Пт, 2024-03-29, 09:52
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

14:42
Україна повинна прийняти і затвердити зміни до Конституції в частині децентралізації - Пайєтт. ВІДЕО
Інші останні Новини про співпрацю України з ЄС

Посол США в Україні Джеффрі Пайєтт наголошує, що Україна повинна прийняти і затвердити зміни до Конституції в частині децентралізації. Про це американський дипломат сказав на Конференції представників органів місцевого самоврядування – членів Асоціації міст України, передає УНІАН.

"Перед Україною відкрилося надзвичайно важливе вікно можливостей у впровадженні системних змін та поглибленні реформ у всіх аспектах життя і на всіх рівнях керівництва України. Отже, саме зараз час для активного поштовху значущих змін для виконання того, що було обіцяно на Майдані. Серед найбільш важливих елементів процесу реформ в Україні є створення сприятливих умов для децентралізації та розвитку місцевого самоврядування з метою наближення влади для людей", - наголосив Пайєтт.

У зв`язку з цим він сказав: "Важливо прийняти і затвердити зміни до Конституції, які закріплять ці реформи та створять надійні підвалини демократичного врядування".

При цьому дипломат запевнив, що США та європейська спільнота уважно слідкуватимуть за цим процесом.

Разом з тим він додав, що Україна вже багато досягла в сенсі вдосконалення законодавства, і зокрема, в напрямку фінансової децентралізації з метою надання важливих ресурсів місцевим громадам, що повинно дозволить їм значно покращити якість надання послуг мешканцям та поліпшити інфраструктуру.

Також посол назвав значним успіхом створення 159 об`єднаних громад.

"Ми віримо в те, що їхній успіх стане мотивуючим та надихаючим прикладом для інших громад в розумінні об`єднання та подальшої реформи місцевого самоврядування", - наголосив Паєтт.

За його словами це можливо і потрібно зробити ще більше у процесі реформ.

Посол оголосив про започаткування нового партнерства з Асоціацією міст України задля підтримки процесу децентралізації через впровадження нового проекту Агентства США з міжнародного розвитку USAID "Розробка курсу на зміцнення місцевого самоврядування в Україні".

В рамках цього проекту буде розвиватися співпраця Асоціації міст України та урядом для поглиблення демократії і посилення процесів децентралізації та зміцнення місцевого самоврядування.

Як повідомлялося, 31 серпня 2015 року Верховна Рада України попередньо схвалила президентський законопроект (№2217а/П1) про внесення змін до Конституції України в частині децентралізації влади. Ухвалення конституційних змін передбачено Мінськими домовленостями, тому в запропонованому президентом України Петром Порошенком проекті є положення про те, що особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької та Луганської областей визначаються окремим законом. "За" проголосували 265 народних депутатів із 368, зареєстрованих у сесійній залі.

При цьому праві партії ("Свобода", Радикальна партія, "УКРОП") намагалися зірвати голосування. Через сутички на площі Конституції перед будівлею Верховної ради того дня загинуло четверо бійців Нацгвардії.

Згідно з українським законодавством, законопроект про внесення змін до Конституції, попередньо схвалений більшістю від конституційного складу парламенту, вважається ухваленим, якщо на наступній черговій сесії Верховної Ради за нього проголосували не менше ніж 300 народних депутатів.

У грудні минулого року голова Верховної Ради Володимир Гройсман наголошував, що якщо цей законопроект не буде остаточно схвалений до кінця поточної сесії, то реформа децентралізації буде відкладена на кілька років.

"Неухвалення цього рішення призведе до того, що його доведеться відкласти на рік. Це передбачає процедура. Потім ще рік займатися конституційним процесом, це якщо все буде добре... Це займе чотири-п'ять років. Скажіть, ви хочете жити чотири-п'ять років у нинішній системі? Я - не хочу", - заявляв Гройсман.

Згідно з календарним планом, останній пленарний тиждень поточної сесії відбудеться 25-29 січня, а закриття третьої сесії Верховної Ради VIII скликання відбудеться 2 лютого. Цього самого дня заплановано відкриття четвертої сесії.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Новини про співпрацю України з ЄС | Переглядів: 741 | Додав: adminA | Теги: зміни, конституція, україна, Пайєтт, частина децентралізації | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]