Вт, 2024-04-23, 08:58
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

13:40
Україна посідає 62-гу позицію у глобальному рейтингу соціального прогресу
Інші останні Економічні новини

 Україна за рівнем задоволення соціальних та екологічних потреб населення перебуває на 62-й позиції глобального рейтингу, яким було охоплено 132 країни світу. Такі дані другого щорічного звіту "2014 Social Progress Index", підготовленого американською неурядовою організацією Social Progress Imperative, пише 112.ua.

За оцінками науковців, найбільшого прогресу нашій країні вдалося досягти в задоволенні базових потреб своїх громадян (77,98), тоді як можливості для розвитку українського населення залишають бажати кращого (55,33). Показник українського індексу становив 64,9 бала, трохи перевищивши середньосвітовий показник (63,67), що дозволило нашій країні розташуватися у рейтингу між Боснією і Герцеговиною (64,99) та Сальвадором (64,70). Україна змогла випередити у рейтингу двох своїх сусідів - Росію (60,79) і Молдову (60,12).

Згідно з даними звіту, найбільш розвиненою у соціальному плані серед країн світу є Нова Зеландія, яка й очолила поточний глобальний рейтинг з підсумковим показником індексу 88,24 бала. Трійку найкращих світового списку доповнили Швейцарія й Ісландія, які зовсім трохи поступаються лідеру (88,19 і 88,07 бала відповідно). А найгірші умови для суспільного та особистісного зростання, за оцінками дослідників, нині створені у трьох державах Тропічної Африки, які опинилися на дні глобального списку: Бурунді (37,33), Центральноафриканській Республіці (34,17) і Чаді (32,60). Варто зазначити, що високі економічні показники держави не завжди гарантують такий же рівень добробуту його громадян. Так, ВВП на душу населення в Саудівській Аравії, яка розташувалася в рейтингу на 65-й позиції, практично втричі перевищує аналогічний показник Сербії, яка посіла 41-ше місце (27,3 тис. доларів проти 9,7 тис. доларів). Головна мета дослідження - визначити ступінь розвитку суспільства в державах світу, ґрунтуючись не на економічних показниках, а на соціальних і екологічних параметрах.

А ось головне досягнення дослідників - індекс соціального прогресу, розроблений командою наукових експертів США. Його підсумкове значення, яке коливається від 0 до 100 балів, формується на основі оцінки 54 показників, об'єднаних у три основні групи: базові людські потреби (доступ до харчування і медичного обслуговування, якість комунальних послуг, рівень особистої безпеки), основи добробуту (доступ до базової освіти та інформаційних технологій, рівень здоров'я, захист навколишнього середовища) і можливості для розвитку (цивільні права і свободи, ступінь толерантності та гендерної рівноправності, доступ до вищої освіти).

Зазначимо: що вищий показник індексу, то на більш високому рівні суспільного розвитку перебуває країна.

Раніше повідомлялося, що Україна посіла 127-ме місце в Індексі свободи преси.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 959 | Додав: adminA | Теги: глобальному рейтингу соціального пр, 62-гу позицію, україна | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]