Сб, 2024-04-20, 04:39
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

19:32
Україна переходить до реабілітації економіки. ЄС - пріоритет
Інші останні Офіційні новини

Кабінет міністрів України найближчим часом представить Верховній Раді та громадськості реабілітаційний пакет економічних і політичних заходів, заявив прем'єр-міністр Арсеній Яценюк, пише "Інтерфакс-Україна".

"Ми пройшли перший етап - реанімації, який дав можливість уникнути дефолту. Треба переходити до етапу реабілітації, як економічної, так і політичної", - сказав він, відкриваючи засідання Кабінету міністрів у Києві.

Прем'єр доручив членам уряду подати своє бачення реабілітаційного пакета.

Яценюк підкреслив, що уряд повинен зосередитися на двох пріоритетах: розвиток агропромислового комплексу та енергозаміщення.

"Перший пріоритет - агропромисловий комплекс. Протягом трьох років ми здатні суттєво збільшити обсяги виробництва і стати однією з основних країн, які впливають на світовий ринок продовольства. Тому перша українська програма - це продовольча програма", - сказав він.

За словами прем'єра, відбулася вже низка зустрічей із західними партнерами України і незабаром він має намір презентувати в українському парламенті пакет розвитку українського продовольчого сектора, "який також отримає кредитну підтримку іноземних партнерів".

"Другий блок - енергетика. Пріоритет - енергоефективність. І тут, я, вкотре, підкреслюю профільним міністерствам: ви живете так, ніби в Україні нічого не змінилося, начебто Росія не відключила газ, і можна жити так і далі. Шановні члени уряду, так далі жити не можна", - сказав Яценюк.

Прем'єр підкреслив, що профільні відомства повинні роз'яснювати населенню можливості енергоощадження: "якщо тарифи збільшуються, то що потрібно робити? Скорочувати споживання".

За його словами, мова, зокрема, йде про забезпечення населення приладами обліку енергоресурсів.

"Другий етап для нас - це енергетика, яка передбачає два етапи: зменшення енергоспоживання, енергоефективність і збільшення видобутку. Це ті пріоритети, які, на мою думку, реалістичні", - додав він.

Угода про зону вільної торгівлі з ЄС - це план реформ економіки України - Яценюк

Угода про зону вільної торгівлі між Україною та Європейським Союзом, яку буде підписано 27 червня в Брюсселі, по суті стане планом реформ економіки України, заявив Яценюк.

"Немає сумнівів у тому, що угода про зону вільної торгівлі - це план реформування української економіки.

Яке завдання перед нами стоїть? Це конкурентність української продукції і якість українських товарів, це доступ українських товарів на європейський та інші ринки, і створення робочих місць в Україні", - сказав Яценюк.

За його словами, вже в короткостроковій перспективі необхідно вжити заходів щодо реальних змін структури економіки України та якості продукції українських компаній.

"Це дасть нам можливість у середньостроковій перспективі збільшити обсяг експорту та завоювати нові ринки збуту. Завдання дуже амбітне, але іншого шляху для України, ніж той, який передбачений угодою про зону вільної торгівлі з Європейським Союзом, нема. Це правильний шлях. Українська економіка стає частиною великого інтеграційного процесу ЄС", - додав прем'єр.

Він також підкреслив, що угода має як великі перспективи, так і вимагає реальних дій, насамперед від реального сектора економіки, від уряду і парламенту, які повинні законодавчо забезпечити перехід на європейські стандарти.

Яценюк буде лобіювати інтереси виробників "по всіх країнах"

Арсеній Яценюк наголошує на тому, що українським підприємствам-імпортерам потрібно шукати нові перспективні ринки збуту. Про це він сказав під час засідання уряду, передає кореспондент Укрінформу.

Із цією метою, за його словами, він особисто протягом місяця зустрічатиметься з представниками українських підприємств-експортерів із тим, щоб обговорити питання виходу на нові ринки.

Також, як повідомив прем'єр, економічний блок уряду разом із прем'єр-міністром будуть виїжджати за кордон з тим, щоб лобіювати інтереси українських промисловців та українського товару.

"Саме для цього протягом цього місяця я особисто збиратиму всі підприємства-експортери, які експортують як до ЄС, так і на ринки СНД й інші ринки, з тим, щоб по кожному підприємству визначитися, де ми можемо отримати додатковий ринок. Економічний блок уряду разом із прем'єр-міністром, зберемося і поїдемо по всіх перспективних ринках, по всіх країнах, де ми будемо лобіювати інтереси українських промисловців і лобіювати інтереси українських компаній, інтереси українського товару й України в цілому", - зазначив він.

Яценюк також запевнив, що уряд підтримуватиме національний капітал, національні компанії, національного виробника всіма засобами і методами: "через політичний і економічний діалог для того, щоб збільшити обсяг експорту української продукції, щоб диверсифікувати ринки, створити робочі місця для людей, підняти якість і конкурентність української продукції".

Тимчасом раніше прем'єр-міністр України Арсеній Яценюк дав доручення профільним міністерствам підготувати законопроект про надзвичайний стан в енергетичній галузі країни.

"Я доручаю Міненерго та Мін'юсту підготувати проект закону про надзвичайний стан в енергетичному секторі", - сказав Яценюк, відкриваючи засідання уряду.
 

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Офіційні новини | Переглядів: 797 | Додав: adminA | Теги: реабілітації економіки, ЄС, україна, Пріоритет | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]