Сб, 2024-04-20, 12:37
Головна Реєстрація RSS
Вітаю Вас, Гість
Новини минулих днів

20:52
Україна продовжить інтегруватися в єдиний європейський енергетичний ринок - Порошенко
Інші останні Економічні новини

Президент Петро Порошенко заявив, що Україна торік подолала залежність від російського газу і почала процес інтеграції в єдиний європейський енергетичний ринок.

"Підсумовуючи минулий рік, я не можу не сказати про енергетичну незалежність від Росії, яку ми вже втілили в життя. Газова голка, на якій країна сиділа десятиліттями, здавалася нашим довічним прокляттям. Навіть у найсміливіших мріях не могло представитися, що ми колись подолаємо залежність від російського газу", - заявив президент у вступному слові на першій у 2016 році прес-конференції в четвер, 14 січня, в Києві. За його словами, надалі енергетична система України буде інтегрована в єдиний європейський енергетичний ринок.

"Цей процес почався в минулому році... і продовжиться в поточному", - наголосив президент. Він зазначив, що вже зараз у Євросоюзі Україна купує газу майже вдвічі більше, ніж отримує з Сибіру.

Раніше Порошенко заявляв, що усі міжнародні фінансові інституції очікують позитивних змін в економіці України: "І МВФ, і Світовий банк, ЄБРР та інші міжнародні фінансові інституції переконливо говорять про те, що ми очікуємо в 2016 році позитивних змін на краще".

Президент зазначив, що Україна гідно подолала ті виклики, що постали перед нею в 2014-2015 рр. "Цими викликами була загроза дефолту, ми не допустили дефолту, загрози банкрутства банківської системи", - сказав глава держави. Крім того, за його словами, влада здійснює кроки задля поліпшення ситуації у системі державних закупівель, забезпечення енергонезалежності країни.

Як повідомлялося, Україна в 2015 році подвоїла імпорт природного газу з Європи порівняно з 2014 роком, - до 10,3 млрд куб м, при цьому скоротивши в 2,3 раза закупівлю вуглеводнів з Російської Федерації.

Найбільше природного газу в 2015 році, за даними компанії, було імпортовано зі Словаччини - 9,7 млрд куб м, з Угорщини і Польщі - 0,5 і 0,1 млрд куб м відповідно.

В "Укртрансгазі" поінформували, що в 2015 році Україна скоротила імпорт газу з території РФ порівняно з 2014 роком в 2,3 раза - до 6,1 млрд куб м з 14,5 млрд куб м, що є історичним мінімумом.

Нагадаємо, до 2014 року Україна майже повністю покривала свої потреби в імпортному газі за рахунок поставок з Росії за контрактом з "Газпромом". Наприклад, у 2013 році Україна закупила у "Газпрому" близько 26 млрд куб м газу, в 2012 році - 33 млрд кубометрів.

Повідомляють Новини європейської України
Категорія: Економічні новини | Переглядів: 831 | Додав: adminA | Теги: україна, єдиний європейський енергетичний ри, Порошенко | Рейтинг: 0.0/0
Всього коментарів: 0
Додавати коментарі можуть лише зареєстровані користувачі.
[ Реєстрація | Вхід ]