Пт, 2024-04-19, 21:16
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

09:48
Україна пообіцяла США виправити систему е-декларування
Інші останні Економічні новини

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін запевнив, що український уряд налаштований виправити недоліки у системі електронного декларування до кінця місяця. Про це 15 серпня заявив сенатор США від Демократичної партії Крістофер Кунс, який відвідує Україну на чолі делегації американських конгресменів, повідомляє УНІАН.

За словами сенатора, сьогодні відбулась зустріч із Клімкіним, під час якої була висловлена стурбованість стосовно запуску системи електронного декларування.

"Ми отримали запевнення з боку міністра закордонних справ, що уряд до кінця місяця має намір невідкладно вжити заходів для вирішення деяких проблем і розбіжностей щодо цієї системи електронного декларування, щоб пересвідчитися, що система повністю відповідає міцній правовій основі для підзвітності обраних посадовців в Україні", - заявив Кунс.

Тим часом Державна служба спеціального зв'язку та захисту інформації України вважає неможливим відновити державну експертизу Комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) реєстру електронного декларування через неліквідовані недоліки в її розробці. Про це повідомляє прес-служба відомства.

"Держспецзв’язку повідомляє про неможливість нині поновити державну експертизу КСЗІ Реєстру, і констатує відсутність будь-якого підтвердження ТОВ "Міранда" стосовно усунення виявлених недоліків", - відзначається в повідомленні.

У відомстві вкотре наголосили, що видача атестату відповідності КСЗІ даному реєстрові можлива тільки за умови відповідності цієї інформаційно-телекомунікаційної системи вимогам українського законодавства та після усунення виявлених недоліків та порушень.

Ситуацію навколо результатів державної експертизи Комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) реєстру електронного декларування та штучне загострення цієї ситуації у Держспецзв’язку розцінюють "як намагання окремих осіб та причетних сторін уникнути особистої відповідальності за запуск системи електронного декларування України з обмеженими функціями та з порушенням вимог законодавства у сфері захисту інформації".

Нагадаємо, опівночі 15 серпня сайт Національного агентства із запобігання корупції відкрив доступ до інтерфейсу електронного декларування.

Водночас через відсутність атестату захисту інформації ці декларації не можна використовувати як доказ у суді. Відповідно, посадовців, що опублікують неправдиву інформацію про свої статки, неможливо буде притягнути до відповідальності.

"Transparency International Україна" назвало рішення НАЗК про запуск системи електронних декларацій без сертифікації Держспецзв'язку "дозволом на приховування реальних доходів".

В адміністрації президента сподіваються, що система е-декларування повноцінно запрацює з вересня.

Зазначимо, проблеми з забезпеченням повноцінної роботи Комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) реєстру електронного декларування, включно із системою електронного декларування, лишається ключовою перепоною до запровадження безвізового режиму. Також запуск електронного декларування є умовою отримання Україною траншу МВФ.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 801 | Додав: adminA | Теги: США, україна, система е-декларування | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]