктор юридичних наук, завідувач кафедри міжнародного права Інституту міжнародних відносин Київського національного університету Олександр Задорожній.

"Україна має всі юридичні підстави для повернення Криму. До цього слід готуватися, і моя монографія є частиною цієї підготовки", - заявив Задорожній.

За його словами, Україна і Росія є незалежними державами, відносини яких регламентуються виключно міжнародним правом.

"Не історією Російської Федерації, не конституційними нормами Російської Федерації, не її кримінальним правом, не соціологічними дослідженнями, а саме міжнародним правом", - наголосив він.

Задорожній зазначив, що проаналізував 32 позиції, за якими "росіяни відстоюють право на Крим", але всі вони неправомірні в рамках міжнародного права.

"Міжнародне право чітко регламентує чотири позиції, які дають право на самовизначення народу", - пояснив він.

Перша з них - "присутність народу як суб'єкта, наділеного правом самовизначення". Друга - "вичерпаність внутрішніх можливостей для самовизначення". Третя - "наявність екстремальних обставин, таких як систематична дискримінація і експлуатація населення, відмова центрального уряду від компромісних рішень" і четверта - "неучасть у процесі самовизначення іноземних військ", які, за визнанням самого Путіна, у Криму були, аргументував професор.

Він додав, що проаналізував більш як 400 міжнародних документів, які були підписані між Україною і Росією з 1991 року.

"Я один, напевно, прочитав всі ці договори і документи, підписані між Україною і Росією з 1991 року - їх 403. Деякі з них вже забуті, і жоден не виконується, все порушено, включаючи абсолютно неправомірно денонсовані договори про Чорноморський флот у 1997 році і Харківські угоди у 2010 році", - зазначив Задорожній.

Довідка

Росія окупувала й анексувала український Крим, порушивши дані Україні в 1994 році гарантії збереження суверенітету і територіальної цілісності, а також почала "гібридну" війну проти України на Донбасі, таємно, без оголошення війни ввівши туди війська і техніку та прикриваючи окупацію кількох районів двох східних областей маріонетковими сепаратистськими організаціями.

15 березня 2015 року в інтерв'ю для фільму виробництва телеканалу "Росія" "Крим. Шлях на Батьківщину", президент РФ Володимир Путін вперше розповів про те, як навесні 2014-го віддавав накази з передислокації підрозділів Збройних Сил РФ на суверенну територію України. Зокрема для того щоб, як він висловився, "роззброїти і блокувати" український військовий контингент в процесі окупації Автономної Республіки Крим, він послав туди елітні загони ГРУ.

Раніше ЗМІ повідомляли, що Росія випустила медаль "За повернення Криму" з датою окупації - 20 лютого 2014 року.

Верховна Рада України офіційно оголосила початком тимчасової окупації Криму 20 лютого 2014 року. Країни Заходу також не визнають анексію Криму і запровадили низку економічних санкцій стосовно РФ.

Порошенко вважає, що анексувати півострів можна повернути тільки дипломатичним шляхом. "Оптимальним форматом для початку такого механізму я розглядаю формат "Женева плюс": за участю наших партнерів з ЄС та США і, можливо, країн-підписантів Будапештського меморандуму". За словами політолога Олександра Палія, країнами "плюс" можуть стати Франція і Китай.

А координатор акції по блокаді Криму Ленур Іслямов допускає військовий сценарій повернення півострова. 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини з регіонів України | Переглядів: 796 | Додав: adminA | Теги: україна, дипломатичний формат, повернення Криму | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]